Transalpina – cu mașina la peste 2000 de metri

Bănuiesc că nu-i pentru prima dată când auziți de Transalpina. Asta pentru că e una din cele două șosele – vedetă ale României. Transalpina și Transfăgărășan sunt cele mai cunoscute șosele montane de la noi din țară.

Noi am venit aici pentru întâia oară în 2013 și putem spune că s-a ridicat la nivelul renumelui. Este cu adevărat spectaculoasă și merită să vii până aici să o străbați și dacă tot ești aici să și faci la picior câteva trasee frumoase în zonă.
 
Transalpina (DN 67C) este cea mai înaltă șosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele la altitudinea de 2145m. Face legătura între orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba. Traversează Munții Parâng de la sud la nord.
 
Noi am ajuns pe Transalpina dinspre Petroșani pe DN 7A, un drum groaznic, parțial asfaltat. Intrăm pe Transalpina în dreptul localității Obârșia Lotrului. Aveam rezervată cazare la Rânca, dar am zis să o luăm mai întâi înspre nord să vedem Lacul Oașa.
 
Lacul Oașa

Lacul Oașa este un lac de acumulare foarte întins amenajat pe cursul râului Sebeș. Este situat la 1255 m altitudine și are o suprafață de 411 hectare. De la Obârșia Lotrului și până aici nu faci foarte mult și merită să vii mai ales că drumul este destul de pitoresc prin pădure de brad cu puține serpentine.
 
Ne-am întors de la Lacul Oașa până la Obârșia Lotrului și apoi am continuat spre Rânca, această porțiune fiind cea mai spectaculoasă parte a acestui drum. Urcăm brusc în serpentine strânse mai întâi prin pădure apoi ajungi în zona montană fără pădure.
 
Transalpina – curbă ac de păr
măgarii de pe Transalpina
oile și paznicii
fluffy

Pe drum găsești mulți măgari, mă refer la animale. Și din cealaltă categorie poți găsi, nu-i problemă :)) Sunt folosiți de către ciobanii care vin aici cu oile la păscut pentru transportul diverselor “echipamente” specifice ciobanilor. Enervant a fost că mulți au considerat că e în regulă să-ți lași mașina în mijlocul drumului, uneori fix în curbă ac de păr, ca să meargă să le facă poze. Poate unii nu au mai văzut măgari în viața lor, poate unii ar trebui să se uite direct în oglindă. Și noi le-am făcut poze însă am avut bunul simț să parcăm mașina cât mai pe margine astfel încât să nu încurcăm traficul.

 
Apropo de trafic, este din abundență fiindcă ăsta e riscul de a fi o șosea vedetă. Periculos e că acest drum nu este finalizat. Nu sunt parapeți, nu sunt marcaje pe șosea, nu sunt indicatoare și nu sunt locuri de parcare pe marginea drumului. Ba în multe zone asfaltul e așa de gros încât diferența între marginea neasfaltată și cea asfaltată poate depăși jumătate de metru. Așa că, beware!
 
peisaj de Transalpina
peisaj de Transalpina
peisaj de Transalpina

Ca șofer e enervant că nu prea poți fii atent la peisaje, însă salvarea vine între Obârșia Lotrului și Rânca unde e amenajat un loc de popas, cu multe tarabe și unde ai o zonă mai largă în care poți parca. Aici poți mânca, bea, și te poți relaxa. Puteți admira și peisajul, evident 🙂 Pare incredibil că te afli cu mașina la peste 2000 de metri. Te înconjoară un peisaj montan frumos. În această zonă Transalpina se prezintă ca o șosea de coastă, trecând la mică distanță de vârfurile Degheru (2084m), Păpușa (2136m), Urdele (2228m) și Muntinu (2062m).
 
Aici nu vezi creste semețe și ascuțite ca în Făgăraș sau Piatra Craiului. Formele de relief sunt mult mai domoale, dar tot e frumos. Noi când ne-am oprit la popasul dintre Obârșia Lotrului și Rânca am constatat imediat că suntem la o altitudine respectabilă fiindcă ne-a izbit un frig pătrunzător. Imediat ne-am echipat în hainele de iarnă deși era începutul toamnei. Așa că îmbrăcați-vă foarte bine pentru că totuși sunteți la peste 2000 de metri 🙂
 
Transalpina – loc de popas
peisaj de Transalpina

După ce am stat la acest popas preț de un ceai și ceva papa bun ne-am îndreptat spre Rânca. Aici, pe această porțiune ajungi la cea mai mare înălțime și urci pe niște serpentine foarte strânse, după cum vedeți în pozele de mai jos.
 
Apoi, înainte de lăsarea serii și după multe opriri pe marginea drumul pentru poze, am ajuns la Rânca o stațiune care nouă nu ne-a plăcut foarte mult. Prea mult prost gust și betoane. Dar cam așa stă situația în toate stațiunile montane de la noi. Totul e construit haotic, cât mai multe betoane și fier forjat, sau mai rău, crom. Poate unii dintre proprietarii de cabane și pensiuni ar trebui să se educe puțin prin Austria cel puțin înainte să-și facă proiectul la pensiune.
 
Transalpina
Transalpina
Transalpina
Transalpina
 
Rânca

Ajunși la Rânca am văzut un apus de soare superb deasupra pensiunii unde am stat și ne-am pregătit pentru un traseu la pas prin Munții Parâng spre Lacul Gâlcescu, despre care vom scrie un articol foarte curând 🙂

 

Harta cu traseul nostru: 

Lasă un răspuns