Biserica de piatră din Densuș

Una dintre cele mai interesante (și atipice) biserici din România se află la Densuș, în Țara Hațegului, la 13 km de Hațeg. Spun atipică fiindcă rar am văzut o biserică din piatră în România. Nouă ne-a plăcut foarte mult însă chiar dacă este atipică pentru stilul arhitectonic bisericesc de la noi.

În mini-vacanță de Rusalii din Iunie 2016 planurile ne-au cam fost date peste cap din cauza vremii. Inițial aveam planuri prin Munții Trascău însă prognoza era defavorabilă, cu ploi torențiale și furtuni.

 
Pe ultima sută de metri am încropit un nou plan care includea Țara Hațegului și Munții Făgăraș. Pe unde am mai ajuns în mini-vacanța asta vă mai povestim în articolele următoare, însă prima oprire a fost aici, la Densuș 🙂
Să ajungi aici este destul de ușor cu mașina personală. Pe DN 68 între Oțelul Roșu și Hațeg virați la stânga la indicatorul spre Peșteana (sub care mai sunt două indicatoare mici care te îndrumă spre Densuș).
 
Drumul până acolo este asfaltat, dar nu extraordinar, cu destul de multe denivelări. Oricum e bine să o iei încet fiindcă peisajul spre Munții Retezat e extraordinar de frumos 😀 Bune și drumurile astea mai proaste la ceva 😛
La baza colinei unde e construită biserica e amenajată o parcare și nimic nu te oprește să urci frumos pe cele câteva scări să ajungi la biserică.
 
Numele ei e Biserica Sfântul Nicolae și e un lăcaș de cult ortodox ridicat pe ruinele unei construcții din antichitate (secolul al IV – lea). Construcția actuală reprezintă una dintre cele mai vechi biserici de rit bizantin din România, construită în secolul al XIII – lea.
Pe mine m-au impresionat foarte mult blocurile de piatră cu care e contruită biserica. La fel de interesant e și acoperișul întregii construcții care și el e relizat din plăci de piatră!
 
Un alt detaliu arhitectonic interesant e existența acelor brâuri de cărămidă care delimitează cele trei volume ale turnului care străpunge naosul. Pe latură nordică alt element atipic sunt coloanele foarte frumoase încastrate în pereții bisericii (imaginea de mai sus și cea de jos).
Biserica este înconjurată de un cimitir și din păcate nu poate fi vizitată în interior, sau cel puțin nu când am fost noi. Poate voi aveți noroc 🙂

Nouă ne-a plăcut foarte mult aici. E o liniște care îți pătrunde în suflet și merită să vă abateți puțin din drum pentru a vedea această biserică unicat în România 🙂
 
Hartă:

Lasă un răspuns