Prima dată la Iași

Iașiul a făcut parte din lista noastră de obiective pentru anul 2014 și am reușit să îl vizităm, ce-i drept foarte pe scurt din păcate. Greșeala noastră a fost că i-am dedicat sub 24 de ore pentru că, sincer să fim și spre rușinea noastră, nu am crezut că vom vedea multe lucruri aici. Am greșit însă, rău de tot! Orașul ăsta a fost o surpriză foarte plăcută pentru noi. Nu ne-am așteptat să vedem atâtea locuri frumoase, oameni plăcuți și istorie la tot pasul.

L-am cuprins între Delta Dunării și o tură în Ceahlău. Am ajuns la Iași seara, pe la ora 18 după un drum obositor (și plin de căruțe pe drum european!) de la Tulcea. Ca să nu pierdem nicio clipă din scurta noastră ședere aici, am decis să plecăm în oraș imediat după ce ne-am luat în primire camera la pensiune.
 
Nu ne-am documentat noi foarte bine despre Iași, dar știam că aici găsim Teiul lui Eminescu. De acesta a auzit toată lumea care a studiat Eminescu la școală. Așa că într-acolo ne-am setat destinația. Am luat un taxi și i-am spus taximetristului unde vrem să ajungem, iar el ne-a recomandat să facem un pic altfel traseul ca să vedem și mai multe. Ne-a recomandat să mergem mai întâi la Grădina Botanică și apoi să coborâm spre Parcul Copou  să vedem Teiul lui Eminescu și apoi eventual spre centru. Zis și făcut. I-am urmat sfatul și a fost foarte bine. Vă recomandăm și vouă să urmați același traseu.
 
intrarea în Grădina Botanică

Ghinionul nostru a fost că am ajuns la Grădina Botanică cu fix 5 minute după ora închiderii. Totuși paznicul ne-a lăsat să intrăm când i-am spus că am venit de departe pentru a vedea Iașiul 🙂 Grădina Botanică e foarte frumoasă, având multe specii de plante și de flori. Ba chiar este o zonă și cu cactuși destul de mari și foarte frumos aranjați. Mai este și un lac, o zona doar cu trandafiri, un fel de parcul rozelor din cadrul Grădinii Botanice. Peste tot sunt aranjamente foarte frumos realizate și se vede că acest parc este îngrijit, ne-a plăcut! Mai multe poze de aici găsiți la finalul articolului.
 
Teiul lui Mihai Eminescu. Parcul Copou

Ne-a cam prins seara în Grădina Botanică și am ajuns în Parcul Copou cu greu și am văzut faimosul Tei a lui Eminescu seara, la lumina reflectoarelor. Aici se spune că Mihai Eminescu, poetul nostru național, își găsea inspirația. În plimbările prin Copou, Mihai Eminescu s-a îndrăgostit de tei, venind deseori să își adune gândurile sau să discute cu bunul său prieten, Ion Creangă, pe o bancă aflată la umbra teiului.
 
În fața teiului se află bustul poetului și pe o alee din mozaic sunt scrise primele trei strofe ale poeziei “Dorința” scrisă, bineînțeles, de Mihai Eminescu. Teiul are aproximativ 250 de ani și este protejat de niște panglici de fier astfel încât acesta să nu crape. Este un loc frumos, unde vin foarte mulți ieșeni și turiști să se plimbe și să se relaxeze.
 
Pentru că ziua a fost lungă, plecare la ora 7 dimineață din Deltă, din Sf. Gheorghe, ajuns la Tulcea după 5 ore jumate de mers cu vaporul, apoi un drum epuizant spre Iași care a inclus și trecut Dunărea cu bacul pe la Galați, am decis că e momentul să găsim o terasă faină să mâncăm și să bem o bere. Nu departe de Copou, coborând spre centru am găsit o terasă mare și faină pe str. Alexandru Lăpușneanu pe care o recomandăm 🙂
 
Traseul primei zile pe hartă: 


 
A doua zi aveam programate următoarele: vizitat puțin Iașiul (max. pe 12 să plecăm din Iași),  vizitat Piatra Neamț, ajuns la poalele Ceahlăului pentru traseul din următoarea zi. Am plecat de la cazare cât am putut de repede și am luat direcția centru. Nu aveam idee cât de mult se va schimba planul nostru după ce aveam să fim asediați de monumente superbe unul după altul…

Am constat că Iașiul e plin de biserici care au o arhitectură frumoasă și merită vizitate. Prima care ne-a ieșit în cale a fost Biserica Bărboi. Are o arhitectura simplă și curată. Ne-a plăcut brâul orizontal de cărămidă care înconjoară biserica.
 
