Cu drag, Timișoara

Mi-am luat inima în dinți și după 76 de articole pe site scriu și despre orașul meu de adopție, Timișoara 😀 Stau de 10 ani în Timișoara, dar parcă nu simt că au trecut atâția deja. Geez, I’m old!

Îmi e greu să scriu despre Timișoara fiindcă e a doua mea casă și cumva niciodată nu știm să apreciem locul în care trăim, sau eu cel puțin, așa sunt.

Mini-traseu turistic al Timișoarei

 
Promit că nu o să vă plictisesc cu multe detalii istorice, ci articolul acesta vreau să fie o modalitate de a vă face curioși de Timișoara și de a vă spune ce să vedeți și ce să experimentați 🙂
 
Piața Unirii
Domul Romano – Catolic din Piața Unirii

Cel mai fain loc din Timișoara

Pentru mine, fără discuții pe primul loc, se află superba Piața Unirii. Am călătorit mult prin România și pot spune că e cea mai frumoasă piață publică din țară și printre cele mai frumoase din Europa. E un loc atâta de magic și plin de viață.
 
Clădirile, construite în stil baroc, sunt colorate, vesele și dau un farmec aparte acestui loc. E plin de terase, restaurante, pub-uri și… porumbei, trademark al Timișoarei 😀 Începând cu 2016 majoritatea străzilor adiacente Pieței Unirii sunt pietonale ceea ce mărește atracția față de această zonă. Poți descoperi atâtea chestii bune pe aceste străduțe: de la mâncare, dulciuri, la muzică faină cântată de artiști stradali.
 
Piața Unirii – Muzeul de Artă (stânga) și Casa Bruck (dreapta)
Piața Unirii – fântâna arteziană și Domul Romano – Catolic
Piața Unirii – fântâna arteziană

Cea mai ușor de recunoscut clădire din piață e Domul Romano-Catolic, acea clădire galbenă impunătoare, dar în același timp ne-sfidătoare, spre deosebire de multe biserici care se construiesc acuma pe la noi… Apoi e Palatul Baroc în care funcționează Muzeul de Artă, o clădire foarte mare asemenea clădirilor imperiale pe care le vedem prin Viena.
 
Urmează clădirea mea preferată din Piața Unirii: Casa Bruck. După o restaurare impecabilă, această clădire construită în stilurile Art Nouveau și Secession este o bijuterie arhitecturală neprețuită. Verzuiul și acel vișiniu care domină fațada împreună cu balcoanele cu pereți cortină vitrați fac din această clădire un simbol al orașului. Unul din cele multe 😀
 
Piața Unirii – Vicariatul Sârbesc
Piața Unirii
Piața Unirii – Domul Romano – Catolic
Piața Unirii – Muzeul de Artă (Palatul Baroc)
Piața Unirii – statuia Sfânta Treime și Domul Romano – Catolic

Sunt multe clădiri extrem de importante și superbe în Piața Unirii, dar e mai bine să le vedeți cu ochii voștri venind aici, luând loc la o terasa și admirându-le. Apoi plimbați-vă pe străzile pietonale pentru a descoperi multitudinea de localuri care vă așteaptă cu o mulțime de bunătăți 🙂
 

Din Piața Unirii spre Piața Operei via Piața Libertății
 
Drumul pietonal printre vitrinele magazinelor, cookie shop-urilor, burger house-urilor, librăriilor și cafenelelor este unul boem, plin de lume 🙂 La nici 5 minute de mers pe jos ajungem în Piața Libertății.
 
O piață care e puțin controversată: noua înfțișare, mai golașă și fără copacii falnici din trecut, nu prea e pe placul timișorenilor și nici al meu. Are un aer prea modern și parcă simți că lipsește ceva mai ales când știi cum a fost înainte de restaurare 🙂 
 
Piața Unirii – Vicariatul Sârbesc (detaliu)
Piața Unirii – Domul Romano – Catolic
Piața Unirii – Muzeul de Artă (Palatul Baroc)
Piața Unirii – Casa Bruck
efervescență în centrul istoric – str. Emanoil Ungureanu spre Piața Libertății

Aici puteți să vedeți câteva clădiri vechi, dar foarte frumoase: Casa Armatei, fosta Cancelarie de Război, Primăria Veche și Cazinoul Militar. De aici, din această piață a început orașul Timișoara, vechiul oraș medieval a cărui construcție a pornit pe o mlaștină!
 
