Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia

Bine ați venit în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. Un vis devenit realitate te întâmpină atunci când ajungi aici. În sfârșit unicitatea acestei cetăți a fost pusă în valoare cum niciunde altundeva în România nu s-a reușit.

Noi am fost de mai multe ori la Alba Iulia însă de abia în Decembrie 2013 ne-a fost dat să vedem restaurarea cetății finalizată. Din anul 1998, când au demarat lucrările de restaurare a Porții a III – a și până în 2013, când întreaga cetate a fost restaurată, au trecut 15 ani. Mult prea mult, însă a rezultat o perlă a turismului și a culturii transilvănene în opinia noastră. Vom vorbi mai multe despre cetate, dar mai întâi aș dori să reamintim încărcătura simbolică a acestui oraș, prin cetatea sa, în istoria României.
 
Podul de intrare în cetate din lateralul Catedralei Ortodoxe
 
Marea Unire de la 1918 – puțină istorie nu strică
 
La 1 Decembrie 1918 s-a realizat aici, în Cetatea Alba Carolina, Marea Unire a Transilvaniei cu România. A fost un moment emblematic pe care românii de pretutindeni îl celebrează sub forma zilei naționale a României. E greu de imaginat acum, în anul 2014 după 96 de ani de la marea unire, cum ar fi arătat România dezbinată, despărțită de Munții Carpați. Așadar, sper ca toți românii să celebreze acest moment, să conștientizeze încărcătura sa și să fie puțin mai patrioți și mai uniți măcar de ziua națională 🙂
 
Alba Iulia a fost aleasă de către Consiliul Național Român, care avea sediul la Arad, să găzduiască acest eveniment din două motive istorice. Mai întâi pentru că la 1 noiembrie 1599 Mihai Viteazul își făcuse intrarea triumfală în Alba Iulia, cetatea fiind capitala domnitorului pe scurta perioadă cât a durat Unirea celor trei principate: Muntenia, Moldova și Transilvania. Al doilea motiv este că Horea și Cloșca erau trași pe roată, în urma condamnării lor, în apropierea cetății pe Dealul Furcilor.
 
Catedrala Ortodoxă

La Alba Iulia ca turist
 
După cum scrie și pe site-ul oficial al Cetății Alba Carolina, la Alba Iulia este ușor de ajuns, dar greu de uitat. De la București sunt 340 km, sub 100 km de la Aeroporturile Internaționale Cluj – Napoca și Tîrgu Mureș și 70 km de la Aeroportul Sibiu. Așadar să ajungi aici nu reprezintă o problemă.
 
Dacă vii la Alba Iulia bineînțeles că cel mai important obiectiv turistic este Cetatea Alba Carolina, reabilitarea ei terminându-se în anul 2013. Este o fortificație în formă de heptagon neregulat, cele șapte bastioane conferindu-i o imagine stelată tipică sistemelor de acest gen. O cetate asemănătoare mai există la Arad însă aceasta nu face parte din circuitul turistic, fiind folosită încă de Armata Română.
 
Sistemul de ridicare și lăsare a podului de la intrarea în cetate
Catedrala romano – catolică “Sfântul Mihail”

Cel mai ușor e să intri în cetate dinspre strada Mihai Viteazul aflată în imediata apropiere a Parcului Unirii din centrul orașului. Aici este amenajată o parcare mare pentru mașini. Când am fost noi, parcarea nu era cu plată. Se poate vizita mai întâi Catedrala Ortodoxă care a fost și ea reabilitată, iar apoi se ajunge în interiorul propriu – zis al cetății. Cea mai impozantă clădire este Catedrala Romano – Catolică “Sfântul Mihail”. Începuturile construcției datează încă din anul 1000. Așadar are o vechime de peste 1000 de ani. Este cel mai valoros monument al arhitecturii medievale timpurii din Transilvania, îmbinând armonios elementele romanice cu cele gotice. În interiorul catedralei se află sarcofagul lui Iancu de Hunedoara.
 
Catedrala romano – catolică “Sfântul Mihail”
Ușă laterală a catedralei romano – catolice “Sfântul Mihail”
Care de Crăciun pe strada principală a cetății

Înaintând pe strada principală a cetății ne intersectăm cu strada Muzeului pe partea stângă. Aici se află două clădiri față în față: Muzeul Național al Unirii (stânga) și Sala Unirii (dreapta). În Muzeul Unirii aveți șansa să vedeți o mulțime de artefacte istorice având strânsă legătura cu Unirea de la 1918 și muzeul e atât de mare încât veți avea nevoie de minimum 2 – 3 ore ca să parcurgeți toate sălile acestuia. Vis – a – vis, în Sala Unirii, aveți ocazia să vedeți locul unde s – a semnat documentul Marii Uniri și biroul original pe care s – a semnat. Sunt expuse și multe alte documente din perioada Marii Uniri. Pe lângă sală,  clădirea mai găzduiește și expoziții având ca temă tradițiile românești: de la îmbrăcăminte, la amenajarea locuințelor, la vase.
 
