Peștera Bolii – călare în subteran

Pentru că tot ne place așa de mult zona Petroșaniului, azi vrem să vă facem cunoscută Peștera Bolii aflată la 6 km de Petroșani. Face parte din Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina care ascunde multe minunății pe care abia așteptăm să vi le prezentăm.

Ca să ajungeți aici nu este foarte greu. Se află foarte aproape de drumul DN66/E79 între Hațeg și Petroșani. La sfârșitul articolului găsiți harta cu localizarea exactă. Spre deosebire de multe alte obiective turistice acesta beneficiază și de un indicator aflat pe drumul principal care să vă ghideze spre peșteră 🙂
 
Peștera Bolii
Peștera Bolii

Peștera Bolii, da are un nume ciudat, a fost modernizată recent. Au fost montate podețe și iluminat modern care să scoată în evidența generozitatea acestei peșteri, cavernele foarte mari și formațiunile de calcar. Felicitări! Au făcut o treabă foarte faină și sperăm ca prin pozele noastre să vă convingem să o vedeți și voi.
 
Numele peșterii provine, cel mai probabil, de la familia Bolia care în secolul al XV – lea deținea în zonă mai multe pământuri și păduri. Peștera este formată de străpungerea pârâului Jupâneasa în masivul de calcar și produce la intrarea în peșteră un portal spectaculos de 20 m lățime și 10 m înălțime. Unicitatea acestei peșteri este dată de faptul că este accesibilă în mod natural pe toată lungimea sa, fiind suficient de înaltă astfel încât în timpuri îndepărtate ea era străbătută călare de la un capăt la celălalt.
 
Peștera Bolii- podeț mobil peste pârâul Jupâneasa
Peștera Bolii

Lungimea peșterii este de 466 de metri însă, cel puțin când am fost noi în 2013, nu se putea vizita întreaga peșteră fiindcă nu era iluminată până la capăt. E foarte spectaculos să parcurgi podețele foarte frumos amenajate în diverse moduri: unele sunt fixe și curbate, altele sunt mobile dându-ți senzația de instabilitate. Toate te trec peste pârâul Jupâneasa care, prin forța unui simplu pârâiaș, a reușit să creeze aceste caverne imense în subteran.
 
E un loc frumos în care să vii când ești prin zonă și dacă tot sunteți aici vă recomandăm să vizitați Cascadele Șipotului și Cheile Băniței despre care am scris în două articole anterioare.
 
Localizarea exactă pe hartă:

Lasă un răspuns