Iarna la poalele Padișului – Piatra Ciungilor și Cascada Bulbuci înghețată

Iarna 2016-2017 a fost cea mai prolifică pentru noi. Am făcut mai multe trasee prin zăpadă decât în restul anilor la un loc. Aveam teamă de trasee montane pline de zăpadă, dar, luate progresiv, de la ușor la dificil, am prins încredere și, mai ales, poftă! 😊

Informații utile pe scurt:

Data: 29 Decembrie 2016
Traseu: DJ763 (intrarea în satul de vacanță Boga) – Piatra Ciungilor – Cascada Bulbuci
Marcaj:
Distanța: 2.3 km
Diferență de nivel+315 m/ -113 m
Durata: 3 ore (pauze incluse)
Dificultate: medie (urcuș abrupt la început, coborâre abruptă spre cascadă)
 

Despre acest traseu am aflat de pe site-ul de călătorii Bihor în imagini. Aveam de gând să petrecem 2-3 zile în zona Padiș și căutam ce trasee faine putem face pe aici. Ei, acesta, care duce la Cascada Bulbuci, părea promițător.

Traseul pornește la intersecția drumului care urcă în Padiș cu drumul care o ia spre satul de vacanță Boga. O ia drept în sus însă zăpada a fost prea mare și panta prea înclinată și nu am putut urca. Am ocolit, prin stânga, prin pădure și în câteva minute de urcat (mult mai în siguranță) ne-am întâlnit cu marcajulpe care îl urmăm tot traseul.

După jumătate de oră de urcuș prin pădure, în primă fază destul de abrupt apoi mai domol, ajungem la primul loc de belvedere de pe traseu. Și ce panoramă faină avem de aici! Suntem deasupra satului de vacanță Boga și vedem frumoasa Valea Boghii. În partea superioară a văii distingem prin ceață Pietrele Boghii și toată zona de sub ele se numește Amfiteatrul Boghii.

Locul e superb, dar și intimidant fiindcă suntem literalmente pe buza prăpastiei. Sub noi un hău de câteva sute de metri! De aici încolo începe partea super spectaculoasă a acestui traseu foarte surprinzător. Vom merge în permanență pe marginea prăpastiei și încontinuu vom avea niște priveliști excepționale. În stânga prăpastie și priveliști și în dreapta pădure și zăpadă. Excelent! Imagini mai jos.
La aproape două ore de la pornirea pe traseu ajungem la primul obiectiv al zilei: Piatra Ciungilor. Ne abatem de la traseul principal preț de 2 minute spre stânga în urcare destul de abruptă. Ajungem repede la o stâncă sub care era ditamai hăul. Dacă ai frică de înălțime, mai bine te abții să stai aici 😋

De aici vedem și mai bine Pietrele Boghii unde voiam să ajungem în următoarea zi. Priveliștea e de 360 de grade de pe Piatra Ciungilor și merită să vii să o vezi. Vezi Pietrele Boghii, Valea Boghii și drumul județean care șerpuiește în sus spre Padiș. Păduri, zăpadă, văi, pereți de stâncă și prăpastie. Ce vrei mai mult? Spectacol! 😊

Fain o fost aici pe Piatra Ciungilor. Oriunde privești peisajul e minunat. Câteva zeci de poze mai târziu, reintrăm pe traseu și continuăm spre Cascada Bulbuci. Mai întâi coborâm destul de abrupt prin pădure, tot pe marginea prăpastiei aflată în stânga noastră. Ajungem într-o șa și apoi imediat dăm de un drum forestier.

Dacă o iei la dreapta pe drumul forestier ajungi în drumul județean ce duce în Padiș. Noi am luat-o la stânga pe acest drum spre cascadă urmând să ne întoarcem pe el ca să ajungem la mașini. 

De la întâlnirea cu drumul forestier mai avem 20 de minute până la Cascada Bulbuci. Credeți-mă, merită să mergeți! Mergem pe drumul forestier, trecem un pârâu și apoi un marcaj ce semnifică un traseu înfundat (cerc dublu concentric – dead end) ne anunță că trebuie să părăsim drumul forestier spre stânga și să coborâm abrupt pe potecă.

Coborârea e cam solicitantă însă după câteva minute o să ajungeți la această bijuterie: o cascadă de vreo 20 de metri înălțime care cade de pe o stâncă în surplombă. Asta înseamnă că poți ajunge în spatele căderii de apă. Bonus pentru noi și pentru voi dacă mergeți iarna și temperaturile sunt suficient de joase – cascada e înghețată complet! 😎 Imagini mai jos.După cum se poate vedea în imaginile de mai sus cascada asta e o minunăție! Am avut norocul să o prindem înghețată, cel puțin marginile, fiindcă prin mijlocul gheții apa curgea. Greu de descris în cuvinte ce am văzut. Cel mai simplu e să vii să o vezi mai ales că dacă vrei să vezi doar cascada și să nu faci tot traseul o poți face urcând cu mașina pe drumul județean și venind direct pe drumul forestier cu care noi ne-am intersectat.

La întoarcere noi am ales să nu ne întoarcem pe drumul județean fiindcă am fi ocolit foarte mult. Oricum ne-am cam întins ca să admirăm apusul surprins și în imaginea de mai jos 😋 La un moment dat am observat un alt drum forestier care o lua la dreapta pe un marcaj foarte vechi și cam șters,dacă nu mă înșel. E mult mai scurt. Practic taie toate curbele drumului județean și ajungem la vreo 200 m de unde am început traseul și unde am lăsat mașinile. Informații cu traseul nostru și cu întoarcerea – pe hărțile de mai jos 😊

 
 Traseul nostru pe hartă:

Întoarcerea la Boga:

Lasă un răspuns