Piatra Secuiului și Rimetea – satul unde soarele răsare de două ori

În vara anului 2013 am făcut un tur al Apusenilor cu bicicletele. Nu vă imaginați că am mers 100% cu bicicletele, dar am parcurs câteva sute de kilometri pe biciclete prin locuri de vis de care habar nu aveam că există și vrem să vi le dezvăluim și vouă 🙂

Spre sfârșitul turului nostru ciclistic am ajuns lângă localitatea Rimetea din județul Alba unde am poposit trei zile. Despre restul aventurilor din acest tur vom vorbi în alte articole care cu siguranță nu mai au mult de așteptat până ajung la voi 🙂 Ideea turului ciclistic a fost de a merge cu mașinile până într-un loc unde să ne stabilim tabăra de bază și apoi să explorăm zona folosind bicicletele. Astfel am reușit practic să înconjurăm munții Apuseni. A fost un tur extrem de reușit, poate cel mai reușit. Prima aventură pe care v-o povestim din acest tur începe cu un loc de cazare pe care vi-l recomandăm din inimă: pentru peisaj, pentru oameni, pentru ordine, curățenie și bun gust.
 
Gyopar Panzio – cel mai frumos loc în care am stat în România

Pensiunea Floare de Colț (Gyopar Panzio)

Am făcut rezervare special în acest loc. Aveam deja informații că e un loc deosebit. Nu m-am înșelat deloc. Cam cum e să îți bei cafeaua de dimineață cu o asemenea priveliște? Eu zic că genial. Locul este o pensiune care are și camping. Noi am stat în zona de camping. Se cheamă Gyopar Panzio (Pensiunea Floare de Colț).
 
Am rezervat două căsuțe, fiecare având două paturi. Am ajuns spre seară aici, dar imediat am observat cât de îngrijit și logic este totul. Este o curte destul de mare cu iarbă și foarte multe flori și tufe și pomi. În jurul curții sunt 10 căsuțe de lemn unde te poți caza. În spatele lor sunt locuri special destinate corturilor. Băile și dușurile sunt comune pentru căsuțe și corturi, dar sunt impecabile. Niciodată nu a lipsit nimic și nu a fost murdărie. Asta pentru că și turiștii care stau aici sunt foarte civilizați, majoritatea turiști străini.

Pensiunea Floare de Colț (Gyopar Panzio)
Pensiunea Floare de Colț (Gyopar Panzio)

Dacă dorești mai multă intimitate și confort te poți caza în pensiunea de lemn aflată în aceeași curte foarte frumoasă. Noi nu am intrat aici, nu știu cum sunt condițiile însă sunt convins că și aici totul e impecabil. În curte este o filigorie mare și un umbrar mai mic. În acesta din urmă este și un frigider unde turiștii cazați la căsuțe sau la cort își pot lăsa alimentele perisabile. Este și chiuvetă. V-am spus totul e gândit logic și foarte practic. 
 
De mâncat se mănâncă foarte bine, mai ales că proprietarii sunt maghiari și doamnele bucătărese la fel cred și mâncarea ungurească se știe că este delicioasă. Dar nu mâncați doar mâncare ungurească, meniul se schimbă în fiecare zi. Trebuie anunțat dinainte că dorești să servești masa astfel încât să știe câtă mâncare să facă, ca să nu existe risipă, v-am spus totul gândit practic și cu bun simț. Nu vă imaginați că totul e la gram sau așa ceva, din contră: când am terminat porția imediat ne întreba dacă nu dorim să ne mai completeze. De obicei nu a fost cazul fiindcă oricum porțiile inițiale sunt generoase. Completările la porție nu se plătesc, sunt incluse 🙂 Așadar vă recomandăm să mâncați aici măcar o masă.
 