Pe drum, câteva statuete recent amplasate vă vor înveseli și unele chiar vă vor pune pe gânduri. Iar unele…unele sunt kitsch 😀 Totodată, în zona pietonală, sunt așezate machete din bronz cu Cetatea Timișoarei, din care azi au mai rămas doar câteva ziduri și ele restaurate. O idee faină 🙂
 
statuetă în Piața Libertății
str. Alba Iulia acoperită în fiecare primăvară de umbrele colorate
str. Alba Iulia acoperită în fiecare primăvară de umbrele colorate
str. Alba Iulia acoperită în fiecare primăvară de umbrele colorate
str. Alba Iulia acoperită în fiecare primăvară de umbrele colorate

str. Alba Iulia acoperită în fiecare primăvară de umbrele colorate

Din Piața Libertății continuăm pe strada pietonală Alba Iulia și, dacă aveți noroc, puteți parcurge această frumoasă stradă pe sub umbrelele multicolorate care au devenit un obicei în Timișoara la începutul primăverii.


Piața Operei (Piața Victoriei)


Ajungem și în cea mai cunoscută piață a Timișoarei, Piața Operei, având denumirea de Piața Victoriei în urma Revoluției din 1989. Aici, în această piață, a pornit Revoluția anti-comunistă din decembrie 1989 când Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism din România!


La polii opuși ai pieței se găsesc clădirea Operei (la nord), iar la sud Catedrala Mitropolitană. Dinspre Operă înspre Catedrală promenada de pe partea dreaptă se numește  “Corso“, iar cea de pe stânga “Surogatzise Wikipedia, am aflat și eu 😀
 
str. Alba Iulia acoperită în fiecare primăvară de umbrele colorate
Piața Victoriei – Fântâna cu Pești
Piața Victoriei – Catedrala Mitropolitană
Piața Victoriei – Opera (dreapta) și Hotelul Timișoara (stânga)

Timișoara este un oraș cosmopolit și tolerant cu toate naționalitațile și etniile. Un exemplu unic în România pentru această conviețuire armonioasă și pasnică este faptul că Opera Română găzduiește în aceeași clădire trei teatre: Teatrul Național, Teatrul Maghiar și Teatrul German!

În această piață veți găsi  multe clădiri istorice frumoase printre care Muzeul Banatului (aflat acum în curs de restaurare), Hotelul Timișoara, Palatul Lloyd (actual sediu al Universitații Politechnice) și alte palate de o o frumusețe arhitecturală deosebită.


Piața Victoriei
Piața Victoriei
Piața Victoriei

Mergând pe promenadă spre Catedrala Mitropolitană, clădirea simbol a Timișoarei, veți găsi restaurante cochete, cafenele și cofetării care vă așteaptă cu cele mai bune deserturi 😀 Ce ne place foarte mult e că între promenada de pe partea dreaptă și partea stânga sunt aranjamente florale perfecte, impecabil realizate și întreținute. De fapt, spațiile verzi în Timișoara sunt foarte prețuite și, în general, sunt multe și bine întreținute.

Ajungem și la Catedrala Mitropolitană care este cel mai mare edificiu religios din Timișoara și, din câte știu, este cea mai înaltă biserică din România. A fost construită între 1936 și 1941 și e simbolul Timișoarei 🙂 Stilul arhitectonic al bisericii este neobișnuit, exteriorul fiind unul viu colorat și impunător, turnul principal având o înălțime de 83 de metri.


Parcul Catedralei


Parcurile Timișoarei, cele mai faine din țară


Acum ajungem la partea mea preferată din Timișoara: parcurile. Sunt multe, mari și faine! 🙂 După ce treci de Catedrală ajungi pe malul canalului Bega. Practic malurile Begăi, recent modernizate, sunt un mare parc și un uriaș loc de plimbare pentru turiști.


Parcul Catedralei
Parcul Justiției

În toamna lui 2016 Timișoara va deveni primul oraș din România cu transport public pe apă. Au fost aduse deja 6 vaporașe la Timișoara și au fost amenajate pontoanele care vor deveni stații ale vaporașelor. Din ce știm până acum, un bilet va costa 1 leu/persoană, deci un tarif simbolic și va fi disponibil tuturor, inclusiv turiștilor 🙂

Un alt simbol al Timișoarei sunt bicicliștii 🙂 Comunitatea de bicicliști ai Timișoarei este în creștere și am impresia că Timișoara are cei mai mulți bicicliști pe cap de locuitor, ceea ce nu e rău deloc. Au fost amenajate multe piste prin oraș, pe malurile Begăi și există chiar și o pistă specială care te duce până la granița cu Serbia, pe malul Begăi, în lungime de peste 35 km. Despre aceasta însă, într-un articol separat cât de curand 😀


Că tot vorbeam de mijloace de transport în comun alternative, pe lângă vaporașe, în Timișoara funcționează cu succes sistemul de transport public pe bicicletă gratuit pentru oricine!


Malul Canalului Bega
Malul Canalului Bega
Malul Canalului Bega
Canalul Bega

În zona Catedralei sunt trei parcuri mari: Parcul Central (in deapta Catedralei), Parcul Catedralei (în spate) și Parcul Justiției (în stânga). Ultimele două au fost recent modernizate și e o adevărată plăcere să te plimbi în special într-o zi toridă de vară când aici te poți adăposti la umbră și la aer curat.
 
