Cetățile Rădesei și Cheile Someșului Cald – aventură în Padiș

După cum spuneam și în alte articole, Padișul este o zonă extrem de bogată în trasee, locuri extraordinare și oameni minunați. Munții Apuseni sunt extrem de pitorești atât prin peisaje cât și prin oameni și merită să vă faceți o vacanță aici.

În acest articol vă vom spune despre unul din cele mai spectaculoase trasee de aici din Padiș: Cetățile Rădesei și Cheile Someșului Cald. E un traseu super spectaculos, plin de contraste: peșteră, chei, apă, înălțimi amețitoare și pădure frumoasă.

Informații utile pe scurt:
Data: August 2013
Distanța: 5 km
Durata: ~ 6 ore
Marcaj:
Dificultate: medie (câteva zone de urcuș pieptiș, o zonă scurtă de coborâre abruptă pe grohotiș)
Surse de apă: există, la ieșirea din Cetățile Rădesei și la intersectarea cu un pârâu
Echipament: bocanci, bețe trekking, frontale pentru peșteră
 
intrarea pe traseu, prin pădure
rădăcinile șerpuite ale unui copac

Pentru a ajunge la acest traseu puteți urca în Padiș, jud. Bihor pe drumul DJ 763 și odată ajunși sus virați stânga pe drumul care duce spre Cabana Vărășoaia. Treceți de cabană și continuați până când drumul se bifurcă. Aici puteți lăsa mașina și continuați pe jos. Drumul de la DJ 763 și până la Cabana Vărășoaia este de pământ, dar se poate parcurge cu o mașină obișnuită.
 
Traseul intră destul de repede în pădure și după câteva zeci de minute ajungeți la o bifurcație și voi trebuie să continuați pe poteca din dreapta care duce în peștera Cetățile Rădesei care nu trebuie ratată! 🙂 Cealaltă potecă, spre stânga, ocolește peștera pe deasupra ei, dar pe acolo ne vom întoarce de pe acest circuit.

coborârea spre intrarea în peșteră, pe lanțuri
portalul de intrare în Cetățile Rădesei

Peștera Cetățile Rădesei este foarte spectaculoasă, dar trebuie să știți câteva lucruri înainte de o vizita. În primul rând nu este electrificată, așadar lanternele sau frontalele sunt obligatorii pentru a o parcurge. Mai ales că imediat după ce intrați aveți de coborât o scară destul de lungă până la firul apei care traversează această peșteră.
 
În al doilea rând această peșteră nu trebuie traversată sub nicio formă după o ploaie zdravănă sau în timpul unei ploi fiindcă acel firicel inofensiv de apă care străbate peștera poate deveni foarte rapid un șuvoi de apă care mătură tot ce întâlnește în cale. Așadar, urmăriți prognoza când faceți acest traseu.
 
scară de coborâre spre firul pârâului din peșteră
ferestrele peșterii
ferestrele peșterii

Peștera este foarte spectaculoasă prin dimensiunile impresionante și ferestrele din tavan care permit luminii să intre din loc în loc în peșteră și ne permit nouă să vedem coronamentul pădurii de la câțiva zeci de metru sub pământ. Peștera are două intrări și este străbătută de un pârâu în care din loc în loc trebuie să mai intri atunci când traversezi peștera. Nivelul pârâului vara este până la gleznă în cel mai rău caz, deci nu e nimic de speriat 🙂
 
Pereții albi și înalți de calcar ne-au cam lăsat cu gura căscată și ne-am oprit de multe ori să vedem spectacolul luminii care intră în peșteră și care în combinație cu calcarul alb și vegetația de pe perete creează un spectacol minunat.
 
ferestrele peșterii
pereții albi și înalți de calcar alb
pereții albi și înalți de calcar alb
aglomerație la ieșirea din peșteră

Ieșirea din peșteră este destul de îngustă și în ultima parte destul de abruptă, dar cu grijă și cu ajutorul lanțurilor care sunt instalate se poate face în siguranță. Noi am prins foarte mulți turiști care au venit să viziteze zona și la ieșirea a fost un pic de traffic jam, după cum se poate vedea în imaginea de mai sus 🙂
 
După ce am ieșit din peșteră am ajuns chiar pe malul pârâului care traversa peștera. Mulți bolovani destul de mari te întâmpină în albie și aceștia completează peisajul carstic spectaculos din Padiș. De aici poți să te alimentezi cu apă fiindcă urmează o urcare susținută prin pădure, dar care nu durează mai mult de 30 de minute. Apoi traseul continuă plat și apoi coboară până ne întâlnim din nou cu un pârâu de unde putem alimenta cu apă.
 
urcare prin pădure după ieșirea din Cetățile Rădesei
continuăm traseul prin pădure

După o pauză de mâncat și hidratat, continuăm traseul care urcă din nou, de data această puțin mai abrupt, prin pădure. Din fericire urcarea este destul de scurtă și continuăm apoi pe curbă de nivel până la un punct de belvedere asupra Cheilor Someșului Cald. Este foarte spectaculos să te afli la o asemenea înălțime și să vezi pereții de calcar alb verticali și înalți care străjuiesc cheile. Pădurea de brad este infinită și acoperă tot ce nu este stâncă. Este extrem de spectaculos 🙂
 
ghidul nostru Alex
belvedere spre Cheile Someșului Cald
plimbărică prin pădure
plimbărică prin pădure

Deja suntem pe cealaltă parte a cheilor și mai sunt câteva locuri de belvedere, doar că pentru a ajunge la ele trebuie să ne mai abatem puțin de la potecă și să ne mai cocoțăm pe o stâncă, dar merită! 🙂 Poteca e atât de lejeră încât merită denumirea de plimbărică 🙂 După atâtea urcări și coborâri aici poți merge relaxat să auzi sunetul pădurii, aerul curat și peisajul care combină stânca și pădurea. E chiar fermecător.
 
mai multe locuri de belvedere
cum pot crește copacii ăștia în stâncă ???
pereții din chei

Traseul continuă lejer, pe curbă de nivel, până ajungem la locul pe care l-am urât pe acest traseu. mai precis, o coborâre abruptă pe grohotiș, foarte instabil, foarte abrupt => mers pe fund :)) Cel puțin mersul pe fund mi s-a părut cel mai safe 😀 Chiar nu înțeleg de ce în această zonă, de cam 30 de metri lungime, Salvamont Bihor nu a putut monta lanțuri sau cabluri. Chiar mi se pare o zonă periculoasă. Anyway, după ce i-am înjurat de câteva ori pe cei care au amenajat acest traseu, am ajuns cu MARE GRIJĂ jos.
 
După această porțiune abruptă și foarte enervantă și chiar periculoasă poteca coboară până pe malul pârâului pe care trebuie să îl traversăm. Deși era vară și cald pârâul era destul de umflat și ar fi fost destul de dificil să îl traversăm prin apă fiindcă debitul este destul de ridicat. Norocul nostru a fost că un trunchi de brad a căzut sau a fost pus intenționat peste albia pârâului și astfel am putut traversa fără să ne udăm 🙂

totul e natural
ultimele consultări cu harta

Continuăm traseul, de data aceasta pe deasupra peșterii Cetățile Rădesei. Urcăm destul de abrupt pe stâncă și e interesant să trecem chiar pe lângă ferestrele pe care le vedem de jos din peșteră. Per total, un traseu cu de toate, foarte spectaculos și care e un must-see în Padiș.
 
Hartă:

Lasă un răspuns