Salina Turda – out of this world

Salina Turda este cu certitudine cel mai frumos loc amenajat din subteranul României. De altfel ea figurează drept cel mai frumos loc subteran din lume conform unui top realizat de Business Insider in 2014.

Informații utile pe scurt:
 
 
Acces

Program de vizitare: Luni – Duminică: 9 – 16

Preț bilet:
Adulți: 12 lei/pers
Copii, elevi, studenți: 10 lei/pers
Pensionari: 12 lei/pers

Recomandare: purtați haine groase, temperatura pe tot parcursul anului este de 9 grade Celsius

Noi suntem destul de legați de zona Clujului așa că, prin 2011 când am auzit prima dată că această mină a fost amenajată turistic, am decis să mergem să o vizităm. Și ce surpriză plăcută am avut! Nu ne așteptam să descoperim într-o mină de sare o astfel de amenajare la scară mare, care să te lase pur și simplu fără cuvinte și să te tot întrebi cum e posibil să existe așa ceva. Noi, de fiecare dată când am fost aici, am intrat pe la intrarea veche fiindcă așa ne-a dus GPS-ul 😀 Așa că suntem datori să mergem și pe la intrarea principală unde am citit că este amenajat și un ștrand.
 
galeria de transport Franz Josef

Dacă intrați prin salină pe intrarea veche veți parcurge galeria de transport Franz Josef lungă de peste 900 de metri. Tunelul de sare prin care pășiți este absolut spectaculos. Pereții laterali și tavanul sunt lucioși și văluriți. Fenomenul este cauzat de circularea aerului cu particule de sare care de-a lungul timpului au modelat pereții tunelului în acest fel, fiind de o frumusețe ireală. E clar încă de la intrare că ai pășit în lumea sării. Aceasta te înconjoară peste tot și nu contenești să admiri ce a putut face omul în adâncurile pământului.
 
galeria de transport Franz Josef
galeria de transport Franz Josef
 

Sala ecourilor – mina Iosif
 
Înaintând prin galeria de transport pe care intri, la un moment dat, pe partea dreaptă niște indicatoare ne îndrumă spre Sala Ecourilor. Se vizitează prin intermediul balcoanelor săpate în sare, situate la nivelul galeriei de transport. Aceasta este o cameră de mină conică având o adâncime de 87 m și diametrul la bază de 67 m. Forma camerei și faptul că este aproape izolată de alte galerii miniere fac ca în această mină să se producă o reverberare puternică a sunetului. Așadar, surpriză, toată lumea care ajunge aici, inclusiv noi, urlă, vorbește tare sau scoate sunete trăznite ca să audă ecoul. Din acest punct de vedere această sală își merită numele fiindcă ecoul se aude chiar și de 8-9 ori. E foarte amuzant aici 🙂
 
Sala ecourilor – mina Iosef
 

Sala Crivacului
 
Tot din galeria de transport pe care o parcurgi de la intrare se poate vizita și Sala Crivacului. Aceasta este o cameră octogonală în care este montat un troliu cu ax vertical numit “crivac” sau “gepel”. Acesta era acționat prin forța cailor și servea pentru transportul pe verticală a sării exploatată din Mina Rudolf, de la nivelul vetrei acesteia și până la nivelul galeriei de transport, prin intermediul puțului de extracție situat în camera vecină.
 
Crivacul
Planul de extracție folosind crivacul
 

Mina Rudolf – gigantul din subteran
 
Principala atracție a Salinei Turda este Mina Rudolf. Adâncă de 42 de metri, lată de 50 și lungă de 80 de metri, Mina Rudolf îți dă senzația că te afli într-un peisaj extraterestru de dimensiuni gigantice. Această mină este ultima în care s-a exploatat sare la Turda. Intrarea în această sală se face prin partea superioară.

Te afli la 42 de metri înălțime față de mulțimea de jos. Dacă ai chef de senzații tari, și noi am avut, poți parcurge această sală complet pe lateral pe balcoanele amenajate. E foarte înfricoșător să știi că între tine și o cădere de la 42 de metri e o scândură de 3-4 cm. Oricum merită să faci această plimbare. Adrenalina e garantată! 🙂
 
Mina Rudolf – balcoanele laterale de vizitare la 42 de metri înălțime

Dacă să fii la înălțime, literalmente, nu e tocmai pasiunea vieții tale atunci ai noroc! Poți coborî la baza acestei mine unde te așteaptă o mulțime de posibile activități de recreere. Pentru a coborî există două variante: varianta sport și varianta lenea. Varianta sport presupune ca prin compartimentul de acces să cobori 172 de trepte care te conduc spre vatra minei. La fiecare din cele “13 etaje” este trecut anul în care a fost exploatat “etajul” respectiv.
 
anul exploatării etajului respectiv inscripționat la fiecare pod de odihnă pe “casa scărilor” din mina Rudolf

Varianta leneșului este să coboare cu liftul panoramic instalat aici. Din păcate pentru a merge cu acesta trebuie să așteptați la o coadă destul de lungă, dar vă recomand să mergeți măcar o dată cu acesta pentru că este o experiență foarte tare. Lateralele liftului sunt din sticlă și ai o panoramă impresionantă asupra acestei mine gigantice. Efectul creat de corpurile de iluminat atârnate pe verticală este foarte frumos și dacă mergi cu liftul ai senzația că plutești printre aceste lumini foarte bine alese de către designeri.
 