Mergând spre est pe malul Begăi puteți să vă opriți la multele terase și restaurant amenajate pe mal care oferă servicii de înaltă calitate. Una din terasele noastre preferate de aici de pe malul Begăi e La Căpițe. După cum îi spune și numele, decorul e rustic, stai pe baloți de fân și există și o căpiță de fân, evident. Atmosfera e super relaxată, muzica e bună și dacă vrei, poți mânca pită cu unsoare și boia 😀
 
Tot în zona centrală mai sunt și minunatul Parc al Copiilor, cu zeci de atracții pentru cei mici, dar și pentru cei nu chiar așa de mici 😛 Să nu uit de parcul simbol al Timișoarei, Parcul Rozelor. Aici este raiul trandafirilor. Și acest parc a fost modernizat și este o plăcere să te plimbi pe aici. În Rozelor există o scenă mare permanentă unde se țin mai multe festivaluri pe care Timișoara le găzduiește.
 
Parcul Rozelor
Parcul Copiilor – hamac
Parcul Copiilor
 
Parcul Copiilor – locuri de relaxare
Parcul Copiilor
Parcul Copiilor
Parcul Copiilor
Parcul Copiilor
Parcul Copiilor
 
 

Bastionul și o plimbare prin centrul istoric

Din Parcul Copiilor continuăm spre Hotelul Continental urmând să ajungem foarte repede la Bastionul Maria Therezia. Acest bastion reprezintă cea mai mare parte a zidului de apărare al Cetății Timișoarei care a rezistat până azi. A fost restaurat complet și arată excelent.


Aici veți găsi cluburi, restaurante, expoziții de artă și săli de expoziție aparținând Muzeului Banatului precum și o enotecă. Un spațiu care a renăscut. Bastionul dispune de mai multe tuneluri prin care mașinile pot trece dintr-o parte în alta a zidului de apărare.


Bastionul Maria Therezia
Bastionul Maria Therezia
str. Eugeniu de Savoya

De la Bastion intrăm din nou în inima cetății și ne plimbăm pe una din străzile cele mai frumoase ale centrului istoric: str. Eugeniu de Savoya. Clădirile de pe această stradă sunt minunate, câteva dintre ele fiind deja restaurate și multe în curs de a fi restaurate.

Clădirea mea preferată de pe această stradă o puteți vedea în imaginea de mai jos, clădirea verde, aflată pe colț în imediata apropiere a Tribunalului. O clădire excepțională, restaurată cum se cuvine!


str. Eugeniu de Savoya – clădirea preferată de pe această stradă
str. Eugeniu de Savoya – clădirea preferată de pe această stradă
str. Eugeniu de Savoya – clădirea preferată de pe această stradă

Pe această stradă, ca peste tot în centrul istoric, veți găsi o mulțime de magazine, restaurante și cafenele și poate deja, după ce v-am plimbat atâta, v-au obosit picioarele și vreți să luați loc la o terasă și să observați și să simțiți pulsul orașului și al oamenilor care îl țin viu 🙂

Dacă însă nu ați obosit încă, la capătul străzii Eugeniu de Savoya și apoi imediat la stânga veți găsi Sinagoga din Cetate, pe str. Mărășești, și aceasta una dinte cele mai lungi și mai frumoase străzi pietonale din centrul istoric. Sinagoga este una din clădirile cele mai distinctive și mai originale din oraș, fațada fiind construită din asize de cărămidă alternând cu ceramică smălțuită. Are o capacitate de circa 3000 de persoane.


Sinagoga din Cetate – str. Mărășești
str. Mărășești

Fiind unul din cele mai lungi articole, îmi cer scuze și îi apreciez pe cei care au ajuns până aici cu cititul. Timișoara, alături de Cluj și Oradea sunt orașele din România în care există o efervescență. Atât una turistică cât și una antreprenorială. Orașul crește, oamenii vor să vină aici și noi ne bucurăm că orașele din România încep să vadă și să prețuiască și latura turistică.

Am omis multe din acest articol, nu am intenționat să ofer toate detaliile (unele prefer să le descoperiți voi) și nu am pretenția că toate cele scrise sunt perfect corecte. Până la urmă sunt destul de nou aici în oraș 😀


Vă invit să veniți la Timișoara, în fruncea Banatului, într-un oraș cosmopolit, efervescent, tolerant, verde și vesel. Nu degeaba i se spune Mica Vienă, credeți-mă! 😛


Piața Victoriei – în memoria morților de la Revoluția din ’89
Piața Victoriei – teatru la înălțime
Piața Victoriei – teatru la înălțime
Piața Victoriei – teatru la înălțime
street art

Lasă un răspuns