Roșia de Bihor – sus în deal e-o casa … tradițională

Dacă ți-ai dorit vreodată să te relaxezi într-un colț de rai pe pământ românesc într-un cadru natural superb, ca și la bunica acasă, locul acesta e pentru tine. Cocoțate pe un vârf de deal în cătunul Runcuri din localitatea Roșia, județul Bihor, casele tradiționale restaurate de către un iubitor al acestor locuri și a ceea ce ascund ele în subteran, aici îți vei găsi pentru câteva zile liniștea sufletească și te vei deconecta de la tot ce înseamnă stresul cotidian.

 
hinta din pom

Noi am ajuns aici prin intermediul unor prieteni care iubesc această zonă din inima Apusenilor. Este o zonă extrem de bogată din punct de vedere al reliefului. Un relief carstic în care de-a lungul mileniilor au fost săpate galerii și peșteri atât de multe încât în fiecare an speologi români și străini vin aici și descoperă noi intrări și noi peșteri.
 
Până acum, în Apuseni s-au descoperit peste 3000 de peșteri de diverse dimensiuni și câteva dintre ele au și fost amenajate astfel încât să poată fi vizitate în siguranță de turiști. La finalul articolului vă vom da detalii despre peșterile aflate foarte aproape de aceste case tradiționale țărănești.
 
Complexul de case țărănești din Roșia de Bihor a fost pus în picioare de către Viorel Lascu care a reușit să le salveze de la prăbușire și să le introducă în circuitul ecoturistic din România.
 
Tocmai pe ideea de turism responsabil se axează acest loc. Adică acel gen de turism care protejează mediul înconjurător și susține dezvoltarea comunităților locale. Noi promovăm acest gen de turism și ne bucurăm de fiecare dată când oameni din domeniu adoptă și ei această filozofie. De aceea și promovăm aceste locuri.
 
Informații utile pe scurt:
 
Drumul: accesibil cu orice tip de mașină (asfalt până la urcarea pe deal, apoi un drum de pământ de 1 km aflat în curs de asfaltare și ultima porțiune de 300m până în fața complexului unde trebuie înaintat cu grijă, dar e practicabil)
Prețuri: 40-50 de lei/pers/zi (depinde în care casă doriți să stați)
Facilități: are o sală de mese, o bucătărie complet utilată, ba chiar și legume, alimente sau condimente bune lăsate de turiști și pe care le puteți folosi, loc pt. foc și grătar, o priveliște superbă
Obiective turistice aproape: Peștera Meziad (~ 30km), Peștera cu cristale Farcu (~ 20 km), Peștera Urșilor (~ 50 km), Platoul Padiș (~ 70 km), Stâna de Vale (~ 50 km)
 
Casa de la Stele – vedere din prispă

După cum spuneam aici aveți de ales să stați în una dintre cele 3 case și o șură. Noi am stat în cea mai mare casă, Casa Tradițională, care are o capacitate de 15 persoane (12 persoane + 3 la mansardă). Aici aveți o sală de mese, o bucătărie utilată cu tot ce vreți, nu trebuie să cărați nimic de acasă. Aveți aici tot ce doriți. E foarte curat și, fiindcă pereții sunt din pământ și sunt groși, înăuntru vara e răcoare și iarna cald.
 
Se doarme pe saltele, nu există paturi. Nu vă speriați pentru că e foarte confortabil, saltele sunt curate și groase și aveți pături groase la dispoziție dacă e cazul. Geamurile mici cu dublă ramă au rama originală pe exterior, iar pe interior au fost montate geamuri termopan în culoarea lemnului pentru o mai bună izolare. Ne-a plăcut că s-a îmbinat cu cap utilul cu tradiționalul. La fel și podelele care au putut fi salvate, au rămas și unde nu, s-a pus parchet laminat, dar care arată bine.
 
Casa Tradițională și Casa de la Stele în plan secund
Casa Tradițională și Șura

Sunt sigur că unii dintre voi ați dormit în fân măcar o dată la bunici. Sau dacă nu chiar dormit, măcar ați lenevit. Ei, aici aveți ocazia să faceți asta. Poate găsiți și musafiri de-ai casei pe acolo, cum ar fi o pisică tolănită în fân și care nu prea vă bagă în seamă.
 