Biserica Bărboi
Biserica Bărboi. Brâul de cărămidă.

Foarte aproape găsiți Mănăstirea Golia care nouă ne-a plăcut foarte mult. Este construită în secolul al XVI – lea și refăcută în forma actuală în 1660. Biserica este înconjurată de ziduri de apărare și la intrare este străjuită de un turn înalt de 30 de metri având ziduri groase de 1 metru. Aici se află și clopotnița mănăstirii. Turiștii au acces în turn dacă își cumpără bilet de la casa de bilete aflată în dreapta turnului. Urcând cele 120 de trepte până în vârf treceți prin mai multe încăperi unde veți găsi în general expoziții de artă. Un ghid vă va însoți și vă va explica istoricul mănăstirii și vă va îndruma ce să vedeți în continuare în Iași. Sus în vârf aveți o panoramă frumoasă a orașului și aici aveți ocazia să vedeți așezarea Iașiului între 7 coline, asemenea Romei.

Biserica mănăstirii are o arhitectură atipică pentru o biserică ortodoxă, îmbinând stilul baroc și bizantin. Este un loc foarte frumos, recent restaurat cu fonduri europene, asemenea tuturor celorlalte monumente din Iași. Un oraș care a știut să își păstreze patrimoniul și să își pună în valoare numeroasele monumente, îndeosebi religioase. 

Mănăstirea Golia
Mănăstirea Golia. Turnul principal al zidului de apărare.
Mănăstirea Golia văzută din turnul principal

De la Mănăstirea Golia continuăm pe str. Armenească unde puteți și vizita Biserica Armenească. Din păcate noi am gasit-o închisă, dar fix după colț am dat de o altă biserică, foarte surprinzătoare prin stilul arhitectural: Biserica Sfântul Sava. După cum puteți vedea și în imaginile de mai jos nu este tocmai o biserică ortodoxă tipică. Este una dintre cele mai vechi biserici din Iași, construită în stil bizantin, cu două turle, fiind unică în țară prin îmbinarea elementelor arhitecturale bizantine, orientale, gotice moldovenești și muntenești.
 
Biserica Sfântul Sava
Biserica Sfântul Sava
Biserica Sfântul Sava – interior

Deja era ora 12 și planul nostru de a pleca din Iași la ora asta a fost cam ambițios. Așa că am decis să mai stăm până considerăm că am văzut “must-see – urile” orașului. Ne-a cam luat foamea la amiază și numai bine eram în zona centrală, lângă Palatului Culturii din Iași și am mers să mâncăm ceva rapid la mall. La Pallas mai exact, un mall modern, mare și cu mâncare bună. Vă recomandăm să mergeți la Pallas pe una din terasele care dau înspre Palatul Culturii pentru a avea o priveliște superbă asupra acestuia și a parcului foarte frumos amenajat din lateralul Palatului Culturii.
 
Pallas mall
Aripa estică a Palatului Culturii văzută din Pallas mall
Aripa estică a Palatului Culturii văzută din Pallas mall

După ce ne-am văzut cu burțile pline și ne-am răcorit puțin la aerul condiționat din Pallas, am ieșit afară pe o căldură infernală. Din mall am intrat direct în parcul aflat în stânga Palatului Culturii. Wow! Un parc impecabil cu vedere superbă spre latura estică a Palatului Culturii care este restaurată aproape în totalitate. La o asemenea priveliște rememoram momentele trăite la Palatul Belvedere din Viena. Nu e nicio exagerare. E foarte frumos și elegant aici. Ne-a cam dat pe spate, so to say, recunoaștem 🙂
 
Aripa estică a Palatului Culturii asemănător cu Palatul Belvedere din Viena.
Aripa estică a Palatului Culturii
Aripa estică a Palatului Culturii – indicatoare
Vedere spre parcul de lângă Palatul Culturii

Câteva zeci de poze mai târziu….am înconjurat Palatul Culturii și am remarcat lucrările de restaurare făcute la această clădire. S-a lucrat impecabil. Nu-ți prea vine să crezi că ești în România. Ne-a cuprins cam același sentiment ca și când am fost pentru prima dată la Sibiu, în 2008. Felicitări Iași!

