Arborele de Sequoia de la Măderat

 
În acest articol scriem despre un copac. Un arbore mai exact. Un arbore de Sequoia ca să fim foarte exacți 😀

Sunt 10 astfel de arbori giganți plantați în România, iar unul dintre aceștia se află în satul Măderat din județul Arad. Cum noi suntem din Arad, ne-am găsit timp într-o duminică să ajugem aici să îl vedem în toată splendoarea lui.
 
Acești arbori giganți cresc de obicei în California, SUA și ajung să măsoare chiar și peste 100 m înălțime și câțiva zeci de metri diametru la bază. Să nu uităm că aceștia ajung la aceste dimensiuni în mii de ani! Sunt într-adevăr giganții planetei. Cel mai mare Sequoia are o înălțime de 115 m și se găsește în Redwood National Park, dar locul exact este secret pentru a fi protejat.
Arborele de Sequoia de la Măderat a făcut parte dintr-un set de 3 astfel de arbori plantați aici, din care cel puțin unul a fost lovit de fulger și se poate vedea carbonizat lângă cel pe care îl vedeți în poze. Drumul până la el este proaspăt asfaltat și zona este una împânzită cu viță de vie și este extrem de frumoasă și pitorească.
 
Exemplarul aflat aici are în jur de 35 de metri înălțime si 5 metri diametru la bază. Are o coroană extrem de frumoasă și bine proporționată și este un punct de reper ușor de remarcat printre viile care dețin monopolul zonei 🙂
 
Mă bucur că am scris despre un pom, acest organism care este atât de simplu, dar face atât de mult bine omului și mediului!
 
Sursa principală de informații: www.sequoia.ro
 
Aici găsiți arborele de Sequoia de la Măderat:

Lasă un răspuns