Lacul Bicaz

Anul trecut, în 2014, după ce am terminat frumoasa tură în Ceahlău pe vârful Toaca am plecat din Izvorul Muntelui spre Borșa. Cu această ocazie am mers de-a lungul Lacului Izvorul Muntelui, cunoscut și sub denumirea de Lacul Bicaz.

Barajul Izvorul Muntelui
Barajul Izvorul Muntelui – spre Valea Bistriței, în aval

Mai întâi am trecut peste Barajul Izvorul Muntelui unde ne-am oprit să admirăm barajul și valea râului Bistrița în aval. Barajul este construit pe cursul mijlociu al râului Bistrița, la 4 km depărtare de orașul Bicaz.
 
Lacul de acumulare format are o lungime impresionantă de 35 de km, o suprafață de 32 de km pătrați și un volum de 1250 de miloane de metri cubi. Toate aceste date fac din acest lac de acumulare al doilea lac ca mărime din România!
 
Lacul Bicaz
Lacul Bicaz

Pe noi însă nu cifrele ne-au impresionat ci frumusețea acestui lac, a împrejurimilor, a văii râului Bistrița și a munților care înconjoară această vale. Peisajul este extrem de pitoresc și cu greu îți vine să continui drumul.
 
Ne-am oprit de multe ori pe marginea șoselei și am mers puțin pe jos până pe marginea lacului pentru a-i admira frumusețea mai îndeaproape. Cu o zi înainte l-am admirat de sus din Ceahlău și a fost foarte frumos, dar trebuie să recunosc că și de aproape e la fel de frumos 🙂
 
Lacul Bicaz
Lacul Bicaz
Lacul Bicaz – văzut de sus din Ceahlău (în depărtare se vede podul din imaginea de jos)
podul spre Vatra Dornei și Toplița (văzut de pe vf. Toaca în imahinea de mai sus)
Ideea unui prieten care dă titlul articolului 😀 (Sursa foto)

0 Replies to “Lacul Bicaz”

  1. I can say: ”Bicaz is verry nice!” or ”Bicaz is wonderfull”

  2. True, true. Titlul provine de la o suprapunere fonetică intre "Because it's nice" și "Bicaz is nice" 😀

Lasă un răspuns