Schi în Apuseni

Unul din cele mai pitorești locuri de schi din România este la Arieșeni. Mai exact la Vârtop la limita dintre județele Bihor și Alba. Nu este o stațiune de schi pentru avansați pentru că aici aveți la dispoziție 3 pârtii de lungimi destul de mici, dar pentru cei care vor relaxare, un pic de schi și câteva plimbări prin locuri superbe aici este locul potrivit pentru voi.

Informații utile pe scurt:
 
Prețuri cazare: 40 – 100 lei/pers/noapte
 
Pârtia Piatra Grăitoare (cea mai nouă):
 
Lungime: 1830 m (cu 3 variante de coborare)
Dificultate: ușoră/medie/dificilă (în funcție de varianta de coborâre)
Transport: telescaun cu 4 locuri
Prețuri: 7 lei/urcare (în weekend, 6 lei/urcare în timpul săptămânii), 4 lei/urcare pentru copii
 
Pârtia Vârtop 1:
 
Lungime: 780 m
Dificultate: medie
Transport: teleschi
Prețuri: 5 lei/urcare (adult), 3 lei/urcare (copil)
 
Pârtia Vârtop 2:
 
Lungime: 430m
Dificultate: ușoară
Transport: teleschi
Prețuri: 3 lei/urcare (adult), 2 lei/urcare (copil)
 
Noi am perindat prin aceste locuri destul de mult fiindcă ne leagă familia de această zonă. Am venit de multe ori la schi aici la Arieșeni. Practic aici am învățat să schiem. În ultimii ani au apărut cabane și vile ca ciupercile după ploaie. Nu avem nimic împotriva dezvoltării turismului, ba dimpotrivă, îl susținem, dar să ne dezvoltăm cu cap și cu bun simț.
 
vedere din vârful pârtiei Vârtop 2 (cea mai scurtă)
vedere din vârful pârtiei Vârtop 2 (cea mai scurtă)

Accesul se face dinspre Vest pe ruta ȘteiNucet (DN 75), iar dinspre Est pe ruta CâmpeniAlbacArieșeni. Drumul este acceptabil și este deszăpezit intens în timpul sezonului. Posibilitățile de cazare sunt numeroase atât la Vârtop lângă pârtii cât și la Arieșeni, la 10 km de pârtii. În general este destul de aglomerat mai ales în weekend-uri. De exemplu poți să ajungi să stai la coadă la telescaun și jumătate de oră. E destul de frustrant să cobori în sub 10 minute și să stai apoi de 3 ori mai mult la coadă la telescaun.
 
Oricum, dacă nu ești chiar un schior hardcore locul este super fain. Vă recomandăm câteva plimbări în zona celor 3 pârtii aflate pe unul din drumurile forestiere ca să vedeți o panoramă superbă a zonei. Pentru cei mai leneși este și varianta de a urca cu telescaunul pe pârtia nouă și să vă plimbați acolo sus pe platou și să faceți poze cu panorama de acolo 🙂
 
drumul spre Vârtop (DN 75)
plimbare prin pădurile de lângă pârtii
vedere de pe telescaunul pârtiei Piatra Grăitoare
vedere de pe telescaunul pârtiei Piatra Grăitoare

Pârtia nouă dispune de o parcare, ce-i drept, destul de mică și mai mult ca sigur veți ajunge să parcați mașina pe drumul principal care trece prin fața pârtiilor, DN 75. La toate pârtiile găsiți locuri de închiriat schiuri și echipament de schi la prețuri decente. Tot lângă pârtii, în special lângă cele vechi, găsiți restaurante și terase unde puteți mânca foarte bine și vă puteți încălzi cu un vin fiert sau un ceai cald.
 
Pentru cei care nu știu deloc să schieze  și vor să învețe au la dispoziție școli de schi și după câteva lecții sigur vă va prinde virusul și nu veți scăpa de el niciodată 🙂
 
Dacă tot sunteți în zonă vă recomandăm să vizitați Peștera Ghețarul de la Scărișoara sau Peștera Urșilor aflate la distanțe destul de mici de pârtii.
 
Ma jos aveți câteva poze de aici. Un loc în care vă recomandăm să veniți să schiați, să vă plimbați, să admirați, să mâncați niște plăcinte bihorene și, bineînțeles, să luați o gură de Pălincă de Bihor 🙂
 
pârtiile Vârtop 1 & 2
Pârtia Vârtop 1 – îmbarcare la teleschi
vedere de pe pârtia Vârtop 2
vedere de pe pârtia Vârtop 2
vedere din cameră
umbrarul din fața pensiunii sub un strat gros de zăpadă
potecă printre nămeți
frig și multă zăpadăăă 🙂
brazi încărcați în straie grele
fully loaded
urcare pe teleschi
vedere de pe pârtia Vârtop 2
pârtia Piatra Grăitoare
pârtia Piatra Grăitoare
pârtia Piatra Grăitoare – vedere de pe telescaun
pârtia Piatra Grăitoare – vedere de pe telescaun
pârtia Piatra Grăitoare – stație plecare telescaun

Lasă un răspuns