Biserica fortificată de la Biertan

În inima Transilvaniei, în comuna Biertan din județul Sibiu am găsit una dintre cele mai frumoase biserici fortificate din România. Aflat la 10 km de drumul național care leagă Mediaș de Sighișoara, Biertan este de obicei ocolit de turiști și, prin urmare, biserica fortificată de aici este destul de puțin cunoscută.


Noi am ajuns aici prima dată în vara lui 2012 cam din greșeală. Văzusem eu când mă uitam pe hartă o fotografie cu această biserică fortificată și era oarecum pe traseul nostru așa că am zis să dăm o fugă până aici. A meritat! E o fortificație impreionantă și ca dimensiune și ca arhitectură și ca stare de conservare.

Biserica fortificată Biertan – vedere dinspre parcarea din fața ansamblului fortificat

A doua oară am ajuns aici în Decembrie 2014, de data asta intenționat și cu obiectivul clar de a ne cocoța pe un deal din apropiere de unde să putem surpinde ansamblul fortificat într-o fotografie de efect. Din păcate, când am ajuns aici în iarna lui 2014, nu am putut să mai viztăm interiorul, tot ansamblul fiind închis până în Aprilie 2015 după cum ne-a informat un afiș pus pe ușa de acces.
 
Noi am venit la Biertan prin Mediaș, apoi am făcut dreapta pe DJ 141B în localitatea Șaroș pe Târnave. Din acest punct mai sunt 8 km până la Biertan. Înainte de ajunge te întâmpină priveliștea impunătoarei biserici fortificate încă de pe drumul de intrare în localitate. Noi ne-am oprit să facem câteva fotografii din depărtare după cum puteți vedea mai jos.
 
Biserica fortificată Biertan – vedere de la intrarea în localitate dinspre Șaroș pe Târnave
Biserica fortificată Biertan – vedere de pe un deal sudic
Biserica fortificată Biertan – vedere de pe un deal sudic

Complexul arhitectural medieval este alcătuit din biserică și centura de fortificații, fiind amplasat în centrul localității pe un deal. Biserica a fost construită între anii 1490 – 1520 în stilul gotic târziu, fiind ultima din Transilvania construită în acest stil. Construcția este monumentală având dimensiuni generoase. Intrarea în ansamblu se face pe trei porți: dinspre nord, vest și sud.
 
În interiorul bisericii trebuie să căutați ușa sacristiei care are parte de o faimă deosebită prin prisma sistemului de închidere unic în lume fornat din 19 încuietori și care funcționează și astăzi. Acesta a fost realizat în 1515 de meșteri locali. De altfel acest sistem de încuietori a fost premiat la Expoziția Mondială de la Paris din 1900.
 
Biserica este înconjurată de 3 rânduri de ziduri, 6 turnuri și 3 bastioane. Sunt considerate drept cele mai puternice din Transilvania în rândul fortificațiilor țărănești.
 
Altarul poliptic cu cele 28 de panouri, construit între 1483 și 1515
Orga

 

La Biertan divorțul este tabu

În turnul estic decoperim carcera fortificației, dar este una neobișnuită. Aici erau închise cuplurile care nu se mai înțelegeau și erau pe punctul de a divorța. Aveau la dispoziție un singur pat, o singură farfurie, o cană, o lingură, pâine și apă….fără cuțit 🙂 “Detenția” dura două săptămâni.

Se pare că modalitatea destul de brutală de împăcare a soților a dat roade pentru că în cei 300 de ani de funcționare doar un singur cuplu și-a menținut hotărârea de a divorța. Mă întreb dacă metoda ar mai fi “socially acceptable” în zilele noastre…nu cred :))

Locul de detenție al cuplurilor aflate în prag de divorț

Așadar dacă vă aflați în zona Sighișoarei, a Mediașului sau a Sibiului vă recomandăm să veniți aici să vizitați acest ansamblu fortificat medieval. Se prezintă într-o stare execepțională, este grandios și dacă vă urcați pe dealurile care înconjoară Biertanul vă veți alege cu o priveliște minunată asupra satului și a acestei construcții impresionante. Mai jos mai puteți vedea câteva fotografii din acest loc magic, demn de filmele horror 🙂

Vedere dinspre sud
Vedere dinspre est
Alee printre zidurile de apărare
Intrare dinspre vest

Lasă un răspuns