Cascada Cailor – cea mai mare cascadă din România

Cu pornire din Stațiunea Borșa puteți ajunge foarte ușor la cea mai mare cascadă din România: Cascada Cailor. Într-o zi din vara lui 2014, când încă mă recuperam după o toxiinfecție alimentară făcută în urmă cu o zi, am decis să facem un traseu lejer.

Am urcat cu telescaunul din Stațiunea Borșa până sus în vârful pârtiei de schi Runc-Știol. Apoi am luat-o la pas pe drumul evident spre cascadă. Imediat după stația de sus a telescaunului urci puțin după care începe o coborâre abruptă până spre cascadă. Iată deci că în ~20 minute ajungi de unde te lasă telescaunul la cascadă. Peisajele spre Stațiunea Borșa sunt extrem de pitorești, tipic maramureșene. Le puteți vedea și voi în imaginile de mai jos.

Cascada se observă din depărtare și imediat îți dai seama de dimensiunea acesteia. Căderea de apă are 90 de metri înălțime. Apa adunată într-un circ glaciar se scurge peste un abrupt calcaros, numit Podul Cailor, în mai multe trepte, rezultând cea mai mare cascadă din România! Mai jos puteți vedea câteva imagini cu această cascadă impresionantă.

După ce am stat câteva zeci de minute să o admirăm și să o fotografiem cu aparatul nostru Nikon am decis să nu ne plictisim și să ne întoarcem tot cu telescaunul, lucru care ar fi presupus urcat destul de abrupt și nu aveam deloc chef în starea precară în care mă aflam, sau să o luăm pe un traseu marcat cucare duce tot în Stațiunea Borșa. Vă recomand să faceți și voi la fel mai ales că e scurt – am făcut cam 30 de minute – și mai vezi și peisaje faine și pitorești cum vezi cam peste tot prin Munții Rodnei de aici din Maramureș. Imagini convingătoare mai jos 🙂

Am pus acest traseu pe harta de la sfârșitul articolului.
 
Harta:

0 Replies to “Cascada Cailor – cea mai mare cascadă din România”

Lasă un răspuns