Sala Unirii
Muzeul Național al Unirii (stânga) și Sala Unirii (dreapta)
Statui turnate în bronz
Statui turnate în bronz
Statui turnate în bronz

Se pot face două trasee care te poartă prin cele mai frumoase locuri ale cetății: Traseul celor trei fortificații și Traseul porților cetății. Cel puțin pentru Traseul celor Trei Fortificații trebuie să plătiți bilet de intrare. Intrarea pe acest traseu se poate face după ce treceți de zona muzeelor pe strada principală pe partea dreaptă. Vă spun că merită să plătiți biletul de intrare. O să ajungeți în zona de tragere cu tunurile, veți coborî în șanțurile de apărare prin scări aflate în zidurile interioare ale cetății. O sa ajungeți să traversați șanțul de apărare pe un podeț foarte frumos de pe care veți și avea o panoramă frumoasă a acestei zone tampon aflată între zidurile de apărare. Veți ajunge la spânzurătoare, la grajdul cailor folosiți pentru defilarea gărzilor cetății. Dacă tot am ajuns să menționez gărzile cetății, să știți că acestea sunt prezente peste tot în cetate. Cea mai importantă paradă a gărzilor, care cuprinde și schimbarea de gardă, are loc în fiecare Sâmbătă.
 
Gărzile sunt îmbrăcate festiv, având o uniformă de epocă foarte frumoasă. Caii folosiți la defilare sunt cei mai frumoși cai pe care i-am văzut în realitate. Se vede că sunt foarte bine antrenați, au o postură impozantă, mândră și sunt foarte musculoși. Dacă veți face Traseul celor trei fortificații veți ajunge și la grajdurile lor. Totul e impecabil, curat și caii stau în niște boxe mari din lemn, fiecare boxă având inscripționat numele calului din boxa respectivă.
 
Traseul celor trei fortificații – zona de tragere cu tunurile
Traseul celor trei fortificații – podul de lemn peste șanțul de apărare
Traseul celor trei fortificații – spânzurătoarea
Traseul celor trei fortificații – restaurantul hotelului medieval din incinta cetății
Traseul celor trei fortificații – camera de tortură
Traseul celor trei fortificații – deasupra Porții a III – a, vedere spre strada principală a cetății

Continuând traseul celor trei fortificații ajungeți și la camera de tortură. Coborâți prin zidul cetății spre un balcon care dă spre o încăpere uriașă unde se află camera de tortură a cetății. Veți vedea multe “ustensile” folosite pentru chinuiala asta, inclusiv o cușcă suspendată de tavan, după cum vedeți și în imaginea de mai sus. Apoi, continuați traseul și ajungeți deasupra Porții a III – a. Aici sus se află Celula lui Horea. Aici Horea, conducătorul principal al răscoalei țărănești din 1748 – 1785, a fost închis până la tragerea sa pe roată. Celula se află sub soclul statuii ecvestre a lui Carol al VI – lea.
 
Poarta a III – a este adevăratul simbol al orașului Alba Iulia, fiind cea mai mare și impunătoare dintre porțile cetății, asigurând intrarea în fortăreața propriu – zisă. Poarta masivă este susținută de patru piloni și opt pilaștri angajați ce susțin prin arcuri puternice bolțile deasupra cărora se ridică postamentul statuii ecvestre a lui Carol al VI – lea, împăratul Imperiului Austriac în timpul căruia s-a ridicat cetatea.
 
Poarta a III – a
Poarta a III – a

Dacă tot vă aflați la Poarta a III – a a cetății vă recomandăm să vă odihniți puțin, să vă potoliți foamea într-un restaurant unic, cum eu nu am mai văzut în România. Este vorba de restaurantul Pub 13 aflat în imediata apropiere a Porții a III – a. Traversezi șanțul de apărare pe un pod de lemn și intri în zidul cetății. Aici ești întâmpinat de o încăpere enormă cu un con inversat în mijloc unde se află barul. Pereții sunt decorați cu însemne cavalerești și armuri întregi. E impresionant, foarte frumos, mâncare e foarte bună (credeți-mă, am mâncat de câteva ori aici). Prețurile sunt măricele, dar merită pentru cetate, pentru amplasament, pentru decorațiuni, pentru atmosferă și pentru mâncare, evident 🙂
 
Noi am fost ultima dată la Alba Iulia în Decembrie 2013, nu chiar de ziua națională, ci în preajma Crăciunului. Am fost în alți ani la Alba Iulia și de ziua națională și vă avertizez că la acest restaurant se așteaptă la coadă să prinzi o masă de 1 Decembrie. Vă recomand deci să faceți o rezervare.
 
Restaurantul Pub 13 – lângă Poarta a III – a

La Alba Iulia de Ziua Națională
 
Merită să vii la Alba Iulia măcar o dată în viață de Ziua Națională. Manifestările sunt impresionante, chiar emoționante. Acestea încep evident din Sala Unirii, unde se celebrează semnarea documentului istoric care pecetluiește până în ziua de azi Marea Unire a Transilvaniei cu România. Sunt zeci de mii de oameni în această zi. Gărzile, caii sunt scoși la defilare. Se trage cu tunurile după-masa. Mii de drapeluri arborate, un sentiment autentic de unitate și bucurie. Așadar vă recomandăm să vizitați Cetatea Alba Carolina, perla cetăților din România. Cu siguranță, dacă mergeți, veți reveni și în alți ani 🙂
 
Mai jos găsiți mai multe poze din interiorul cetății:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lasă un răspuns