Cheile Băniței – apă, stâncă, sculptură

Am promis că vom promova locurile necunoscute de la noi din țară și unul dintre acestea este situat în zona orașului Petroșani, în apropiere de drumul E79, în județul Hunedoara. Vorbim despre Cheile Băniței, un loc spectaculos, fascinant și care merită bătut la pas când aveți drum între Hațeg și Petroșani.

Informații utile pe scurt:
Data: August 2013
Durata: 40 min (dus-întors)
Dificultate: ușor
Echipament: traseul presupune mers prin apă, deci recomand papuci de apă cu talpă cauciucată, aderentă astfel încât să nu alunecați în zonele de stâncă
De vizitat în zonă: Cascadele Șipotului  (~ 20 km), Peștera Bolii (~ 2 km)
Recomandăm să folosiți papuci de apă!

Cheile Băniței sunt printre cele mai spectaculoase chei văzute de noi în România. Ce e și mai tare e că sunt practic necunoscute. Noi am auzit de curând de ele și nu regretăm că am venit.

începutul Cheilor Băniței

Traseul începe de la drumul E79, înainte de curbele în ac de păr cum mergeți de la Hațeg spre Petroșani. Este o benzinărie semi-părăsită unde puteți lăsa mașina. De aici continuați pe jos prin curtea unei firme de exploatare a lemnului și treceți pe sub o barieră ca să ajungeți în curte.

Teoretic e încălcarea proprietății private, dar nouă nu ne-a zis nimeni nimic și din păcate nu cred că e vreo altă variantă ca să ajungeți la începutul cheilor, care apare în imaginea de mai sus. Când dați de începutul traseului vă recomand să vă luați papucii de apă în picioare pentru că altfel sunt șanse mari să alunecați. Sunt unele zone unde trebuie să mergeți pe stâncă și stânca e umedă. În rest, veți parcurge cheile direct prin apă. Refreshing! 🙂

Apa, în cele mai adânci zone, ajunge până puțin deasupra genunchilor, dar în cele mai multe zone este un pic peste glezne. Evident că e de mers vara când debitul este scăzut și nu plouă. Altfel s-ar putea să vă treziți că trebuie să înotați pe aici 🙂
 
Cheile Băniței

Cheile sunt formate de Bănița care parcurge o porțiune de perete din calcar destul de înalt. De-a lungul timpului a săpat în acest calcar un culoar sinusoidal destul de adânc. Înălțimea pereților depășește 10-15 m și modul în care Bănița a erodat roca este foarte interesant. În multe locuri ai stâncă direct deasupra ta. Practic s-a format un acoperiș de stâncă, datorită erodării variabile pe orizontală în funcție de debitul pe care l-a avut de-a lungul sutelor de ani. Cheile sunt foarte scurte, dar aici e perfect valabilă zicala: “Esențele tari se țin în sticluțe mici”.

Merită să faceți o escală aici dacă vă aflați în zonă, vă răcoriți și vedeți un lucru incredibil de frumos creat de natură. Mai jos aveți mai multe poze din acest loc. Puteți da click pe pozele din articol ca să le vedeți la dimensiune mare într-o galerie. 

La sfârșitul articolului aveți și o hartă cu poziționarea Cheilor Băniței astfel încât să nu cumva le ratați 🙂

Cheile Băniței
Cheile Băniței
Cheile Băniței
Cheile Băniței
Cheile Băniței

Harta:

Lasă un răspuns