Mănăstirea Voroneț – Capela Sixtină a Estului

După ce am vizitat surprinzătorul Iași și am făcut o tură magnifică în Ceahlău eram în drum spre Maramureș în turul nostru din 2014. Urma să trecem prin Gura Humorului așa că nu am putut rata oportunitatea să vizităm probabil cea mai celebră mănăstire din România: Voroneț.

Aflată la doar 4 km de Gura Humorului și 36 de km de Suceava, Mănăstirea Voroneț este celebră pentru un lucru unic în România: culoarea albastră a pereților exteriori ai mănăstirii. Nu doar albastrul de Voroneț este celebru, dar și frescele exterioare care culminează cu fresca principală aflată pe peretele vestic al mănăstirii care înfățișează scena Judecății de Apoi din Biblie.
O notă caracteristică a acestor fresce o constituie bogata imaginație creatoare a realizatorilor ei care folosesc motive folclorice. De exemplu arhanghelii suflă din buciume, acestea fiind folosite de păstorii de munte.
 
Pictura este într-adevăr o operă de artă și te miri de măiestria celor care au realizat-o. De altfel sute de mii de turiști vin aici să o admire în fiecare an. Din acest motiv mănăstirea Voroneț este supranumită Capela Sixtină a Estului.
 
Mănăstirea Voroneț este ctitoria lui Ștefan cel Mare (1457 – 1504), domnitor al Moldovei, fiind construită în anul 1488 în doar 3 luni și 3 săptămâni, ceea ce constituie un record pentru acea vreme.
 
Vorba lungă, sărăcia omului spune un proverb românesc așa că încheiem prin a vă îndemna să vizitați acest obiectiv turistic must-see al României. Sunt mai multe de văzut decât de povestit așa că poftiți: (și mai bine ar fi să o și vizitați)

Lasă un răspuns