Schi la Păltiniș – Pârtia Oncești

Schiatul îl practic, ca să fiu sincer, mai mult ca scuză de a face mișcare iarna. Nu-i sportul meu preferat, nici nu sunt tare talentat, obiectivul principal fiind acela de a nu pica. Așadar hai să fiu indulgent cu mine însumi și să spun că sunt la un nivel mediu 😋

Până în 2017 am schiat în câteva locuri relativ aproape de casă: Vârtop – Arieșeni, Șureanu, Vidra – Transalpina și Straja. Despre câteva din aceste locuri am scris deja și până acum cel mai fain loc de schi în care am fost rămâne Transalpina. Deși duce lipsă de multe (infrastructură rutieră, cazări îndepărtate și puține, lipsă restaurante sau apre-ski-uri suficiente, puține pârtii) locul este magic și oferă o priveliște superbă spre lacul Vidra.


La Păltiniș, la 18 km de Sibiu, gasiți Pârtia Oncești pe care am schiat și noi. De câțiva ani s-au mai deschis câteva pârtii scurte reunite sub numele Arena Platos, loc aflat puțin mai jos față de Pârtia Oncești.
 
La Arena Platos nu ne-am oprit din două motive: pârtii scurte (cea mai lungă are în jur de 600 m) și aglomerație cât cuprinde. Din acest punct de vedere la pârtia veche, Oncești, e mult mai bine. Mai puțină hărmălaie și un loc mai aerisit.
Drumul din Sibiu până aici e asfaltat și curățat. Cazare puteți găsi atât la Arena Platos cât și la Pârtia Oncești, dar noi am stat în Sibiu în zona Muzeului ASTRA. Am găsit mai repede cazare și mai ieftin. Până la pârtii faci 30 de minute cu mașina.
 
Pârtia Oncești are o lungime de 1400 metri, o diferență de nivel de 240 m și e foarte lată. Dificultatea e medie. E dotată cu un telescaun de două persoane care merge destul de încet. Suficient de încet încât să admiri peisajul frumos oferit de Munții Cindrel din Carpații Meridionali. Pârtia este dotată și cu nocturnă, pe ea putându-se schia până la ora 19. Există și tunuri de zăpadă.
 
Atenție la coborârea de pe telescaun! Locul e destul de plat și trebuie să te împingi în telescaun pentru a te îndepărta de el. Cam prost gândit locul…
În apropierea pârtiei este o parcare și se poate parca și pe marginea drumului care e suficient de lat. De mâncare și de băut găsiți atât în restaurantul din clădirea cu telescaunul (imaginea de mai sus) cât și în apres-ski-ul din vârf de pe terasa căruia vei avea o panoramă foarte faină a zonei.
 
Echipament de schi se poate închiria din clădirea de la bază din care se ia telescaunul. Nouă ne-a plăcut aici. A fost mai aerist, mai relexant, însă, din cauza ninsorilor slabe, pârtia nu a fost impecabilă în special în zonele mai abrupte. Sigur se rezolvă la o ninsoare mai serioasă 😊
 
Pentru informații despre tarife, webcam live și alte informații utile puteți intra pe site-ul Pârtiei Oncești.

Lasă un răspuns