Colinele Transilvaniei – MTB printre sate săsești și biserici fortificate

Fix acum un an am făcut o tură de MTB în zona numită Colinele Transilvaniei care cuprinde satele săsești aflate în perimetrul delimitat de Brașov, Sighișoara, Mediaș și Sibiu.

 Oamenii din aceste sate au înțeles că turismul sustenabil este o soluție adevărată, iar turiștii români și străini nu au întârziat să apară 😊

Informații utile pe scurt:

Data: August 2016
Traseu
 – Ziua 1: Sighișoara – Criț – Meșendorf – Bunești – Viscri (55 km,  7 ore)
– Ziua 2: Viscri – Aurel Vlaicu – Sighișoara (48 km,  6 ore)
Marcaje:+
Dificultate:  6/10
 
Aflasem că în zona s-au construit trail-uri de MTB peste dealuri și că acestea unesc satele săsești astfel încât pasionații MTB să poată vizita din șaua bicicletei frumoasele sate săsești cu ale lor biserici fortificate extrem de frumoase.

Am pornit din Sighișoara și în plan aveam să urcăm pe dealuri, să ajungem la Criț și Meșendorf unde să vizităm bisericile fortificate și, în final, să ajungem la Viscri unde să înnoptăm și să vizităm biserica fortificată de acolo despre care am scris deja un articol.
Nu prea știam la ce să ne așteptăm fiindcă informațiile sunt puține despre aceste trasee însă de aia suntem noi aici ca să descoperim și să vă livrăm informația exactă 😋

Pornim din Sighișoara de pe str. Mihai Viteazu și, în dreptul unei biserici, virăm pe str. Nicovalei pe care o urmăm în urcare până ajungem într-o pădure urmând marcajul. Drumul ne scoate apoi într-o poiană în coama unui deal aflat deasupra localității Șapartoc.
După ce traversăm poiana ajungem la o răscruce unde trebuie să continuăm în față, ușor stânga intrând din nou în pădure. Noi aici am urmat inițial un drum forestier însă de aici am văzut noi că începe trail-ul MTB. Deci căutați cu atenție poteca pietruită care vă duce peste dealuri și poieni.

Noi nu știm un alt loc în România care să fie amenajat special pt. MTB pe asemenea distanțe mari și când am văzut pentru prima dată trail-ul am fost foarte bucuroși. Din ce știm, în zonă au fost amenajați în jur de 100 km de trail-uri MTB cu fonduri elvețiene, la inițiativa și cu participarea directă a  lui Cornel Stanciu, un localnic. Felicitările noastre! 😊
După ce am intrat pe trail-ul special amenajat am urmat marcajul. Poteca e pietruită cu pietricele mici, tasate care facilitează parcurgerea traseului inclusiv în condiții de ploaie pentru că nu prea veți găsi noroi pe potecă.

Poteca e amenajată foarte fain: cu contrapantă în curbe astfel încât le poți lua și în viteză, cu urcări, coborâri, serpentine în zonele mai abrupte și chiar podețe de lemn pentru traversarea micilor văi. E un traseu XC (Cross Country), deci destul de lejer pentru orice tip de bicicletă cu suspensii 😊
Plimbarea prin aceste păduri e extraordinar de faină. Există și adrenalină dacă vrei, dar poți merge și lejer astfel încât să admiri aceste păduri frumoase și poteca care șerpuiește printre copaci. Ne-a rămas în inimă acest traseu pe care vi-l recomandăm din tot sufletul!

Există și o intersecție unde se poate face stânga spre Saschiz, însă noi am continuat spre dreapta intrând din nou în pădure și continuând spre Viscri. Curând am coborât din pădure pe un drum forestier lat care se desparte de poetcă spre stânga și care duce în Criț. Acolo am vizitat biserica foritifcată.
Din Criț ne-am îndreptat spre Meșendorf, într-un ocol de aprox. 17 km, dar care a meritat 100% 😊

În Meșendorf am găsit o biserică fortificată foarte bine conservată și îngrijită. Ne-am dus să cerem cheia de la casa a cărei număr e afișat la intrare și am intrat într-una din cele mai frumoase biserici fortificate în care am fost. E mică, dar cochetă și îți inspiră un sentiment de calm și voie bună. Am urcat și în turnul de lângă biserică.
După ce am poposit la Meșendorf mai bine de o oră, ne-am întors la Criț, după care am intrat pe DN13 până la Bunești și apoi am pedalat pe un drum foarte pitoresc (dar prost pentru mașini, plin de gropi) printre dealurile din zonă.

Ajungem și la Viscri, probabil unul din cele mai celebre sate din România. Aici Prințul Charles și-a început activitatea de conservare a tradițiilor, a meșteșugurilor și a naturii în România. O muncă pe care o continuă și azi în alte sate și zone care îl aduc la noi în țară de mai multe ori într-un an.
În Viscri, am stat la o pensiune care ne va rămâne în minte mult și bine pentru ospitalitatea și bunătatea gazdelor: Viscri 195. Soții care se ocupă de acest loc au restaurat o veche casă săsească cu foarte mult bun gust. Au păstrat tot ce se putea păstra și au adus și modernitate, dar fără să distrugă elementele tradiționale 😊

Să nu mai spun ce mâncare bună gătită în casă și ce povești faine ne-au spus. Rar promovăm locuri de cazare, dar acesta e unul din locurile în care noi ne vom reîntoarce oricând cu cel mai mare drag. Puteți și campa la ei în curte.

A doua zi am pornit înpoi spre Sighișoara și de data asta aveam să străbatem și o bucată de potecă pe care nu ajunsesem în ziua precedentă fiindcă am coborât spre Criț. Am primit un sfat bun și anume de a urca pe lângă biserica fortificată din Viscri pentru ajunge la poteca din pădure.

Drumul principal era prea abrupt și înnoroiat din cauza ploilor din ultima vreme. Așa că am nimerit într-o poiană înconjurați de zeci de văcuțe și căluți cam nedumeriți de prezența noastră. Această variantă de drum însă e foarte bună mai ales că ajungi destul de sus pentru a face o fotografie faină cu biserica fortificată din Viscri dintr-un unghi inedit. La apus pun pariu că e perfect aici! 😉
Cam o treime din traeul de a doua zi a fost nou și e foarte asemănător cu cel din ziua precedentă. Poteca pietruită șerpuiește prin pădure și câteva poieni și apoi se intersectează cu traseul din ziua precedentă.

La răscrucea de deasupra de Șapartoc (de care vă spuneam la începutul articolului) poteca virează la stânga spre localitatea Aurel Vlaicu. Imediat ieșim de pe potecă și intrăm pe un drum forestier lat pe care îl urmăm în coborâre până în Aurel Vlaicu.

Din Aurel Vlaicu imediat intrăm în Sighișoara și așa se termină un circuit MTB extrem de fain, peste dealurile transilvănene, prin frumoasele sate săsești și ale lor biserici fortificate frumoase și cu ale lor oameni faini.

Felicitări tuturor că ați înțeles că turismul sustenabil nu e o poveste ci o realitate frumoasă!

Video:Traseul nostru pe hartă (ambele zile):

Lasă un răspuns