Cazanele Dunării – trecerea spectaculoasă a Dunării prin Carpați

Bun venit în unul din cele mai spectaculoase locuri din România: Cazanele Dunării. Cazanele sunt un sector din Defileul Dunării formate la trecerea acesteia prin Munții Carpați.

Noi am fost să vizităm această zonă frumoasă în cele câteva zile libere pe care le-am avut de 1 Mai 2012. Așadar, dacă nu v-ați făcut încă planuri de 1 Mai anul acesta eu zic că o excursie de 2 – 3 zile la Cazanele Dunării e ideală! 🙂 E un loc potrivit atât celor cu spirit de aventură cât și familiilor cu copii și care preferă o plimbare relaxantă cu barca pe Dunăre.

Mai întâi însă trebuie să ajungi acolo și din păcate, atunci când am fost noi, drumul care șerpuiește pe malul românesc al Dunării este de toată jena, după cum puteți vedea în imaginile de mai jos…
 
DN 57
DN 57

Noi am avut cazare undeva înainte de Dubova cum vii dinspre Moldova Nouă. Așadar a trebuit să parcurgem drumul DN 57 care în câteva porțiuni arăta ca în imaginea de mai sus, fără asfalt. Un drum de coastă care ar putea atrage mii de turiști e lăsat în paragină. E incredibil și suntem foarte revoltați că așa ceva poate să mai existe într-o țară din UE.
 
Trecând peste toate acestea, am ajuns la cazare cumva și surpriza a fost că atunci când am ajuns la cazare era pus pe clădire un banner mare care îi anunța pe doritori că proprietatea e de vânzare. Minunat! Până la urmă ne-am cazat, dar era evident că oamenii nu erau deloc pregătiți pentru turiști fiindcă cel puțin curtea care era chiar pe malul Dunării era în paragină: iarbă netunsă, buruieni, piscina plină de noroi. Măcar priveliștea era minunată, spre Cazane.
 
pe pontonul pensiunii
pe pontonul pensiunii
vedere spre Cazanele Dunării

Pontonul așezat pe malul Dunării și priveliștea spre Cazane a compensat cu vârf și îndesat lipsurile cazării. Imediat după ce ne-am cazat, am aranjat o excursie cu barca pe Dunăre care, după cum veți vedea, și-a meritat toți banii. Ne-am strâns mai mulți turiști și am plecat prin Cazane să le vedem mai de aproape și să dscoperim câteva locuri secrete 😀
 
Toată lumea s-a îmbarcat, motorul zgomotos a pus în mișcare barca și, destul de repede am luat viteză mare, încât să ne fie frig deși afară erau în jur de 25 de grade Celsius. Zona Cazanelor este specială și extrem de spectaculoasă deoarece aici, pe lungime Cazanelor de aprox. 9 km, Dunărea se îngustează ajungând și la doar 230 metri lățime. În această zonă apa curge mult mai repede și ajunge la adâncimi respectabile, chiar și de 75 de metri. Spectacol pentru turiși, dar un coșmar pentru navele care trebuie să navigheze pe aici din cauza îngustimii.
 
vedere spre Cazanele Dunării
vedere spre Cazanele Dunării
peretele vertical de stâncă al malului românesc

Cazanele Mari au o lungime de aprox. 4 km și sunt mărginite de masivele muntoase Ciucarul Mare (România) și Veliki Strbac (Serbia). Pereții verticali de calcar care străjuiesc cursul Dunării sunt foarte spectaculoși, înalți și verticali. În acești pereți se află două bijuterii de peșteri ascunse, dar pe care ni le-a dezvăluit ghidul nostru care conducea barca.
 
Prima pe care am vizitat-o a fost Peștera Veterani. Aceasta este amenajată pentru turiști și din barcă se urcă spre peșteră și apoi intri în interiorul peretelui gigantic de pe malul românesc al Dunării. Aceasta a fost locuită cu peste 4000 de ani în urmă. Omul primitiv a folosit-o pentru adăpost, dacii pentru a se închina lui Zamolxis, turcii și austriecii în scopuri militare. Astăzi aceasta este exclusiv destinată turiștilor 🙂 Peștera are o sala principală foarte înaltă și foarte lată, totul de dimensiuni generoase. Din păcate nu avem imagini din interior fiindcă pe vremea aia nu aveam un aparat de fotografiat foarte performant și toate pozele au ieșit mișcate din cauza luminii slabe 🙁 Rămâne ca voi să o vedeți cu ochii voștri 🙂
 
peretele vertical de stâncă al malului românesc
intrarea în Peștera Veterani

A doua peșteră ascunsă în zidul de stâncă al malului românesc este Peștera Ponicova. Intrarea aici este foarte spectaculoasă: se intră cu barca direct în peșteră, ce-i drept doar pentru câțiva metri. Portalul de intrare face legătură directă cu Dunărea și este destul de înalt și îngust, după cum puteți vede în imaginile de mai jos. Este o senzație unică să intri într-o peșteră cu barca direct din Dunăre. A fost foarte fain! 🙂

Scurta incursiune în Peștera Ponicova, unde nu cobori din barcă, nu se termină aici totuși pentru că această peșteră este cu totul specială: mai are o intrare de data aceasta pe uscat și de data aceasta se pot străbate toți cei 1666 m cât este peștera de lungă pe jos și poți ajunge la Dunăre, adică fix unde am intrat mai devreme cu barca. E foarte tare. Evident că am planificat și această variantă de explorare a peșterii, dar despre această aventură puțin mai târziu 🙂

intrarea în Peștera Ponicova din Dunăre
intrarea în Peștera Ponicova din Dunăre

Excursia noastră cu barca închiriată care ne-a purta prin Cazanele Dunării s-a terminat. A fost foarte frumoasă și foarte spectaculoasă și vă garantez că merită să faceți și voi o astfel de excursie. Sunt multe anunțuri cu oameni care oferă închirierea de bărci și aproape toate pensiunile au contactele acestora.

