De la Bâlea la Lacul Capra – între iarnă și primăvară în Făgăraș

Câți dintre voi ați fost la Bâlea Lac sau pe Transfăgărășan? Probabil că destul de mulți, dar în caz că nu, mergeți! 😊 Ei bine, dacă te oprești la Bâlea Lac și vrei să scapi de aglomerația și hărmălaia de acolo și ai cât de cât condiție fizică știm noi un traseu scurt care îți oferă cea mai frumoasă priveliște cu Transfăgărășanul și cu căldarea glaciară Bâlea.

Informații utile pe scurt:

Data: 19 Iunie 2016
Traseu: Bâlea Lac – Șaua Caprei – Lacul Capra
Marcaj:
Distanța: 700 m
Diferență de nivel+ 250 m
Durata: o oră
Dificultate:  medie spre ridicată (urcuș abrupt până în Șaua Caprei apoi coborâre spre lac)
 
Este vorba de traseul care urcă în creasta Munților Făgăraș deasupra căldării glaciare Bâlea și care pornește de la Cabana Bâlea de pe marginea lacului. Marcajul    vă invită direct în sus și, chiar dacă ne așteaptă o urcare susținută, vă promitem că merită tot efortul. Punctul final: Lacul Capra.

Poate nu mulți știați că deasupra lacului Bâlea mai este un lac, Lacul Capra, care alimentează cascada și râul Capra de pe partea sudică a Transfăgărășanului. E un loc foarte liniștitor, într-un contrast total cu efectele auditive și vizuale ale turismului de masă din zona lacului Bâlea.
Deși indicatorul de la începutul traseului spune că ajungem în 30 min. în Șaua Caprei noi am ajuns abia în 45 min. Asta fiindcă am avut parte și de o traversare mai delicată acoperită cu zăpadă.

Ei bine, odată ajunși în Șaua Caprei, o ceață densă ne-a cam risipit entuziasmul dat de terminarea urcușului. Nu vedeam mai nimic. Știam doar că înainte e Lacul Capra. Labradorul nostru, Hany, s-a bucurat peste măsură de peticele de zăpadă și a dat la tumbe de zici că a luat-o razna 😋
Din Șaua Caprei puteți ajunge și pe Vf. Vânătoarea lui Buteanu (2507 m) dacă o luați la stânga sau în Șaua Paltinu dacă o luați la dreapta. Noi însă ajungem foarte repede la Lacul Capra mergând drept înainte, însă ceața încă persista și ba vedeam lacul, ba nu-l mai vedeam 😏

Ne-am așezat frumos deasupra lacului rugându-ne să se risipească ceața. Am și mâncat ceva bun care halit chiar în Munții Făgăraș are altă valoare parcă 😎 Rugămințile noastre n-au fost în zadar până la urmă fiindcă ceața s-a risipit și soarele s-a jucat cu apa lacului de un smarald răpitor.
Am avut parte de un peisaj încântător, la granița dintre iarnă și primăvară cu petice de zăpadă, dar și cu verdele din ce în ce mai saturat. Dacă mai punem la socoteală și smaraldul apei lacului atunci pot spune că am avut un mare noroc să vedem aceste fenomene laolaltă!
Și pentru că am promis că urcatul până aici nu e fără recompensă, ei bine, de aici din Șaua Caprei am văzut cea mai fumoasă panoramă cu celebrul Transfăgărășan și cu Lacul Bâlea.

Muntele greu se lasă cucerit și cu sacrificii, dar întotdeauna muntele dă înapoi înzecit. Liniștea, priveliștile, culorile, sunt greu de explicat, dar cert e că îți rămân în minte și în inimă.


Traseul nostru pe hartă:

Lasă un răspuns