Mănăstirea Neamț și Muzeul Mihail Sadoveanu

Aflată la doar 15 km de orașul Târgu Neamț, frumoasa Mănăstire a Neamțului te cucerește prin prin simplitatea construcției, cuvintele de ordine fiind piatră și lemn. Este într-adevăr un loc plin de spiritualitate unde te poți reculege într-o liniște deplină în mijlocul naturii.

tunelul de intrare în incinta mănăstirii
turnul principal cu clopotnița

 

chiliile mănăstirii

Mănăstirea Neamț, supranumită și Ierusalimul ortodoxiei române, este un loc cu totul special unde trebuie să veniți când vizitați Moldova. Natura joacă și ea un rol important fiindcă te face să te simți protejat atunci când ești înconjurat aproape din toate părțile de culmi împădurite.
 
Începuturile mănăstirii nu sunt cunoscute cu exactitate însă câteva inscripții de pe un clopot indică faptul că începuturile locașului de cult ajung în secolul al XIV – lea. Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare și alți domnitori care au ocupat scaunul Moldovei și care voiau să își asigure sprijinul bisericii au oferit mănăstirii moșii întinse, păduri, vii, iazuri și altele.
 
Biserica
Biserica și chiliile
Biserica și chiliile
chilii

Biserica actuală ctitorită de Ștefan cel Mare este principalul monument istoric și de arhitectură moldovenească din incinta mănăstirii având o frumusețe deosebită. Turla se ridică în mijloc, iar nouă contraforturi masive susțin zidurile până la nivelul bolților. Fațadele sunt frumos ornamentate în stil autohton modovenesc, rezultat din îmbinarea stilului bizantin cu cel gotic.
 
Biserica
Biserica
cărămidă și piatră
măiestrie în fier și piatră

Biserica este protejată de ziduri de apărare în care funcționează și chiliile și unde orice turist se poate caza. În curtea interioară regăsim un parc mare și foarte bine îngrijit. O adevărată oază de liniște și de verdeață, aer curat departe de oraș.
 
În incinta mănăstirii funcționează și un muzeu unde puteți vedea diverse artefacte din vremurile medievale, dar și coroana de domnitor a lui Ștefan cel Mare, după cum puteți vede în una din imaginile de mai jos.
 
 
 

coroana lui Ștefan cel Mare
 
Muzeul Mihail Sadoveanu

 
După ce ne-am întors de la Mănăstire Neamț unde am poposit câteva zeci de minute am descoperit că în drum putem vizita și casa lui Mihail Sadoveanu. Merită să vă opriți și aici să vedeți o casă frumoasă, cu obiecte de o valoare foarte mare.
 
Probabil că toți au citit romanul Baltagul sau altele precum Neamul Șoimăreștilor sau Frații Jderi. Acestea sunt doar trei din operele care l-au consacrat pe Sadoveanu. Totuși Sadoveanu a fost pe lângă scriitor și academician și om politic. Casa memorială, care este acum muzeu, este plină de obiecte care i-au aparținut lui Sadoveanu. Începând cu mobilier, haine, mașini de scris, tablouri și chiar un pian la care a cantat și George Enescu. De altfel, atunci când am vizitat noi casa, a venit și un grup de elevi însoțit de profesori. Aparent una dintre profesoare iubea pianul și când a auzit că la acel pian a cântat și Enescu ne-a făcut o demonstrație de talent la pian. A fost cu adevărat deosebit și a sunat foarte bine 🙂
 

Lasă un răspuns