Mina Rudolf – liftul panoramic
Mina Rudolf – spațiile de joacă și recreație de la baza minei
Mina Rudolf – corpurile de iluminat dispuse pe verticală și țurțurii de sare de pe tavanul minei

Când ajungi la baza minei Rudolf surprizele plăcute continuă și începi să îți dai seama că ce s-a realizat aici este într-adevăr o atracție turistică de nivel mondial. Acest templu impresionant din sare te face pur și simplu să te simți atât de mic în comparație cu scara acestui loc. Introducerea în circuitul turistic al acestei mine a început în anul 2005 cu fonduri PHARE. Lucrarea a fost terminată în 2010 și reprezintă o bijuteriei a designului interior și a arhitecturii. Planul de modernizare a fost genial și execuția a fost impecabilă. Nu cred că va trece mult până când vom vedea filme sau videoclipuri ale unor artiști celebri turnate aici.
 
Revenind la ce te așteaptă la baza Minei Rudolf, putem spune că aici nu te vei plictisi. Sunt numeroase zone de relaxare și odihnă dotate cu băncuțe și mese. Poți juca bowling, mini golf, ping pong, baschet, biliard. Aici mai există și o roată mare (cu scaune încălzite!) care să te învârtă până te amețește și un amfiteatru unde se țin spectacole.
 
Mina Rudolf – vedere de la baza minei spre casa scărilor și liftul panoramic
Mina Rudolf – terenul de sport
Mina Rudolf – amfiteatrul
Mina Rudolf – tavanul plin cu țurțuri de sare
Mina Rudolf
Mina Rudolf – pereții pictați de diferitele culori ale sării
Mina Rudolf – spații de odihnă și roata mare în fundal
 

Mina Terezia – lacul din clopot
 
A doua cea mai impresionantă atracție a Salinei Turda este Mina Terezia. Aceasta are o formă conică asemenea unui clopot. Dimensiunile acestei mine sunt impresionante și cel mai tare e că poți vedea cu ochii tăi magnitudinea acestei exploatări de la un balcon din Mina Rudolf: 90 m înălțime și 87 de metri diametru.

Adâncimea de la gura puțului până la baza minei este de 112 metri. Vatra minei este acoperită în proporție de 80% de un lac, adâncime acestuia variind între 0.5m și 8m. În centrul lacului există o insulă formată din sarea reziduală depozitată aici după 1880, an în care exploatarea sării în această cameră a fost sistată.
 
Mina Terezia – lacul și insula din mijlocul lui

Privit de sus, din Mina Rudolf, clopotul Minei Terezia încântă ochiul prin alternanța nuanțelor de gri și alb prezente pe pereții clopotului. Frumusețea naturii este de neegalat și poate fi completată cu structuri făcute de om alese cu atenție. Acesta e cazul și aici unde, la baza minei pe insula din mijlocul lacului, se află ce pare a fi o bază extraterestră plină de lumini și forme ciudate.

Se poate ajunge pe această bază extraterestră din Mina Rudolf coborând câteva etaje de scări, mai puține decât cele “13 etaje” pe care le cobori ca să ajungi la baza Minei Rudolf 🙂 Bineînțeles că transportul se poate face și cu liftul, care de data aceasta nu mai e panoramic, însă va trebui să aștepți destul de mult la coadă.
 
Mina Terezia – fereastra spre mina Rudolf și vedere spre gura minei

Ajunși la capătul scărilor treci un pod tot așa de futurist care te duce spre insula din mijlocul lacului. Pe această insulă sunt mai multe spații de relaxare unde poți sta comod jos să respiri aerul sărat al salinei. Dacă tot sunteți aici merită să vă dați cu barca pe lac. Pe lângă puțină mișcare, pentru că va trebui să vâsliți, vei avea ocazia să vezi magnitudinea acestei mine – clopot. Îți dai seama câtă muncă a fost necesară și câtă sare s-a extras pentru a crea o caverna așa de mare.

Dacă privești în sus, la gura minei, poți vedea cele două guri de acces pe unde se făcea efectiv extracția. În imaginea de arhivă, pusă în prima parte a acestui articol, vedeți exact cum funcționa mecanismul de extracție de la A la Z care implică și crivacul despre care v-am povestit mai sus.
 
Mina Terezia – sistemul de iluminat și pereții clopotului
Mina Terezia – gura de acces a minei. Pe aici se extrăgea sarea.
Mina Terezia – sistemul de iluminat

Pe noi ne-a impresionat acest loc. Este ireal, de o frumusețe pe care nu o vei uita niciodată. Merită să veniți aici doar pentru acest loc, cu atât mai mult dacă sunteți în zona Clujului. Dacă tot sunteți aici vă recomandăm să vizitați și Cheile Turzii, o plimbare ușoară printre pereți înalți din stâncă, o priveliște absolut impresionantă. E pe țeavă un articol despre Cheile Turzii 😀

 

Lasă un răspuns