Minunile Banatului – Ochiul Beiului, Beușnița, Văioaga și celebra Bigăr

Continuăm seria articolelor cu posibile destinații care pot fi vizitate într-o excursie de weekend. Astăzi suntem în apropierea spectaculoaselor chei al Nerei, în zona Sasca Montană și vom vizita Cascada Văioaga, Lacul Ochiul Beiului și Cascada Beușnița. La întoarcere vom vizita și, deja faimoasa, Cascadă Bigăr.

De mult am așteptat să vă povestim despre acest loc incredibil de frumos și foarte accesibil. Dacă ești din Banat este un loc de vis pentru a-ți petrece un sfârșit de săptămână nu departe de casă. Pe o distanță așa de scurtă, într-o plimbare lejeră, poți vedea trei dintre cele mai frumoase locuri din Banat. Noi am avut cazare în satul Poroc, din jud. Caraș – Severin și de acolo am pornit pe drumul 517K spre Camping Valea Beiului.

Valea Beiului

La un moment dat va trebui să virați la stânga pe un drum forestier. Aici este punctul de intrare în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița. Se plătește o taxă modică, parcă 5 RON/pers, și apoi continuăm prin pădure pe malul Beiului. Zona este foarte sălbatică și frumoasă. Am coborât de multe ori pe malul Beiului să facem poze.
 
Nu departe de intrarea pe drumul forestier, mai puțin de 20 min de mers pe jos se află frumoasa cascadă Văioaga. Este una dintre cele mai frumoase cascade pe care le-am văzut. Nu e foarte înaltă, dar are debit mare și e înconjurată de bolovani imenși și pădure. Tipic pentru această zonă, se varsă într-un bazin având culoarea apei de un turcoaz fermecător. E culoarea “trademark” a Beiului, acest turcoaz și claritatea pefectă a apei.
 
Cascada Văioaga
Cascada Văioaga
Cascada Văioaga
Cascada Văioaga
Cascada Văioaga

După cum puteți vedea am făcut foarte multe poze aici. E pur și simplu un loc fermecător de unde nu îți vine să mai pleci. Apropo, e destul de ușor de ratat. Urmăriți o pancartă din lemn pe partea dreaptă a drumului și apoi coborâți până la Bei pentru a o putea admira.
 
Câteva zeci de poze mai târziu, am continuat spre campingul Valea Beiului. Distanța de la intrarea pe drumul forestier și până la camping e de aprox. 4 km. Noi am fost cu bicicletele, dar acest drum se poate face și cu mașina. Este într-o stare bună. În schimb, noi am admirat coroana infinită a pădurii care nu lăsa nici cerul să se facă văzut. E un drum extrem de relaxant.
 
Drum spre Ochiul Beiului și Cascada Beușnița

Ajunși la camping Valea Beiului drumul forestier se termină. Aici puteți mânca tot felul de preparate mai mult sau mai puțin îndoielnice pe bază de langoș, mici și restul mâncărurilor făcute lângă sau într-o rulotă :). Noi am zis pas și am continuat pe potecă.

Următoarea minunăție peste care am dat a fost Lacul Ochiul Beiului care într-o zi însorită își arată farmecul pentru care este deja celebru: culoarea turcoaz a apei. Aici din nou am poposit pentru câteva minute bune. Culoarea apei este dată de fapt de sedimentele depuse pe fundul lacului și care, în combinație cu lumina soarelui, dă apei această culoare incredibil de frumoasă. De la camping și până la acest lac mai sunt 2.3 km pe care îi puteți parcurge cam in 30 – 40 minute.

Lacul Ochiul Beiului

Cu greu ne-am săturat să privim fumusețea asta de lac însă totuși vedeta acestei zone ne așteaptă în continuare pe traseu. Este vorba despre superba cascadă Beușnița, aflată la 1 km depărtare de lacul Ochiul Beiului. Aici ajungeți după încă aprox. 20 de minute de plimbare prin pădure.
 
De fapt corect este să le spunem Cascadele Beușniței deoarece aici poți vedea mai multe cascade succesive, cea mai înaltă având în jur de 5 metri înălțime. Stânca este acoperită de un strat “pufos” de mușchi verde. Fiindcă era vară și destul de cald afară debitul apei a fost redus însă dacă vii aici după câteva ploi în zonă spectacolul este și mai impresionant. Apa se prelinge pe mușchiul care a acaparat întregul peisaj și pădurea frumoasă și deasă se înalță deasupra. Este cu adevărat un spectacol al naturii la care literalmente am stat ca la teatru și l-am privit în detaliu. Imaginile de mai jos sper să vă convingă să faceți acest traseu destul de lejer și pe care puteți vedea 3 dintre cele mai frumoase locuri din Banat: Cascada Văioaga, Lacul Ochiul Beiului și Cascada Beușnița.
 
Cascada Beușnița
Cascada Beușnița
Cascada Beușnița
Cascada Beușnița
Cascada Beușnița
Cascada Beușnița

În ultima zi din cele trei pe care le-am petrecut în acest deosebit Parc Național ne-am întors spre casă însă nu ne-am putut abține să nu vizităm și cea mai cunoscută cascadă din România: Cascada Bigăr. Pe aceasta o găsiți foarte ușor pe drumul DN 57B care leagă Oravița de Bozovici. Drumul este o plăcere, curbe prin pădure, asfalt impecabil și la un moment dat, pe margine lui, o frumoasă cascadă care a juns în topul celor mai frumoase cascade din lume în opinia celor de la The World Geography.

Să fiu sincer nici nu am auzit de ea înainte să fie făcută cunoscută în media. Puteți parca mașina pe marginea drumului și de pe podețul amenajat peste Nera puteți admira această cascadă în formă de ciupercă supradimensionată în toată splendoarea ei. Frumusețea adevărată a acesteia constă în modul în care apa se prelinge pe pălăria de la bază într-un mod lin și neîntrerupt și apoi, picur cu picur, ajunge în Nera. Această bază a cascadei este cu totul specială și dacă ai puțină îndemânare și grijă poți coborî până acolo ca s-o observi mai de aproape. Imagini cu această ultime minune a naturii din Banat puteți vedea mai jos. Ca de obicei hărțile cu traseul și toate obiectivele despre care v-am vorbit le găsiți la sfârșitul articolului.
 
Cascada Bigăr
Cascada Bigăr
Cascada Bigăr

Hărți:

Intrare Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița – Cascada Văioaga – Camping Valea Beiului – Lacul Ochiul Beiului – Cascada Beușnița:


Cascada Văioaga:


Lacul Ochiul Beiului:


Cascada Beușnița:


Cascada Bigăr:

0 Replies to “Minunile Banatului – Ochiul Beiului, Beușnița, Văioaga și celebra Bigăr”

Lasă un răspuns