Canionul Sighiștel – paradisul verde al Apusenilor

Știam de mult timp că Munții Apuseni sunt o resursă inepuizabilă de bijuterii ale naturii: de la păduri interminabile, la peșteri, cascade, canioane, avene, chei și poieni inundabile, acești munți pur și simplu nu încetează să ne uimească de fiecare dată când îi străbatem 😊

Informații utile pe scurt:

Data: Octombrie 2016
Traseu: satul Sighiștel – Valea Sighiștel
Marcaj:   nu e vizibil, urmează cursul văii
Distanța: 5 km (dus)
Diferență de nivel+ 370 m/ – 200 m (la dus)
Durata: 2.5 ore (la dus, pauze și multe poze incluse)
Dificultate:  ușor (3/10), se merge și prin apă
 
De data asta parcurgem noul nostru loc preferat din Apuseni: Canionul Sighiștel. Aflat la poalele Munților Apuseni la doar 2 km distanță de DN 75 care urcă în stațiunea de schi Vârtop, acest loc e efectiv un paradis de stâncă și vegetație. Practic necunoscută, această vale încă reușește să-și păstreze naturalețea simplă.

Ca să ajungi aici trebuie să ajungi în orașul Beiuș din jud. Bihor, iar apoi continui spre Vârtop – Arieșeni, cunoscutele locuri de schi din Apuseni. În localitatea Câmpani, urmezi indicatorul spre satul Sighiștel aflat la doar 2 km depărtare. Mergi până în capătul satului unde vei da de o pajiște frumoasă prin care curge pârâul Sighiștel. Aici lași mașina și o iei la pas în amonte pe cursul apei 😊
La început valea e destul de largă și oarecum comună. Nu prea dă semne că în capătul ei s-ar ascunde unul din cele mai frumoase locuri ever! 😋 Cu răbdare înaintăm pe unde putem. Noi am fost în Octombrie și valea nu a fost prea mare. Am traversat-o de nenumărate ori fără probleme.

Sfatul meu e să aveți bocanci impermeabili totuși sau, dacă veniți aici în căldurile verii, vă puteți încălța cu papuci de apă care permit apei sa treacă, dar au o talpă de cauciuc aderentă și vă ajută să nu alunecați pe pietre.
Dacă primele două treimi ale văii nu sunt deosebite, ei bine pregătește-te fiindcă tot spectacolul a fost lăsat pentru ultima treime! Ca de nicăieri ne-am trezit înconjurați de pereți de stâncă, la început mai mici și mai depărtați, iar apoi mai înalți și din ce în ce mai apropiați.

Copacii căzuți pe firul văii pe care s-au depus mușchi și pietrele care au fost invadate de aceeași specie dau un sentiment de haos ordonat! Cromatica locului e pur și simplu demențială. Verdele crud al mușchilor de pe pietre și de pe copacii căzuți la întâmplare combinat cu albul rocii. E fabulos!
 
Ăsta e unul din locurile alea în care știu sigur că am mers cu gura căscată. E atât de neșteptat, atât de frumos, atât de natural! Pereții canionului se apropie foarte mult în ultima parte. Aș spune că distanța dintre ei e de cam un metru!

Traseul nostru se oprește când ajungem la săritoarea din imaginea de mai sus. E un perete de stâncă de vreo 5 – 6 metri înălțime care nu poate fi depășit decât cu echipament de escaladă. Cine știe ce frumusețe continuă după această săritoare! Când valea e mare probabil că această săritoare se transformă într-o superbă cascadă și știu sigur că vom reveni aici. E un loc absolut genial! Merită să vii să-l vezi!
 
Traseul nostru pe hartă:

Lasă un răspuns