Basilica Maria Radna – perla culturală a văii Mureșului

 
Ultima zi a lui 2015 a fost o zi frumoasă. Prea frumoasă ca să ratăm o ieșire. Chiar dacă aproape de casă, dar trebuia să ieșim undeva 🙂 După vreo săptămână de ceață și cer cenușiu fără nicio rază de soare, a venit ultima zi din 2015 cu un soare orbitor, un cer senin și…frig. Așa, ca să ne fie un pic dor de 2015 la intrarea în anul – frate mai mare de-al lui 2015 😀

Ne-am adus aminte că Mănăstirea Maria Radna, așa cum știam noi că îi spune, tocmai ce a fost restaurată în acest an și noi n-am apucat să mergem să vedem cum a ieșit. Locul îndeplinea toate criteriile, așa că alegerea a fost ușoară.


Istoria acestei mănăstiri se întinde pe o perioadă de aproape 500 de ani. Prima biserică a fost inălțată aici de călugării franciscani veniți din Bosnia la 1520, într-o perioadă când la sud de Mureș, în Banat domneau turcii. Aceștia au atacat de mai multe ori biserica, aceasta fiind reconstruită de mai multe ori.

Construcția bisericii actuale, într-un superb stil baroc, a început în 1752 și s-a terminat în 1782. Clădirile și anexele care aparțin mănăstirii s-au construit în mai multe etape. Scările dispuse lateral , foarte impunătoare și care urcă destul de mult lasă impresia că intri într-un adevărat palat. La începutul scărilor se află statuia Sf. Anton, unul dintre cei mai mari sfinți catolici. Biserica este foarte impunătoare prin dimensiunea foarte mare și cele două turnuri înalte de 67 de metri.

Titlul de “Basilica Minor” i-a fost acordată acestei biserici în 1992 de către Papa Ioan Paul al II – lea.


Dacă exteriorul este mare și impunător, pregătiți-vă să pășiți într-unul dintre cele mai frumoase interioare de biserică pe care noi le-am văzut în România. Picturile gigantice aflate pe lateralele sălii mari, care înfățișează scene biblice, sunt uimitoare, perfect realizate cu niște culori vii, în stil renascentist.

Altarul principal este din marmură de Carrara și are icoana Sfintei Maria. Această icoană nu a ars, în mod miraculos, în urma incendierii bisericii de către turci în 1695, sau cel puțin aceasta e legenda 🙂 Altarul este într-adevăr de o valoare deosebită. Toate materialele, picturile și culorile sunt perfect echilibrate, dar și impunătoare în același timp.Mai e de spus că intrarea este gratuită, cel puțin când am fost noi așa era. Merită totuși lăsată orice sumă în locul special amenajat pentru întreținerea acestei bijuterii arhitecturale și artistice. Locul nu duce lipsă de turiști, dar nici de pelerini. Aici se organizează cel mai mare pelerinaj catolic din Banat, în fiecare an în 15 August de Sfânta Maria.

Știu și personal faptul că sunt oameni din județul Timiș care vin din Timișoara până la Lipova în Arad pe jos pentru a ajunge la această mănăstire pe 15 August. E greu de crezut, dar am văzut cu ochii mei.


Faptul că acest loc este foarte special este dat și de ce se află în spatele bisericii. E vorba de “Drumul Crucii”. Reprezintă o încercare de a reproduce drumul pe care Isus l-a parcurs înspre locul răstignirii. Acesta e parcurs de pelerini și este străjuit de statuete de o parte și alta a scărilor care duc până sus în pădure, în vârful dealului. Fiecare din aceste statuete reprezintă un sfânt creștin care în timpul vieții lor, prin exemplul personal și faptele lor rămase istorice, au contribuit la mișcarea creștină.

Din păcate această zonă foarte frumoasă din spatele bisericii nu a fost restaurată odată cu biserica și anexele și a rămas puțin în paragină. Monumentele de piatră în care sunt protejate cu sticlă statuetele sunt deja degradate destul de mult, dar nu iremediabil totuși.


Nimeni nu se așteaptă să găsească la Lipova, jud. Arad o asemenea construcție de o valoare inestimabilă și de o frumusețe extraordinară. Ei bine, la Lipova, pe lângă apele minerale, găsim și acest loc foarte liniștitor și care induce calmul deși se află la marginea uneia dintre cele mai circulate șosele din România, DN7.


Nu uitați să vizitați Basilica Maria Radna când treceți prin Lipova. Merită cu vârf și îndesat. Imaginile cred că vorbesc de la sine 🙂

Ce mai puteți face în apropiere:

Lasă un răspuns