MTB în zona Săvârșin – Pârnești – Lupești – Stejar

Noi începem întotdeauna sezonul ciclistic cu o tură de încălzire. Să fie un pic de pantă (mai mult plat, că na..), un pic de offroad (majoritatea asfalt..totuși), așa cât să ne reintrăm în ritm 😀
 
Anul acesta am ales localitatea Săvârșin din județul Arad, cunoscută mai mult pentru Castelul Regal de aici decât pentru frumoasa zonă montană în care se află.

Informații utile pe scurt:

Data: 3 Aprilie 2016
Traseu: Săvârșin – Pârnești – Lupești – Stejar
Distanța: 19 km
Diferență de nivel: +122 m/ -122 m
Durata: 1 oră
Dificultate: ușor
 
 
Parcăm mașinile în parcarea din fața Castelului Regal de la Săvârșin. Am încercat să vizităm și castelul, am sunat și la sonerie însă nu a fost nimeni de găsit. Cred că nu se poate vizita oficial, nici măcar curtea. De la poarta de fier arată foarte bine atât castelul cât și anexele recent restaurate.

Poate n-ar fi o idee rea ca atâta timp cât niciun membru al familie regale nu se află pe properietate, acesta să poată fi vizitat. Ar face niște bani și oamenii ar putea vedea această construcție frumoasă și  parcul excepțional care o înconjoară 🙂
Munții Zărandului sunt plini de zone pitorești, cu trasee surprinzător de dificile în ciuda altitudinii scăzute care pot fi parcurse atât pe jos cât și pe mountain bike. Noi am ales astăzi un traseu 100% asfaltat (la data scrierii acestui articol, când am fost noi lipseau vreo 3-4 km de asfalt).

Până în Pârnești traseul e foarte lejer, prin pădure, pe o vale. E multă liniște și foarte plăcut pentru o tură de început de sezon. E ușoară urcare, aproape insesizabilă.
De la Pârnești începe o urcare mai abruptă, destul de scurtă, sub 2 km. Această porțiune era proaspăt asfaltată când am fost noi în aprilie 2016. În vârful urcării este o livadă pe partea dreaptă unde am oprit să ne revenim după efortul depus pe urcare.

Livada cu pricina e locul ideal pentru o pauză de relaxare și pentru mâncare. Peisajul e foarte fain, un loc bun de a observa renașterea naturii după iarna mohorâtă.
Pentru noi asfaltul se termină imediat ce începe coborârea spre Lupești, drumul transformându-se în macadam. Pentru voi însă, norocoșilor, nu vor fi probleme fiindcă pe acum drumul sigur e asfaltat.

În imaginea de mai sus vedeți coborârea care se intersectează cu drumul care duce la Stejar. Chiar la această intersecție se află și un bar de unde vă puteți lua ceva dulciuri, apă sau suc.
Continuăm spre localitatea Stejar pe o vale foarte, foarte frumoasă. De fapt această vale a fost surpriza din această tură (imaginea de mai sus). Un drum impecabil, versantul împădurit în partea stângă, valea în partea dreaptă și un dig de piatră foarte solid. Aceste ingrediente fac din această vale un loc foarte spectaculos la care nu te-ai prea aștepta 🙂

Cu 1-2 km înainte să ajungem în Stejar decidem să oprim în dreptul unei turme de oi. Din mulțime iese una care ne privește insistent (imaginea de mai jos, “standing out from the crowd”). Decidem să ne oprim aici fiindcă pentru a ne întoarce la Săvârșin ar însemna să parcurgem câțiva kilometri pe DN 7, un drum foarte aglomerat. Ne întoarcem tot pe unde am venit pentru a zbura pe coborârea proaspăt asfaltată înapoi spre Pârnești 🙂

Traseul pe hartă:

Lasă un răspuns