Supradoză de primăvară – miile de ghiocei din Munții Orăștiei

Când întrebi pe cineva “Care anotimp îți place cel mai mult?” o să-ți răspundă că vara că e cald și poți sta tolănit la mare pe plajă sau iarna că e zăpadă și poți schia, dar adevăru-i că, pe măsură ce călătorim prin România, noi am tras concluzia că e ceva fain de văzut la noi în țară în orice anotimp 😊

Informații utile pe scurt:

Data: 25 Martie 2017
Traseu: Grădiștea de Munte – Platoul Vârtoapelor – pădurea cu ghiocei
Marcaj: nu există
Distanța: 4.8 km
Diferență de nivel: + 326 m/ – 326 m
Durata: 3 ore (pauze incluse)
Dificultate: ușor (urcuș mai susținut la început apoi lejer pe drum forestier)
 
De acest loc special am auzit cam de anul trecut tot pe vremea asta însă cumva ne-a scăpat mai ales că eram confuzi legat de locația exactă. Ce-i drept, nu-i ușor să ajungi și a trebuit să ne punem în mișcare “rețeaua de informatori/informare” pe care am creat-o de-a lungul atâtor ani de călătorit în România.

După cum v-ați obișnuit deja, la finalul articolului puteți vedea pe o hartă traseul exact parcurs de noi și pe care l-am înregistrat cu ajutorul ceasului cu GPS. Locul se află în apropiere de cetatea Sarmizegetusa Regia în zona Grădiștea de Munte. Se poate ajunge cu mașina până în locul de unde am început traseul.
Pe Platoul Vârtoapelor vrem să ajungem și apoi să intrăm în pădurea care ascunde mii de ghiocei. Din ce am citit, ghioceii pot fi văzuți în perioada 15 Martie – 15 Aprilie a fiecărui an și se întind cam pe 10 hectare! Deci așteptările noastre sunt mari 😋

Lăsăm mașina pe drumul forestier care urcă spre cătunele din Munții Orăștiei. Apoi pornim în urcare pe lângă un cimitir, iar apoi trecem printr-un gard de lemn rupt (imagine – mai sus) care ne scoate drept într-un pârâu pe care îl trecem ușor. Suntem acompaniați de labradorul nostru (e o EA de fapt), Hany, care-i mai mult decât fericită să facă pe aspiratorul de mirosuri mai ales că a trebuit să suporte un drum de 3 ore cu mașina până aici! 😔
La un moment dat părăsim poteca semi-evidentă și dăm într-un drum forestier care urcă mai domol. Trecem de o casă (imagine – mai sus) în dreptul căreia drumul face dreapta 90 de grade și pădurea se transformă și ea la fel de brusc ca și drumul: dintr-una de foioase devine una de molid și brad.

Pe Platoul Vârtoapelor (cel puțin acesta cred că e) ajungem cam după 45 de minute de urcuș într-un ritm lejer. E o culme înnierbată pe care o părăsim destul de repede pentru a intra în pădure ca să ajungem la comoara ascunsă: mii de ghiocei!
Imediat ce intrăm în pădure: surpriză! Nici urmă de ghiocei, ci cât vezi cu ochii numai leurdă. Well, n-am rezistat și ne-am gândit că se pot face multe bunătăți din leurdă: de la simplul pus în salată, la pesto, sau ciorbe. Noroc că am avut o plăsuță la noi care ne-a ajuns cât să fim satisfăcuți de “prada” verde și cu miros de usturoi din acest loc curat și nepoluat.

Totuși nu fiți descumpăniți fiindcă ghioceii nu sunt chiar aici. Mai aveți de mers un pic. Urmați firava potecă creată prin leurdă. Treceți de un fel de gard din sârmă ruginită ocolindu-l prin stânga și continuați în urcare prin pădure. Încet – încet, pe măsură ce urcați, veți începe să vedeți pâlcuri de ghiocei. Mai urcați puțin pentru a vedea adevărata comoară, până ajungeți la o groapă…și ea plină cu ghiocei.
Noi am ocolit această groapă și nu ne-a venit să credem că pășim pe un covor de ghiocei. Sunt cu miile, zecile de mii, habar n-am, dar e un loc extraordinar. Ajungând în cealaltă parte a gropii am văzut că și pe celălalt versant e plin de ghiocei, dar ne-a fost suficient acest ocol pentru a ne bucura de locul acesta magnific.

Oricât de mult ne-au plăcut ghioceii, care sunt mari, dantelați și au puncte verzi sau galbene, noi nu am rupt niciunul. Știu că tentația de a lua un buchet ca suvenir este mare însă gândiți-vă că și cei care vin după voi ar vrea să-i vadă. Așadar rugămintea noastră este să respectați acest loc special și să vă limitați la a admira ghioceii fără să-i rupeți 😊
 
Traseul nostru pe hartă:

Lasă un răspuns