Cetatea Făgărașului

Vara lui 2015 a fost una foarte productivă pentru noi. Am fost într-o grămadă de locuri, însă am apucat să vă povestim doar despre Padina Fest și Canionul 7 Scări până acum. Azi vă povestim despre o cetatea foarte faină care nu trebuie ratată: Cetatea Făgărașului din municipiul cu același nume din județul Brașov.
După cum spuneam cetatea asta e foarte faină. Tot am auzit de ea și cumva am reușit să o “evităm” câțiva ani la rând prin diversele noastre tururi prin țară. E așa de faină încât cei de Huffington Post au nomanalizat-o pe locul doi într-un top al celor mai frumoase castele din lume.
 
O găsiți în municipiul Făgăraș situat pe DN1 între Sibiu și Brașov. E fix în centru, deci nici nu trebuie să vă abateți de la drum ca să ajungeți până la ea. Acuma noi sperăm ca pozele să vă convingă să o vedeți cu ochii voștri. Noi totuși o să încercăm să vă mai povestim și în cuvinte câteva lucruri care ne-au plăcut nouă și poate vă hotărâți mai repede să veniți aici 🙂
Cel mai mult mi-a plăcut că cetatea este înconjurată de apă. Exact ca în filme 🙂 Intrăm pe o poartă din lemn masiv impunătoare și ajungem în curtea interioară a cetății. Ferestrele care dau înspre curte sunt minunate, cu ancadramente simple, dar elegante. Tot din curtea interioară se pot vedea și coloanele care formează loggiile în stil italian. Multe elemente arhitectonice sunt influențate de Renașterea italiană.
 
Ne-am plimbat prin curte și am intrat în majoritatea camerelor deschise publicului. Am făcut poze din toate pozițiile. Am intrat în baza turnurilor care formează colțurile cetății și în diferite camere care ori au fost camere de tortură sau săli enorme în subteran unde probabil s-au ținut proviziile. De menționat e că toate spațiile interioare au fost restaurate și arată bine.
Din cauză că ne-am oprit să vedem Cetatea Făgărașului chiar la întoarcerea acasă din tur și mai aveam de parcurs câteva sute de kilometri nu am avut prea mult timp la dispoziție. Așa că pot spune că totul a fost pe repede-înainte, deci foarte multe detalii nu am cum să vă dau. Sunt convins însă că sunt multe surse pe internet de unde puteți afla mai multe date și detalii.
 
Într-un final am ajuns și în Sala Tronului (imaginile de mai jos) aflată la etaj. Tocmai ce a fost restaurată și a fost adus mobilierul nou. Prea nou pentru spiritul locului, dar oricum arată bine. Sala Tronului are cam 50 de metri lungime și este într-adevăr o frumusețe. Aici mai sunt expuse și diferite armuri.
Am zăbovit destul de mult în Sala Tronului și în sălile adiacente. Sunt chiar faine. Mă uitam la ceas și îmi spuneam că trebuie să plecăm în curând și încă n-am văzut exteriorul. Asta e uneori partea proastă când scriu pe acest site: că trebuie să acopăr în întregime un obiectiv turistic astfel încât să aveți imaginea de ansamblu și uneori n-am timp să mă bucur personal de acel loc 🙂
 
Ies spre curtea exterioară, cea dintre zidul de apărare și cetate. Se poate urca până în partea de sus a zidurilor de apărare și de aici poți vedea apa care înconjoară în totalitate cetatea. E foarte, foarte fain. În plus, pe apă erau și câteva lebede care n-au altă treabă decât să fie elegante și cu nasul pe sus ca de obicei. Printre ele se aflau și două lebede negre de toată frumusețea (ultima imagine din articol).

Lasă un răspuns