Bike Tours – Huda lui Papară și pitorescul Trascău

Deja a început sezonul de mountain bike și ne-am gândit să mai scoatem de la naftalină o altă aventură faină de-a noastră în Munții Trascău. Era prin vara lui 2013 când ne-am decis să mergem într-o tură în comuna Sălciua de Jos aflată la baza Trascăului. O zonă foarte pitorească pe Valea Arieșului pe care e musai să o vedeți.

Informații utile pe scurt:
 
Data: August 2013
TraseuSălciua de Jos – peștera Huda lui Papară (marcaj) – Vânătările Ponorului – Cascada Dâlbina – coborâre pe asfalt spre Sălciua de Jos
Distanță: 13 km
Durată: 4 ore
Dificultate: medie
Surse de apă: la Huda lui Papară și Cascada Dâlbina
 
Munții Trascău

Aveam în plan să facem un circuit care promitea să fie spectaculos, dar care avea și o porțiune necunoscută: urcarea de la peștera Huda lui Papară până sus în Vânătările Ponorului. Nu prea am găsit informații despre acest traseu și am hotărât că ne orientăm la fața locului 😀
 
Ziua se anunța destul de călduroasă și cu ceva urcare destul de serioasă inclusă însă când am pornit pe traseu și am văzut minunăție de munți, poieni cu flori sălbatice și căpițe de fân, altă energie am avut 🙂 Nu de alta, dar peisajele pe care le întâlnești în acești munți sunt pur și simplu spectaculoase, desprinse din reviste aș putea spune.
 
portalul de intrare în peștera Huda lui Papară
punte suspendată pentru a ajunge la Huda lui Papară

Accesul spre peștera Huda lui Papară este destul de ușor și până la un moment dat, la Mănăstirea Sub Piatră, se poate ajunge destul de decent și cu mașina. Aici o puteți lăsa în parcare, puteți vizita mănăstirea și de aici mai aveți aprox. 30 de minute până la Huda lui Papară. Înainte de a ajunge treceți această punte suspendată pe care o vedeți și în imaginea de mai sus, iar apoi continuați pe firul pârâului spre portalul deja vizibil și impresionant al peșterii.

Am citit multe despre Huda lui Papară, dar din păcate dezamăgirea a fost totală când am ajuns chiar la intrare. Aici ne-a întâmpinat un grilaj înalt de fier care bloca accesul în peșteră. Acesta a fost montat în anul 2013 pentru că această peșteră, deși una din cele mai spectaculoase din România, este foarte periculoasă și necesită atât echipament special de speologie cât și antrenament specific. Prin urmare ne rămâne să vă cităm câteva informații despre această minunăție de peșteră fără să o fi putut vizita 🙁

peștera Huda lui Papară
peștera Huda lui Papară

Să pornim de la numele ei foarte interesant. Huda este un regionalism care poate însemna cale îngustă, gaură în pământ, peșteră sau adăpost. Iar Papara poate proveni din latinul papa care înseamnă lider religios. Așadar numele peșterii ar putea însemna casa liderului religios.

Ca să ne facă și mai în ciudă că nu o putem vizita, totul ce ține de această peșteră începe cu cea mai. Să exemplificăm: cea mai lungă, cea mai denivelată, cea mai dificilă, cu cea mai mare sală (56 m lățime, 92 lungime și un record de 102 înălțime), cu cea mai mare galerie, cu cel mai lung curs subteran, cu cel mai mare debit, cu cea mai mare cascadă, cu cea mai mare colonie de lilieci din Europa. Cred că e ușor de înțeles de ce totul legat de această peșteră e la superlativ și cât de ciudă ne este că nu suntem speologi să o putem vedea.

podeț spre peștera Huda lui Papară
apa care trece prin peșteră iese la suprafață
apa care trece prin peșteră iese la suprafață

De la peșteră continuăm pe o potecă marcată cucare ne duce pentru scurt timp într-o poieniță și apoi intrăm direct în pădure. Despre partea asta nu prea aveam informații și nu știam dacă e ciclabilă. Am constat destul de repede că nu prea e. Este urcare destul de abruptă pentru a merge cu bicicleta și în plus afară era o căldură sufocantă. Așa că mare parte din urcarea până la ieșirea din pădure am făcut un minunat push-bike 😀 Asta e.
 
push-bike prin pădure spre Vânătările Ponorului
aproape ajunși la troiță

Dacă îmi aduc bine aminte am urcat cam într-o oră jumate și asta pentru că mai aveam de cărat și bicicletele după noi. În condiții normale, se urcă în sub 45 de minute de la Huda lui Papară și până la troița pe care o vedeți în imaginea de mai jos. Aici la troiță ne-am odihnit și am profitat la maximum de umbra “slim fit” :))

Adevăru-i că ne-am odihnit, dar am și avut ce să admirăm. De aici se deschide o priveliște extrem de frumoasă spre poalele Trascăului și asupra văii Arieșului. E unul din acele locuri de unde chiar nu îți mai vine să pleci.

troița și umbra salvatoare
priveliști de Trascău
doamne da’ fain îi
frumos peisaj și pentru biciclete 😀

Am stat ceva aici la troiță. Pur și simplu nu ne puteam sătura de cât de frumoasă e priveliștea. Cu greu ne-am mobilizat să mergem spre Vânătările Ponorului și Cascada Dâlbina. De la troiță se coboară pe drumul de pământ și țineți dreapta până când veți auzi cascada de la depărtare. Pe jos faceți cam 20 de minute până la cascadă de la troiță.
 
Ne-am făcut loc pe poteca destul de puțin umblată și invadată de vegetație pe ultima parte până la surpriza care ne-a așteptat la capătul ei: un balcon cu “view” perfect spre cascadă. Cineva s-a ocupat să construiască acest balcon pentru a vedea mai bine peretele foarte înalt de stâncă pe care se prelinge cascada. Cascada Dâlbina este spectaculoasă și are 25 de metri înălțime. Din păcate noi am fost să o vedem în plină secetă și nu a avut un debit mare însă îmi pot imagina cam ce tare trebuie să fie să o vezi după câteva ploi zdravene 🙂 Se poate ajunge și jos la firul apei unde se varsă cascada dacă veți coborî pe același traseu pe care ați venit spre acest balcon și la un moment dat o luați la stânga și coborâți spre albia pârâului.
 
cascada Dâlbina
cascada Dâlbina

Noi ne-am întors la troiță unde am mai făcut câteva poze să fim siguri că nu am ratat niciun unghi și am pornit pe o coborâre senzațională spre Sălciua de Jos. Imediat după ce se trece de troiță și înainte de a începe coborârea mai abruptă drumul este asfaltat până jos la Sălciua. Viteza medie de 35 km/h și cea maxima de aproape 60 km/h. A fost genial. Și coborârea și la Huda lui Papară și priveliștile uimitoare ale Trascăului și Cascada Dâlbina. E o tură care merită făcută și cu bicicleta și pe jos.

Mai jos mai aveți câteva fotografii pe care le-am făcut înainte să ajungem la coborârea serioasă pentru că după aia cine să se mai oprească la poze? :))

La sfârșitul articolului aveți, ca de obicei, și harta cu traseul nostru 🙂

peisaj de Trascău
coborârea înapoi spre Sălciua de Jos
peisaj de Trascău
case cu acoperiș din fân răsfirate
ai ce poza aici
cascada Șipote pe DN 75 între Sălciua de Jos și Lunca, servirea direct din cascadă 🙂
 
Harta:

Lasă un răspuns