Cetatea Neamțului

Continuăm seria articolelor noastre de prin Moldova fiindcă tare ne-a plăcut pe aici. Am început cu Iașiul, apoi cu tura prin Ceahlău și cu vizita la mănăstirea Voroneț. De data aceasta facem o oprire în orașul Târgu Neamț din județul Neamț, în nord-estul României.

La marginea orașului vedem indicatoare către Cetatea Neamțului pe care mi-o amintesc vag de când eram mic și am vizitat-o împreună cu părinții mei. De fapt ce mai țineam minte despre ea este podul pe care treci ca să ajungi în interiorul cetății. Așadar am decis să o vizităm dacă tot treceam oricum pe lângă ea. Am lăsat mașina într-o parcare mare și am luat-o la pas prin micul bazar aflat înainte de a ajunge la strada care urcă spre cetate. E o urcare destul de susținută și strada e pietonală așa că n-aveam ce face și a trebuit să facem un pic de mișcare până la cetate chiar dacă după tura în Ceahlău numai de urcări nu ne mai ardea :)) În fine, trecem peste și în aprox. 15 minute ajungem la cetate. Prima impresie: wowww!! 
Eu nu o țineam minte așa. Arată foarte, foarte bine. Parcă era aproape o ruină când eram eu mic. Ulterior am aflat că a fost reabilitată în perioada 2007 – 2009 cu fonduri PHARE și fonduri de la Consiliul Județean Neamț.
 
Primul lucru care îți atrage atenția este podul de acces arcuit. Acesta se sprijină pe 11 piloni de piatră de formă prismatică care au înălțimea de aproximativ 8 metri. Podul este format dintr-o parte fixă și o alta mobilă. Partea mobilă se află pe porțiunea de pod dintre ultimul pilon și zidul bastionului și se putea ridica în caz de primejdie printr-un sistem de scripeți. Odată trecut de partea mobilă care se putea ridica inamicul nu era salvat. Îl mai aștepta o surpriză: două capcane cu trape, cunoscute și sub numele de curse de șobolani. Intrarea în fortul mușatin se făcea printr-o poartă gotică. În imaginile de mai jos puteți vedea podul și poarta de intrare în cetate după care continuăm cu descrierea acestei cetăți medievale.
 
Intrarea în cetate pe Poarta Mușatină (latura nordică)
Ieșirea din cetate pe Poarta Mușatină (latura nordică)

Ajunși în interior intrăm într-o curte interioară de dimensiuni generoase. Este înconjurată de pereți de apărare în interiorul cărora se află diverse încăperi care serveau diferite scopuri. Pe latura de est, la parter și demisol, se află închisoarea, monetăria, camera de provizii și bucătăria, iar la etaj se află camera domnițelor și o temniță numită neagra temniță. Pe latura de vest, la demisol și parter, se află sala armelor, sala de sfat și judecată, iar la etaj o cameră de taină. Pe latura de sud, la demisol și parter, se află un lapidarium și la etaj o terasă. În sfârșit, pe latura de nord, nu există nicio încăpere. În imaginile de mai jos puteți vedea curtea interioară a cetății și câteva din încăperi:
 
Curtea interioară
Curtea interioară
Curtea interioară
Ieșirea din monetărie înspre curtea interioară
Sala de sfat

Cetatea Neamțului a fost construită la sfârșitul secolului al XVI – lea de către Petru I (1374 – 1391). Printre materialele de construcții folosite se numără: piatra de râu (folosită pentru structura de rezistență a zidurilor, fiind folosită și pentru umplerea lor), piatra de carieră (folosită la arcade, piloni și contraforți) și rocă de gresie verzuie. Între cetate și restul platoului se află un șanț de apărare, pe latura de nord. În cetate se pătrundea pe o poartă, numită poarta mușatina pe care am menționat-o și la începutul articolului. Aceasta se află pe la mijlocul zidului nordic.
 
Fortul mușatin are forma unui patrulater cu laturi inegale: latura de nord are 38.5 metri, latura de sud 37,5 metri, latura de est 47 metri și latura de vest 40 metri. Zidurile sunt groase de 3 metri și au o înălțime de aproximativ 12 – 15 metri. În cele patru colțuri ale fortului mușatin se află turnuri de apărare.

Lasă un răspuns