Pensiunea Floare de Colț (Gyopar Panzio)
vedere spre Colții Trascăului – Pensiunea Floare de Colț (Gyopar Panzio)

Curtea acestui loc este impresionantă și nu vreau să știu câtă muncă este necesară pentru întreținerea ei. Nu e nimic spectaculos, dar este foarte frumos, integrat în peisaj și de bun gust. Trandafirii sunt omniprezenți peste tot în această curte și sunt de diverse culori, contrastând verdele pregnant al ierbii.
 
Sunt brazi, tot felul de tufe și ghivece cu petunii sau alte flori colorate. Doamna care deține acest loc frumos mi-a explicat că trandafirii trebuie curățați nu prin tăiere cu foarfeca ci prin smulgere cu mână pentru că astfel trandafirii sunt mai sănătoși. Dar cel mai frumos la acest loc este peisajul. Este perfect amplasat astfel încât din curte să vezi Colții Trascăului care străjuiesc Piatra Secuiului spre nord. Această față de stâncă înaltă și ascuțită este impresionantă și este cu totul deosebit să o poți vedea în fiecare zi în cadrul acestei grădini frumoase și primitoare.
 
vedere spre Colții Trascăului – Pensiunea Floare de Colț (Gyopar Panzio)
Colții Trascăului

Aș dori să îi felicit pe proprietarii Gyopar Panzio pentru ce au realizat aici, pentru bunul simț, bunul gust de care au dat dovadă atât în amenajarea locului cât și în relația cu turiștii. Sunt într-adevăr un exemplu de urmat și astfel de locuri îmi dau un aer de speranța că turismul de calitate (nu de lux) au un viitor în România.
 
Ne-am simțit extraordinar aici și vă sugerez să vă luați câteva zile libere pentru a veni în această zonă unde ai destul de multe de văzut după cum veți vedea dacă citiți în continuare 🙂
 
căsuță pentru păsări – Pensiunea Floare de Colț (Gyopar Panzio)
căsuță pentru păsări – Pensiunea Floare de Colț (Gyopar Panzio)

Piatra Secuiului – gigantul de stâncă
 
Piatra Secuiului

Comuna Rimetea, despre care vom vorbi imediat, este eclipsată de formațiunea de calcar de dimensiuni imense aflată în imediata apropiere: Piatra Secuiului. Piatra Secuiului este un masiv calcaros, golaș și alungit, întrerupt de o râpă. Partea de nord a acestei râpe se numește Colții Trascăului, pe care vi i-am prezentat mai sus și care se văd foarte frumos de la Gyopar Panzio.

Din cauza acestei râpe și a dimensiunii mari a masivului din luna mai și până în luna septembrie locuitorii care trăiesc în partea de nord a comunei Rimetea au parte de un fenomen neobișnuit: soarele răsare de două ori. Totul din cauza poziționării, masivității și existenței râpei din Piatra Secuiului. Este ceva ciudat, eu personal n-am mai auzit ca acest fenomen să mai aibă loc undeva în România.

Piatra Secuiului
Piatra Secuiului
Odihnă la umbră, cu priveliște 🙂

Din păcate programul nostru nu a prevăzut și o urcare până sus pe Piatra Secuiului, dar tare ne dorim să ne întoarcem aici să facem acel traseu. Este ceva de urcat. Din câte am înțeles, traseul dus-întors cu plecare din Rimetea durează cam 6-7 ore. Noi am contnuat însă spre următoarea atracție din zonă: Cetatea Trascăului despre care vă povestim ma jos.
 

Cetatea Colțești – belvedere perfect spre Piatra Secuiului
 
Cetatea Colțești

Cu siguranță această cetate nu a fost construită având scopul de a avea cea mai bună panoramă spre Piatra Secuiului, dar acum pe timp de pace acest rol servește, după cum puteți vedea în imaginile de mai jos 😀

Cetatea Colțești (sau Cetatea Trascăului) este accesibilă din satul Colțești aflat la foarte mică distanță de Rimetea. Din centrul satului pornește o stradă care urcă pe deal și spre colții stâncoși ai vatrei cetății. Imposibil de ratat, mai ales că cetatea se vede din depărtare. Construcția datează din 1296 și a fost construită pentru a putea fi locuită și folosită pe post de refugiu în urma invaziei tătare. Pereții aproape verticali de stâncă, foarte ascuțiți servesc ca un scut de protecție perfect. Accesul se face prin ocolirea acestui perete de stâncă (prin stânga așa cum e făcută fotografia de mai sus).

