Sibiu – ediție de iarnă

Probabil că v-ați prins deja că ne place Sibiul foarte mult. Ei, iarna asta ne-am hotărât să facem o mini-excursie de 3 zile la Sibiu și în împrejurimi. Poate ați citit deja articolele de la Bâlea Lac și Biertan care au reprezentat ultima, respectiv prima zi a mini-excursiei noastre. În a doua zi am decis să rămânem la Sibiu fiindcă s-a anunțat cod galben de ninsoare :D. Așa că uite cum s-au potrivit planetele și am prins Sibiul sub zăpadă. Un peisaj urban perfect de iarnă!

str. Nicolae Bălcescu cu luminile de Crăciun
deja celebra plasă de lumini de Crăciun din Piața Mare

Prima seară – cu gura căscată pe sub luminile de Crăciun
 
Am ajuns la Sibiu destul de târziu de la Biertan. Inițial am vrut să venim la Sibiu pe DJ141 + DJ106 însă când am plecat de la Biertan s-a pus să ningă destul de serios și am apucat să facem vreo 5 km până când mașina a derapat într-o curbă. Drumul nu era circulat și de deszăpezit nici vorbă. Așa că am luat decizia înțeleaptă să ne întorcem pe drumul național și să mergem pe la Mediaș (DN 14). A fost aglomerat, dar măcar am mers în siguranță.
 
Ajunși la Sibiu, ne-am cazat și imediat am și pornit spre Piața Mare că eram tare curioși să vedem luminile de Crăciun care acopereau str. Nicolae Bălcescu pe întreaga lungime și pe care le-am ratat anul trecut. Plasa de lumini superbă care acoperă Piața Mare era tot acolo ca și anul trecut. După ea s-au luat cel puțin 4 orașe din România: Timișoara, Arad, Oradea și Cluj. Rezultatul din aceste orașe a fost frumos, dar nu se poate compara cu ce e la Sibiu.
 
deja celebra plasă de lumini de Crăciun din Piața Mare
deja celebra plasă de lumini de Crăciun din Piața Mare + trenulețul pentru copii

Traversăm fuga-fuga Piața Mare să ajungem la strada pietonală Nicolae Bălcescu ca să vedem minunăție de beculețe de Crăciun. Mă rog, eu am traversat fuga-fuga fiindcă ceilalți au cam rămas cu gura căscată în Piața Mare, ei nemaifiind la Sibiu în perioada cu decorațiunile de iarnă.
 
Decorațiunile acestea impresionante sunt de fapt o serie de porți care străjuiesc această stradă pietonală. Niște structuri destul de masive și înalte împodobite cu led-uri de diverse culori pentru a crea impresia unui tunel (cu iz oriental) prin care treci pentru a ajunge în celălalt capăt al străzii. Este pretty AMAZING zic eu. Se întind pe o lungime de peste 300 de metri și e categoric ceva ce nu există altundeva în România. Le puteți vedea și în imaginile de mai jos.
 
str. Nicolae Bălcescu cu luminile de Crăciun
str. Nicolae Bălcescu cu luminile de Crăciun

Podul Minciunilor – tunel inundat de lumină între Piața Mică și Piața Huet

Podul Minciunilor cu luminile de iarnă – tunel de lumină

După ce am stat aproape două ore pe str. Nicolae Bălcescu să ne minunăm la tunelul multi-color în care s-a transformat strada și după câteva zeci de poze făcute aici, am zis să mergem la un alt punct imposibil de ratat din Sibiu: Podul Minciunilor. Se spune că acest pod se va dărâma dacă spui o minciună în timp ce stai pe el. Nu știu dacă legenda se confirmă, dar dacă spui că acest pod arată spectaculos îmbrăcat de iarnă sigur nu se va dărâma fiindcă asta nu e o minciună. 
 
Acest pod spectaculos și extrem de frumos din punct de vedere arhitectural este un must-see al Sibiului și iarna este într-adevăr și mai spectaculos datorită plasei cu mii de beculețe care asigură un spectacol total când treci peste el. Nu e o minciună! Imaginile confirmă:
 
Podul Minciunilor cu luminile de iarnă – tunel de lumină
Podul Minciunilor cu luminile de iarnă – tunel de lumină
Piața Mică – spre Turnul Sfatului

Ziua 2. Pe cod galben, să vizităm Sibiul zic 🙂
 
Conform planului inițial această zi era dedicată Transfăgărășanului și pentru a vizita Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac. Planurile noastre s-au schimbat însă fiindcă s-a anunțat cod galben de ninsoare în zonă și ne-am gândit că nu ar fi tocmai înțelept să urcăm pe Transfăgărășan pe o asemenea vreme. Și bine am făcut. Sibiul alb e spectaculos, după cum veți vedea.
 
