Băile Herculane – perla în ruine a României

Prima mea amintire din Băile Herculane este de pe terasa Hotelului Roman. Am participat la emisiunea Ceaiul de la ora 5, dacă o mai știți, care se difuza la TVR 1 pe vremuri. Ciudată amintire, recunosc, dar s-a întâmplat să fiu cu părinții mei prin Herculane și am participat, făcând parte din public. Țin minte că mi s-a părut fascinant să văd atâtea camere de filmat, reflectoare, microfoane.

Mai țin minte că Hotelul Roman mi s-a părut gigantic. Probabil aveam impresia că e cea mai mare clădire de pe planetă. Așa de mic mă vedeam în raport cu ea. Mi-a mai plăcut Cerna care străbate Herculanele. Țin minte că erau oameni care făceau baie pe malul ei în niște bazine cu apă termală. Astea sunt primele mele amintiri din Herculane.
 
Hotelul Roman – gigantul comunist din beton
Terasa Hotelului Roman – primul meu contact cu Herculane. Aici s-a filmat emisiunea Ceaiul de la ora 5.
Valea Cernei – văzută de pe terasa Hotelului Roman

De atunci am mai fost în Herculane și am început să o privesc prin ochii unui adult (în devenire). Am observat frumusețea clădirilor, după părerea mea printre cele mai frumoase din țară. Cum să vă spun, una e să construiești o clădire frumoasă și alta e să construiești o clădire frumoasă într-un cadru care i se potrivește perfect. Această alăturare e greu de găsit, dar în Herculane o vei găsi.
 
Hotelul Apollo
Statuia lui Hercules din Piața Hercules

Astăzi ajung să scriu primul articol-protest de pe acest blog de călătorii în România. Ar trebui să vă arăt aici locurile frumoase prin care am fost în țara asta, nu ruine și vise spulberate. Ei bine, Băile Herculane, vă vine să credeți sau nu, credem noi că e posibil să fie una dintre cele mai frumoase stațiuni ale Europei.

Nu sunt vorbe mari. De fiecare dată când vin la Herculane nu pot să mă stăpânesc în a-mi imagina cum ar arăta Cazinoul, Băile Imperiale (Neptun), foișoarele, Piața Hercules, Hotelul Apollo restaurate. Aceste clădiri în stil baroc vienez sunt de o frumusețe care nu poate lăsa pe absolut nimeni nemișcat. Inclusiv gara din Băile Herculane este unică în țară prin stilul baroc.
 
Cazinoul și o tentativă de reabilitare…
Cazinoul
Detaliu de pe tavanul unei anexe public a cazinoului
Veranda cazinoului

Scriu acest articol-protest pentru că știu că această stațiune merită mai mult. Trebuie să știți că Băile Herculane a fost atât de luxoasă și celebră pe plan european încât pe vremea imperiului Austro-Ungar împărații și împărătesele acestui imperiu se retrăgeau aici pentru tratament și relaxare. Dintre aceștia cei mai cunoscuți ar fi Împăratul Franz Iosef și Împărăteasa Elisabeta (Sissi).
 
Podul peste Cerna spre Băile Neptun
Băile Neptun

Ei n-au fost însă primii care au descoperit acest loc retras așezat între Munții Mehedinți și Munții Cernei. Romanii au fost primii care au populat acest loc prin anul 102 d.H. Au construit băile romane având ca sursă apa termală găsită din abundență în Herculane. Astăzi încă puteți vizita și beneficia de băile romane, vechi de aproape 2000 de ani, aflate la parterul Hotelului Roman!
 
Băile Romane de la parterul Hotelului Roman – vechi de aproape două milenii!
 
Podul din fier – arcuit și frumos peste Cerna
Podul din fier spre Băile Neptun – scânduri lipsă, pericol public

Este timpul să nu mai trecem Cerna peste superbul pod arcuit care duce către clădirile Băilor Neptun (numite și Băile Imperiale) fiindu-ne frică de faptul că o scândură se poate rupe în orice moment. Și credeți-mă sunt multe scânduri lipsă din acest pod. E foarte periculos.
 
Apoi clădirea Băilor Neptun este pur și simplu pe cale să se prăbușească. Noi am văzut pereți căzuți cu tot cu cărămidă. Nu vorbim doar de tencuială ci de tot peretele! Apoi sunt tuneluri subterane și tuneluri supraterane protejate cu sticlă astfel încât atunci când ieși de la băi să mergi la hotel prin aceste tuneluri și să nu îți fie frig. Toate acestea exista și sunt minunate, dar se prăbușesc dacă nimănui nu îi pasă și nu face nimic concret!
 
dezastru
peretele stă să se prăbușească
interiorul Băilor Neptun invadate de oamenii străzii și gunoaie
bazin cu apă termală scos din uz, sub nivelul străzii cu tunel pe sub stradă spre Hotelul Apollo

Vrem să vă îndemnăm să vizitați Băile Herculane, vrem să vedeți aceste clădiri superbe, în stil baroc, așezate la poalele abrupturilor montane care arată terifiant de jos din Valea Cernei. Este atât un loc de relaxare și tratament, cât și un loc unde poți vedea o natură luxuriantă, niște munți prăpăstioși, unici în România. Băile Herculane este, aș putea spune, locul unde poți să vindeci și să îți îmbunătățești corpul și sufletul. Frumoasă combinație!
 
Strada Romană – spre Hotelul Roman
Strada Romană – pe malul Cernei, plină de verdeață și statui frumoase

Charlie Ottley a realizat episodul 2 al seriei Wild Carpathia incluzând Băile Herculane în prima parte a documentarului. Îl puteți urmări mai jos:
 

Lasă un răspuns