Mă bucur că încet – încet și orașele din România se modernizează, restaurează monumentele istorice și atrag turiști. Doar așa poate un oraș să supraviețuiască și să producă plus valoare în viitor. Mai sunt câteva orașe în România care au făcut deja acest lucru sau sunt în plin proces, dar important e că se întâmplă și încurajăm înfrumusețarea și ridicarea nivelului urbanului românesc.

Aripa estică a Palatului Culturii
Palatul Culturii

Din Palatul Culturii din Iași mai trebuie renovată doar fațada cu a ei turn impresionant și superb. Poate când voi o să ajungeți în Iași va fi gata! Oricum se mișcă foarte repede și bine.

De la Palatul Culturii am continuat pe strada pietonală Ștefan cel Mare și Sfânt pentru a vedea restul obiectivelor ce trebuie musai vizitate. Prima cum vii dinspre Palatul Culturii este Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi. A fost construită între anii 1637 – 1639 ca necropolă domnească, reflectând aspirația ctitorului spre lumea bizantină, combinând structuri și forme tradiționale cu materiale prețioase și o decorație fastuoasă.

Frumusețea inconfundabilă este dată de broderia de piatră a zidurilor exterioare, păstrată în forma originală, în cea mai mare parte. Treizeci de bandouri ornamentale evoluează succesiv pe întreg spațiul exterior al zidurilor bisericii, de la temelie până la turle. Această operă de artă prezentă pe zidurile exterioare rememorează vechile crestături în lemn și broderiile naționale, împrumutând însă elemente asiatice și occidentale.

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi
Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi – broderie de piatră
Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi – broderie de piatră
Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi – broderie de piatră

Pe această stradă pietonală se mai găsește și Catedrala Mitropolitană a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, una dintre cele șase catedrale mitropolitane din România. Finalizarea ei s-a realizat în anii 1880. Catedrala este o clădirea monumentală, impunătoare, marcată la colțuri de patru turle. Stilul arhitectonic este inspirat din forme târzii ale Renașterii italiene. Elementele decorative, atât în interior cât și în exterior, sunt dominate de baroc. Aici se desfășoară cel mai mare pelerinaj din România, în fiecare an pe 14 Octombrie când este pomenită Cuvioasa Parascheva. În această perioada racla cu moaștele ei sunt scoase în afara catedralei pentru ca sutele de mii de credincioși să se roage la ea.

Catedrala Mitropolitană
Primăria
Teatrul Național

Tot pe strada pietonală puteți vedea și clădirile monument istoric ale Primăriei și Teatrului Național.
 
Cam atât ne- a permis timpul de sub 24 de ore alocat pentru Iași. Până la urmă am plecat pe la ora 15 din Iași deși am mai fi stat, însă programul e program. Ne-a plăcut foarte mult și vrem să revenim când vom plănui un tur dedicat exclusiv Moldovei. Noi vă recomandăm să vizitați Iașiul. E un oraș modern, cu oameni prietenoși, veseli, cu monumente superbe și cu un ciudat sentiment că parcă e prea frumos să fie în România 🙂
 

Traseul celei de-a doua zi pe hartă: 


 
Mai jos am mai pus câteva poze din Iași (ca să nu lungim tare mult articolul). Dați click să le vedeți în galerie la dimensiune mare.
 
aranjament floral sub formă de păun
Grădina Botanică
zona de deșert
Grădina Botanică
Teiul lui Eminescu
Teiul lui Eminescu
Turnul bisericii Bărboi
intrare în Mănăstirea Golia
Mănăstirea Golia
expoziție de artă în turnul Mănăstirii Golia
Mănăstirea Golia
parcul de lângă Palatul Culturii

 

Lasă un răspuns