Cetatea Poenari – cetatea lui Vlad Țepeș

După tura noastră spectaculoasă din Valea lui Stan am decis să urcăm până la Cetatea Poenari aflată tot pe Transfăgărășan între Curtea de Argeș și Barajul Vidraru. De fiecare dată când am parcurs Transfăgărășanul am trecut pe lângă indicatorul spre Cetatea Poenari și niciodată nu ni s-a arătat să o vizităm. De data aceasta ne-am hotărât să nu ratăm ocazia din nou și am și reușit 🙂

Vă recomandăm să opriți mașina la clădirile Hidroelectrica Vidraru și să urcați cele 1480 de trepte până la cetate. Acolo există și o pensiune cu restaurant unde vă puteți relaxa la întoarcere după o urcare solicitantă până sus.
 
După cum am spus, până la cetate traseul e amenajat cu scări din beton. Vă puteți consola cu faptul că aveți de urcat cele 1480 de trepte prin pădure, pe la umbră. În plus aveți și câteva locuri de odihnă pe parcurs pentru a vă trage sufletul.
 
spre Cetatea Poenari
1480 de trepte până sus

Urcarea durează cam 20-30 de minute și sus constatați că mai și trebuie să plătiți pentru a intra în cetate după ce că ajungeți gâfâind sus 🙂 Nu-i o strategie foarte bună din partea celor de la bilete. Ar fi fost mai inspirați să te taxeze jos zic eu :))
 
Totuși merită să plătiți biletul (5 lei/adult, 2 lei/copii) pentru că veți vedea o cetate restaurată cu niște peisaje foarte frumoase asupra Văii Argeșului. Aici te afli la 400 de metri față de firul văii și ai o panoramă impresionantă asupra împrejurimilor.
 
Cetatea Poenari- panorama din cetate
Cetatea Poenari- mesaj de bun venit

Cetatea Poenari mai este cunoscută și sub numele de Cetatea lui Țepeș Vodă sau Cetate lui Negru Vodă. Această cetate a fost reședința secundară a lui Vlad Țepeș, fiind construită ca fortăreață împotriva otomanilor prin secolul al XV – lea.
 
Ca reamintire cu legătura istorică cu Vlad Țepeș la intrare te așteaptă două manechine foarte realiste trase în țeapă. Nu era de joacă cu Vlad Țepeș 🙂
 
Zidurile cetății sunt foarte solide, având grosimi de 2 – 3 m. Cetatea are o formă alungită cu 5 turnuri, 4 rotunde și unul în formă de prismă oferind o perspectivă de observare perfectă asupra văii Argeșului.
 
Cetatea Poenari- panorama din cetate
Cetatea Poenari – panorama din cetate
Cetatea Poenari – culoar printre ziduri
Cetatea Poenari – zidul sudic
Cetatea Poenari -unul din turnuri
Cetatea Poenari – zidul sudic
Cetatea Poenari
Cetatea Poenari – panoramă din cetate
Cetatea Poenari
Cetatea Poenari – turnul prismă
Cetatea Poenari
Cetatea Poenari – panoramă spre valea Argeșului
Cetatea Poenari – panoramă spre valea Argeșului
Cetatea Poenari – printre ziduri
țeapă
Așadar vă invităm să veniți până aici data viitoare când mergeți pe Transfăgărășan. Mai jos puteți găsi harta cu traseul ca să nu cumva îl ratați 🙂

Lasă un răspuns