Piatra Secuiului văzută din Cetatea Colțești
Piatra Secuiului văzută din Cetatea Colțești

Odată ajunși în interiorul cetății ne dăm seama ce poziție bună are pentru a vedea masivitatea Pietrei Secuiului aflată la câțiva kilometri distană. Am făcut nenumărate poze. În interiorul cetății am văzut doar ruine. Un turn de apărare (imaginea de mai jos) și câțiva pereți exterior au mai rămas în picioare. Interiorul în sine nu e spectaculos, dar cu siguranță merită urcușul până aici pentru priveliștea minunată spre principalul punct de atracție don zonă: Piatra Secuiului.

Tot plimbându-ne noi prin cetate am ajuns să avem priveliște și spre partea de sud unde, surpriză, am avut parte de o altă priveliște frumoasă: Cheile Vălișoarei. Sincer nici nu știam de existența lor și le-am descoperit cu ocazia urcării în cetate. Le-am făcut câteva poze de aici din cetate și apoi evident că am pornit să le explorăm mai îndeaproape. Rezultatul, în imaginile de mai jos.
 
Cetatea Colțești
Cetatea Colțești
Cheile Vălișoarei văzute din Cetatea Colțești
Cheile Vălișoarei văzute de aproape 🙂

Satul Rimetea și autocarele de turiști

Rimetea

Primul lucru pe care l-am remarcat aici la Rimetea este faptul că nu prea auzi vorbindu-se românește. Asta pentru că 85% din populația acestei comune este de etnie maghiară. Asta nu e o problemă însă uneori a fost greu să ne înțelegem în românește cu oamenii de aici dacă am fost la magazin să ne cumpărăm ceva. Din punctul nostru de vedere este obligatoriu și este de o minimă decență să vorbești limba țării în care trăiești. Nu vreau să isc confruntări etnice fiindcă nu acesta e scopul, ci doar să remarc un lucru care ne-a deranjat un pic. De altfel numele localității Rimetea are și un echivalent în maghiară: Torockó.

Rimetea

Acest sat totuși este unul foarte frumos și este singurul sat din România unde noi am văzut autocare de turiști pentru a vizita satul în sine și eventual să facă o drumeție până la Piatra Secuiului. În centrul localității este amenajată o parcare destul de mare. Noi când am ajuns acolo era goală, dar în curând s-a umplut de autocare, cred că toate cu turiști unguri. Am rămas impresionat.

Într-adevăr în tot satul, aproape fiecare casă avea la parter și un magazin cu suveniruri. Toate casele sunt vopsite în alb și au ferestre verzi și majoritatea au obloane verzi. Am văzut că toate au o intrare la un fel de demisol. E curios, nu știu funcționalitatea exactă, dar după cum puteți vedea și în fotografii, ele sunt frumoase, zici că sunt intrări pentru pitici 🙂

Rimetea

Aproape toate au verande din lemn toate umplute cu flori curgătoare roșii. Rezultă o combinație foarte plăcută între zugrăveala albă, ferestrele verzi și florile roșii… Oare ce țară are drapelul format din aceste culori? Poate e doar o coincidență 🙂 Cert e că totul e foarte îngrijit și plin de flori. Merită vizitat acest sat și această zonă. Pe lângă Piatra Secuiului, Cetatea Colțești, Cheile Vălișoarei și satul Rimetea pe care le-am prezentat în acest articol la distanțe destul de mici puteți vizita incredibila Salina Turda și Cheile Turzii.

Rimetea
Rimetea
Rimetea
Rimetea
Rimetea
Rimetea
Rimetea

Lasă un răspuns