Casa Tradițională (stânga) și locul unde puteți dormi în fân (dreapta)
victimele explorării – bocancii speologilor

După ce am umblat prin toate cotloanele casei și le-am inspectat pe exterior și pe celălalte ne-am pus să muncim la grătar. Mă rog, să muncim…dar nu toți. Cu noi am avut 2 prieteni care au venit până aici cu bicicleta din Arad și noi am venit cu mașina. Ei mai fuseseră aici de câteva ori și noi eram absolut absorbiți de frumusețea locului așa că până la urmă tot cei care au venit 150 km cu bicicleta s-au pus să pregătească mâncarea. Mă simt prost până în ziua de azi, dar atunci nu mi-am dat seama. Eram ocupat să fac poze 😀
 
După o masă absolut delicioasă servită în mijlocul curții în acest peisaj parcă îți vine să nu prea mai pleci de aici. Unul dintre noi a pus Pink Floyd, a scos boxele afară pe prispă și pur și simplu totul a fost perfect. A fost unul din acele momente Zen.
 

Apusul
Casa de la Stele la apus
Casa Tradițională (stânga), Casa de la Stele (mijloc) și Șura (dreapta)
Apus peste acoperișul de paie al Casei de la Stele

Totul a culminat cu lăsarea soarelui sub orizont pentru că în acel moment panorama superbă pe care o ai de aici, din vârf de deal, este îmbăiată în lumina blândă și caldă a soarelui. Razele apusului trec prin spicele de grâu cultivat în vale și pune în evidență formele de relief rotunjite din depărtare. Este într-adevăr un moment pe care să îl savurezi și în care realizezi ce simple sunt unele bucurii în viață.
 
Apus prin prispa Case de la Stele

După atâtea momente Zen, de relaxare a corpului și a minții e momentul pentru o porție de explorare. După cum am spus, în zonă puteți veni și cu biciclete și să practicați mountain biking  așa cum am făcut și noi, puteți face trasee pe jos sau puteți să vizitați peșterile deschise publicului din zonă.
 
Noi ne-am dat și cu bicicletele. Prima dată am făcut un traseu pe dealurile din zonă. Din păcate traseul nu este marcat și sunt șanse mari să o luați pe căi greșite. Noi am avut un track GPS și în acest fel ne-am descurcat perfect. Ma jos aveți la dispoziție track-ul GPS al primul traseu care nu este foarte dificil. Este un circuit și cuprinde atât urcări cât și coborâri și este destul de frumos.


Apoi am făcut coborârea de la complexul Casa Tradițională până în centrul comunei Roșia. Sunt 9 km și aici prinzi viteză foarte mare. Viteza medie a fost 30km/h și cea maximă 59 km/h. Ce e frumos pe această coborâre e că treci prin Cheile Albioarei care sunt foarte spectaculoase. Aveți mai jos track-ul GPS și pentru acest traseu.


Dacă nu sunteți fani mountain biking puteți să mergeți la cele două peșteri din apropierea comunei Roșia: Peștera Meziad și Peștera cu Cristale Farcu. Din păcate noi am apucat să vizităm doar Peștera Meziad. Aceasta a fost modernizată în 2012, fiind complet electrificată și fiind amenajate trasee sigure pentru turiști. Porțiunea care se poate vizita are o lungime de 1542 metri și cavernele impresionante măsoară adesea între 20 – 30 de metri lățime și 15 – 20 de metri înălțime.
 
Peștera Meziad. Portalul de la intrare
Peștera Meziad. Portalul de la intrare
Stalagmite gigant
Peștera Meziad – caverne foarte înalte
Peștera Meziad
Peștera Meziad – Sfinxul
Peștera Meziad
Peștera Meziad
Peștera Meziad
Peștera Meziad – portaluri impresionante
Peștera Meziad
Peștera Meziad

Intrarea în peștera se face în prezența unui ghid care vă va însoți pe tot parcursul traseului și vă va povesti totul despre formațiunile din peșteră, la coloniile de lilieci care își au aici casa și la modul în care această peșteră a fost descoperită și explorată de către speologi. Biletul de intrare costă 15 lei/adult și 10 lei/copil. Nu uitați că în orice peștera temperatura constantă, indiferent de anotimp, este intre 9 și 11 grade Celsius. Așa ca nu uitați să aveți îmbrăcăminte adecvată.

În încheiere aș vrea să îl felicit pe Viorel Lascu care a crezut în puterea turismului ecologic, în păstrarea tradițiilor, a arhitecturii și a modului de viață străvechi și care, până la urmă, a făcut posibilă șederea noastră în acest loc magic unde pur și simplu devii alt om: mai bun, mai calm, mai fericit.


Nu uitați să vizitați peșterile din zonă, platoul Padiș cu ale lui multe trasee turistice și stațiunea Stâna de Vale. We love Apuseni! 🙂


 

Lasă un răspuns