Biserica fortificată de la Prejmer

În vara anului 2012 am făcut un tur al Transilvaniei. În a doua parte a turului am programat vizite la câteva biserici fortificate din jurul Brașovului. Astăzi o să vă povestim despre biserica fortificată din Prejmer.

Am luat harta la puricat, am luat și internetul la puricat și am descoperit această bijuterie arhitecturală și culturală. Aflată la nici 20 de km de Brașov, în localitatea Prejmer, biserica fortificată de aici este perfect conservată ceea ce e incredibil având în vedere că datează din secolul al XIII – lea (anul 1211), având deci o vechime de peste 800 de ani.
 
Sursa foto: wikipedia.org

În imaginea de mai sus puteți vedea o machetă a fortificației. Corpurile de culoare roșie nu mai există în ziua de azi, dar restul (adică peste 95%) se poate vizita chiar de dvs. Începuturile fortificației provin din vremea regelui Sigismund de Luxemburg care a dispus ridicarea unor sisteme de apărare în Țara Bârsei. Deoarece Prejmerul era prima localitate atacată de către turcii veniți prin pasul Buzău, regele Sigismund a dispus inițial ridicarea unei incinte înalte și puternice în jurul bisericii înconjurată de un șanț lat de apă.
 
Fortificația are o formă circulară și ziduri groase de 3-4 metri și înalte de 12 metri, bastioane, porți de fier și poduri care se ridicau. Ulterior fortificației i s-a mai adăugat bastionul de la intrare care este folosit și azi.
 
fortificația
Bastionul de la intrare
poarta cu țepușe din fier

După cum spuneam, intrarea în fortificație se face prin bastionul de la intrare. Se intră într-o curte interioară mică, iar apoi se continuă printr-un tunel spre interiorul fortificației unde se află și biserica. Până acolo însă trebuie să trecem de poarta de fier acționată prin mecanisme cu scripeți și care în partea de jos are niște țepușe foarte ascuțite cu care nu ai vrea să faci cunoștință 🙂 Să sperăm că mecanismul care controlează poarta este de încredere…
 
Biserica Evanghelică
 
Odată intrat în curtea interioară poți să îți dai seama ce impresionant este acest ansamblu fortificat. În primul rând observi Biserica Evanghelică a cărei construcție a fost începută în anul 1211 de către cavalerii teutoni. Aceasta a fost construită în stilul gotic burgund, iar în interiorul ei se pot vedea arcadele de susținere tipice acestui stil arhitectural. Acestea au culoare maronie/portocalie creând un contrast foarte frumos cu albul simplu al restului pereților interiori. Arcadele din piatră vechi de sute de ani sunt impresionante, iar orga veche și ea de câteva sute de ani funcționează și în ziua de azi. În imaginile de mai jos puteți observa atât exteriorul (care nu a fost reabilitat la data vizitei noastre) cât și interiorul bisericii:
 
Biserica Evanghelică
Biserica Evanghelică
Biserica Evanghelică – orga
Biserica Evanghelică – altarul
Biserica Evanghelică – arcadele din piatră
Biserica Evanghelică – arcadele de susținere în stil gotic
Biserica Evanghelică – candelabru din fier forjat

Cetatea țărănească
 
În jurul bisericii s-a ridicat cetatea țărănească având ca scop apărarea bisericii și adăpostirea localnicilor în caz de asediu. În această situație excepțională localnicii aveau la dispoziție 272 de camere dispuse pe 4 niveluri. Aici puteau depozita grânele, dar puteau și locui în siguranță pe timpul asediului fiindcă fiecare familie avea propria sa cameră. Toate camerele sunt numerotate și pot fi vizitate. Printre aceste camere se află și încăperea care adăpostește școala și unde copiii localnicilor își puteau continua învățătura pe timpul unei asediu. Te-ai gândi că numai la școală nu îți poate sta mintea în timp ce unii te atacă. Aparent educația era foarte importantă pe vremea aceea…
 
“apartamentele” cetății
“apartamentele” cetății
“apartamentele” cetății
“apartamentele” cetății (numerotate)
“apartamentele” cetății

Zidurile exterioare sunt prevăzute cu guri de foc pentru a îndepărta inamicul, dar pe lângă acestea există și o orgă a morții. Este un dispozitiv deasupra căruia erau puse mai multe arme care trăgeau în același timp provocând panică și multe victime în rândul inamicului.
 
Partea cea mai interesantă ca turist este că poți vizita și drumul de strajă aflat la 10 metri înălțime de unde, în timpul asediilor se apăra cetatea. După cum se poate vedea și în imaginea de mai jos, în zid, din loc în loc, sunt mici ferestre pentru tragere și jgheaburi prin care aruncau smoală în cotropitori. Drumul de strajă urmează zidul exterior astfel încât turistul poate face circuitul complet al zidului de apărare. Este foarte tare! 🙂
 
drumul de strajă

În Transilvania sunt peste 100 de biserici săsești fortificate, însă doar 7 dintre ele sunt pe lista UNESCO: PrejmerBiertan, Câlnic, Darjiu, Saschiz, Valea Viilor și Viscri. La câteva dintre ele am ajuns și noi. Despre fumoasa biserică fortificată de la Biertan am scris deja un articol. La Viscri am mai fost și e pe țeavă un articol și de acolo și la restul urmează.
 
E interesant că în România s-ar putea organiza circuite tematice și cred că unul cele mai frumoase ar fi acesta al fortificațiilor medievale de secol XII, XIII sau XIV.

Mai jos aveți o filmare aeriană cu Biserica Fortificată de la Prejmer tocmai ca să vă faceți o idee mai bună despre minunăția acestui loc 🙂


Prejmer – biserica fortificata from Ghid Video Turistic on Vimeo.

Lasă un răspuns