Dacă s-a terminat excursia noastră pe Dunăre, am hotărât să explorăm zona și de la sol, dar nu de oriunde. Am urmat un traseu până pe unul din vârfurile din Ciucarul Mare. Din păcate nu avem track GPS, dar la sfârșitul traseului vă vom arăta pe harta punctul de start al traseului marcat cu

șopârle prietenoase

Traseul pornește de pe marginea drumul național DN 57 printr-o poiană și veți găsi pe marginea drumul indicator cu marcajul traseului și un panou informativ. Pe traseu veți vedea șopârle multe și în zonă sunt și vipere. Așadar e de preferat să aveți bețe de trekking pentru a verifica poteca. Nu durează mai mult de 40 de minute până ajungeți pe vârf. Aici vă veți bucura de o priveliște superbă cu Clisura Dunării și Cazanele Dunării. E absolut spectaculos, după cum puteți vedea și în imaginile de mai jos.

panoramă de pe unul din vârfurile din Ciucarul Mare
panoramă de pe unul din vârfurile din Ciucarul Mare – malul sârbesc
panoramă de pe unul din vârfurile din Ciucarul Mare

După ce zăbovim pe vârf cam jumătate de oră ne întoarcem la șosea și ne continuăm drumul spre Dubova pentru a face traseul care duce în Peștera Ponicova, de data aceasta pe uscat. Traseul spre peșteră îl puteți găsi pe harta de la sfârșitul articolului.

Înainte de ajunge în Dubova, venind dinspre Moldova Nouă, lăsați mașina în poiană imediat după ce treceți podul. Apoi urmați firul văii mai întâi prin poiană, apoi prin pădure și apoi prin stâncăraie. Noi am văzut pe traseu mai multe șopârle și șerpi, dar nu erau vipere, ci șerpi de apă neveninoși. Oricum și aici e de recomandat să aveți bețe de trekking sau o bâtă pentru a face vibrații în sol și a speria șerpii care ar putea fi în calea voastră.

șopârle colorate
traseul spre Peștera Ponicova pe uscat – lumea bolovanilor

Destul de repede veți ajunge la bolovani imenși pe care trebuie să îi treceți. Apoi ajungeți într-un loc unde nu mai vedeți pe unde se continuă traseul deoarece în față e o groapă imensă formată din stânci. Aici trebuie să o luați spre stânga și când ajungeți la marginea gropii veți vedea o scară pe care trebuie să o coborâți pentru a continua. Relieful e foarte spectaculos și totul e gigantic aici. Te simți mic printre pereții înalți și bolovanii imenși de pe traseu.

traseul spre Peștera Ponicova pe uscat – lumea bolovanilor
traseul spre Peștera Ponicova pe uscat – scara pe care trebuie coborât pentru a continua traseul

Până la gura peșterii faceți cam 30 de minute. Aici vă așteaptă un portal de intrare foarte înalt și ești înconjurat de o lume a bolovanilor și a stâncilor. Am pășit puțin temători în peșteră pentru că era beznă. Peștera nu e amenajată și nu există iluminat. Norocul nostru a fost că a mai venit un grup de oameni dotați cu frontale și am parcurs peștera împreună cu ei. Noi nu am avut frontalele în dotare fiindcă nu știam de existența acestei peșteri când am planificat excursia. Am avut totuși noroc că am putut parcurge peștera până la Dunăre.

traseul spre Peștera Ponicova pe uscat – lumea bolovanilor
portalul de intrare în Peștera Ponicova
Peștera Ponicova
Peștera Ponicova
Peștera Ponicova

Am parcurs cei peste 1.5 km lungime ai peșterii și am ajuns la Dunăre, chiar în locul unde am intrat cu barca mai devreme. Mi s-a părut extraordinar că am putut face asta. E unic la noi în țară din câte știu. Peștera este destul de lată și înaltă. Nu sunt porțiuni unde trebuie să te târăști. Doar să nu uitați frontala! 🙂
Ultima zi a șederii noastre la Cazanele Dunării a însemnat întoarcere spre Arad pe la Orșova. În drum însă ne-am oprit să vedem Golful Dubova, Cazanele Mici și Chipul sculptat a lui Decebal.
 
Chipul sculptat a lui Decebal este un basorelief înalt de 55 m aflat pe malul stâncos al Dunării între localitățile Eșelnița și Dubova, în apropiere de orașul Orșova. Basorelieful îl reprezintă pe Decebal, ultimul rege al Daciei și este sculptat în stâncă. Este cea mai înaltă sculptură din piatră din Europa. Lucrarea a fost realizată între anii 1994 – 2004 și a fost finanțată de omul de afaceri și istoricul Iosif Contantin Drăgan. Este o sculptură impresionantă și un magnet pentru turiști.
 
vedere din Golful Dubova spre Cazanele Dunării
Chipul sculptat a lui Decebal
Chipul sculptat a lui Decebal

Hărți:


Începutul traseului spre vârful din Ciucarul Mare cu vedere spre Cazanele Dunării:


Traseu spre Peștera Ponicova:

Lasă un răspuns