A fost frumos că am primit de la cazare o hartă gratuită cu principalele obiective turistice pe care le putem vedea, așa cum primești în orice loc turistic în străinătate. Așa că să începem cu harta și cu traseul pe care l-am urmat noi în această zi:
 


Am început traseul pe str. Funarilor. Treci pe sub Turnul Bărbierilor și urmezi calea pe lângă zidul de apărare. Acest zid de apărare nu mai este complet în ziua de azi, rămânând doar unele porțiuni vizibile, care încă rezistă vremurilor. Zidul a înconjurat cândva centrul Sibiului care a reprezentat unul din cele mai mari și importante puncte comerciale și strategice din Transilvania.
 
stradă pietonală pe lângă zidul de apărare
stradă de 1.5 metri lățime – evident pietonală 🙂
Clădiri cu QR code pentru ghid audio și alte informații

Turismul în Sibiu chiar este luat în serios și se ridică la standardele internaționale de turism. Pe toate clădirile de interes turistic veți găsi astfel de plăcuțe, precum cea din imaginea de mai sus, pe care este scris numele obiectivului turistic și un QR Code pe care, cu orice aplicație care citește astfel de coduri (și sunt foarte multe astfel de aplicații disponibile gratuit), îl puteți scana și veți fi redirectați către un site unde puteți afla mai multe informații despre acel obiectiv turistic.

Este inclus de asemenea și un ghid audio pe care îl puteți asculta în mai multe limbi de circulație internațională. Cam așa știu sibienii să facă turism. Un turism modern, civilizat, integrat în alte infrastructuri precum cea de transport și de cazare. Este, în opinia mea, un exemplu de urmat pentru alte orașe din România care aspiră să devină orașe turistice.
Turnul Gros
Turnul Gros

Continuăm turul nostru prin exteriorul zidului de apărare pe Bvd. Corneliu Coposu. Multe clădiri frumoase și restaurate sunt construite chiar pe zidul de cărămidă și din când în când câte un bastion impunător întrerupe linia perfectă a zidului de apărare.

Probabil cel mai impunător bastion este Turnul Gros. După cum se poate vedea cu ochiul liber, dacă vă uitați la ferestre, această clădire își merită numele. Turnul are forma literei U ieșind cu aproximativ 25 de metri în afara zidului exterior. Este o construcție masivă de plan semicircular cu ziduri de cărămidă, la bază fiind din piatră, și o platformă pe care erau amplasate tunurile. A fost într-adevăr o mașină de război la vremea lui. Primul teatru din Sibiu a funcționat în acest turn din 1788, iar acum după o renovare spectaculoasă și premiată a fost integrată în acesta noua Sală Thalia care acum deservește Filarmonica din Sibiu.

poartă de legătură între zidurile de apărare
Turnul Dulgherilor

Continuăm și urcăm pe lângă Turnul Gros în interiorul cetății, unde dăm de un alt rând de ziduri de apărare pe str. Cetății. Aici, pe această stradă pietonală întâlnim un alt simbol al Sibiului: Turnul Dulgherilor și zidul de apărare care face parte din a 3 – a linie de fortificații. Zidul de apărare este spectaculos. Structura este construită în cea mai mare parte din piatră. În partea superioară a zidului a fost construit drumul de strajă care formează o galerie din lemn cu acoperiș susținut de coloane din lemn.

Turnul Dulgherilor face parte din latura sud – estică a incintei a treia de fortificații. Denumirea sa vine de la breasla dulgherilor care a fost desemnată să îl întrețină și să îl apere, asemenea turnurilor de apărare din Cetate Sighișoarei.

 

o cafea pe zăpadă cu priveliște? 🙂
Turnul Dulgherilor și zidul din linia a 3 – a de apărare
zidul din linia a 3 – a de apărare
parc între zidurile de apărare

Obiectivul nostru era să ajungem la Catedrala Evanghelică din Piața Albert Huet. Aceasta a fost închisă publicului în ultimii ani pentru a fi executate lucrări de consolidare. Spre norocul nostru aceasta a fost reintrodusă în circuitul turistic în 2014 și am putut să o vizităm.

Înainte de ajunge acolo însă mai sunt câteva locuri frumoase de văzut. Cu siguranță am și ratat câteva, dar cu atât mai bine: avem motiv să revenim și să le vedem 🙂

În drumul nostru spre catedrală am ajuns pe str. Centumvirilor de unde se poate face o fotografie frumoasă cu catedrala din depărtare surprinzând și casele tipic săsești de pe străduțele înguste ale Sibiului.

str.Centumvirilor – spre Catedrala Evanghelică

Urmează unul dintre cele mai pitorești locuri ale Sibiului vechi: Pasajul Scărilor. Acesta face legătura între Orașul de Sus și Orașul de Jos prin două ramificații de scări și arcade care înconjoară zidurile cetății  din jurul Catedralei Evanghelice. Zidul din cărămidă înalt de 10 metri, în două terase, este susținut de contraforturi masive care se sprijină în arcuri pe clădirile Orașului de Jos. Este un loc impresionant. De fapt în multe din cotloanele Sibiului poți găsi pasaje înguste, tuneluri și scări care duc către alt loc îngust și cochet.

Pasajul Scărilor
Casa Calfelor

După ce urcăm prin ramificația de scări al Pasajului Scărilor dinspre Piața Albert Huet ne oprim la Casa Calfelor. În fiecare an vin aici meșteșugari din toate colțurile lumii pentru a învăța cum să lucreze în lemn, fier și metale prețioase. Majoritatea provin din Germania, Elveția și Franța. Oprirea la Casa Calfelor din Sibiu face parte din călătoria lor inițiatică de trei ani și o zi în afara granițelor țării de origine, timp în care nu au voie să se apropie la mai puțin de 50 de kilometri de casele lor. 
 
Aceste tinere calfe au ales o cale destul de dură de a învăța meserie fiindcă presupune multă rigoare și reguli stricte pe care nu oricine le-ar putea urma. “De exemplu, nu au voie să stea mai mult de trei luni într-un loc și trebuie să poarte mereu costumul tradițional: cămașa albă cu guler scrobit tare, pantaloni evazați din catifea reiată, vestă și jachetă cu nasturi de sidef colorați în funcție de meșteșugul fiecăruia, cilindru, melon sau pălărie neagră, de piele sau de fetru, cu borul mare și pantofi negri. Pantalonii au două buzunare, unul în care poartă un metru de lemn, iar altul în care păstrează o bancnotă, singura cu care are voie să plece de acasă și care trebuie adusă înapoi.(Sursa citat)
 
spre Piața Albert Huet
Catedrala Evanghelică
Catedrala Evanghelică – arcadele gotice
Catedrala Evanghelică – orga
Catedrala Evanghelică – altar lateral

Am ajuns și la finalul turului nostru de vizitare a centrului istoric al Sibiului, la Catedrala Evanghelică. Aceasta se află în Piața Albert Huet, un loc foarte frumos și generos. Tot în această piață se găsește și Colegiul Național Samuel von Brukenthal, unul din cele mai bune licee din țară. Înainte să intrăm în catedrală am făcut o pauză de cafea la Cafe Wien aflată în aceeași piață. O clădire superbă și un interior extrem de primitor și mai ales cald, fiindcă muream de frig după câteva ore de mers prin zăpadă 🙂

După ce ne-am încălzit puțin am intrat în una din cele mai frumoase și impresionante clădiri gotice din Transilvania, un simbol al Sibiului, Catedrala Evanghelică. Clădirea datează din secolul al XIV – lea însă cea mai mare parte a clădirii din ziua de azi datează de la renovarea din 1520. Interiorul bisericii este în stil gotic, cu bolți arcuite și pietre funerare pe pereții dinspre nord. Partea dominantă a clădirii este turnul pe 7 nivele și care poate fi vizitat. Noi am avut noroc sa prindem ultimele minute ale programului de vizitare deoarece acesta se sfârșește la ora 15 pe timpul iernii deoarece se înserează mai repede și urcarea în turn nu este iluminată.

Panorama din turnul Catedralei Evanghelice – spre Piața Mică (Turnul Sfatului)
Panorama din turnul Catedralei Evanghelice – Turnul Sfatului și Biserica Catolică

După cum spuneam noi am avut noroc că ne-a fost permisul accesul după terminarea programului de vizitare făcându-i portarului promisiunea că ne mișcăm repede 🙂 Am ajuns gâfâind ce-i drept în vârful turnului și odată ajunși nu știam din ce parte să mai facem poze :))) Aici este cel mai înalt loc unde te poți “cocoța” în Sibiu și merită efortul. E nemaipomenit să ai o asemenea panoramă asupra acestui oraș minunat.
 
Ultimul nivel al turnului bisericii are alte patru mici turnulețe care ies puțin în afara turnului principal și ai mai multe ferestre înguste în fiecare astfel încât să nu existe posibilitatea să ratezi vreun unghi din care să îi faci poze Sibiului de la înălțime 🙂
 
Așadar am păstrat cei mai bun pentru sfârșit și aici puteți vedea fotografiile făcute din turnul Bisericii Evanghelice. Pentru noi excursia aceasta a fost presărată cu peripeții, dar am și avut mult noroc. Totul ne-a ieșit perfect. Sibiul a fost un loc minunat unde noi ne simțim bine de fiecare dată când venim. Sper că v-am convins deja că merită să vii ca turist aici. I-ați câteva zile libere și explorează Sibiul și locruile din preajmă! Ai ce vedea și noi vom continua să vă batem la cap cu alte locuri amazing din zona Sibiului. Stay tuned! 🙂
 
Pentru mai multe informații, descrieri, imagini, hărți turistice despre Sibiu și împrejurimi vă încurajez să folosiți site-ul oficial dedicat turismului în Sibiu.
 
Panorama din turnul Catedralei Evanghelice – străduțele frumoase, pitorești și înghesuite ale Sibiului
Piața Mică – Turnul Sfatului
Una din casele mele preferate
Pasaj cu scări din Piața Aurarilor spre Piața Mică

Lasă un răspuns