Toamna la Vadu Crișului

Nu vă ascundem că toamna este anotimpul nostru preferat datorită abundenței de culori în tonuri calde pe care le au pădurile noastre. E și un sezon bun de mers la munte fiindcă în general dispar instabilitatea atmosferică și căldura toridă specifice verii.

Descărcați aplicația Amazing Romania – Ghidul Turistic de Aventură al României (gratuit pe Android și iOS)

Dacă tura din Cozia a rămas un reper în amintirea noastră și o considerăm cea mai frumoasă tură montană pe care am făcut-o noi toamna, atunci Vadu Crișului e locul de suflet, la altitudine mai mică, mai relexant și mai prietenos cu cine-i calcă potecile 😊

Informații utile pe scurt:
Data: Octombrie 2016
Trasee:
Ziua 1: Circuitul Versantului Stâng + Peștera Vadu Crișului
Marcaj:    +    
Distanța: 6 km (fără întoarcerea pe calea ferată)
Durata: 5 ore (fără întoarcerea pe calea ferată)
Dificultate: 7/10
 
 
Ziua 2: Circuitul Versantului Drept
Marcaj:   
Distanța: 3.4 km (fără întoarcerea pe calea ferată)
Durata: 3 ore (fără întoarcerea pe calea ferată)
Dificultate: 5/10
 
 
În Vadu Crișului se pot face două trasee mari și late: Circuitul Versantului Stâng și Circuitul Versantului Drept. Ele te poartă deasupra Defileului Crișului Repede format în acești munți nu foarte înalți, dar foarte spectaculoși.
 
Versanții abrupți de stâncă, pădurile interminabile, Crișul Repede și calea ferată care șerpuiește undeva jos la câteva sute de metri sub tine formează un peisaj foarte, foarte spectaculos!
 
La Vadu Crișului sunt destule pensiuni unde te poți caza sau dacă nu găsești locuri, poți căuta și la Șuncuiuș. De ajuns se ajunge foarte ușor de pe drumul ce leagă Oradea de Cluj Napoca (DN 1/E 60).
 

Circuitul Versantului Stâng (+)

Prima zi din cele două alocate acestui loc minunat nu a fost prea grozavă. Ploaia măruntă, ceața și norii joși ne-au făcut să ne cuibărim la căldurică până pe la 12 după-masa.
 
Am decis totuși să nu ratăm această zi stând închiși în pensiune și am pornit pe traseu, târziu, dar cu speranța că ceva-ceva mai putem vedea.
 
Traseul traversează podul din imaginea de mai jos peste Crișul Repede și intră în pădurea multicolorată, neatinsă și care ne vrăjește cu culorile ei ca să uităm pentru puțină vreme că ne așteaptă un urcuș solicitant până pe coama muntelui.
După aproximativ 20 de minute de traseu lejer ba prin pădure, ba pe marginea Crișului Repede traseul cotește brusc la dreapta urcând pieptiș, fără milă pentru noi.

Ca să fie și mai rău, totul era ud, pe jos era noroi pe care alunecam ca pe gheață. Bocancii noștri au reușit însă să facă față la acest teren cam neprietenos.

Urcarea asta a fost cam grea în special din cauza noroiului și a faptului că oricând puteam aluneca. Spre finalul urcării ne-am odihnit într-o grotă, una din cele câteva care se pot vedea prin această zonă.

Continuăm tot în urcare și peisajul se schimbă puțin în sensul că dăm de stânci și bolovani. Ajungem și la primul loc de belvedere de pe acest traseu. Suntem sus, foarte sus și sub noi defileul acesta minunat, trademark-ul zonei: crișul și calea ferată șerpuind printre munți și păduri neatinse.

Admirăm cât putem peisajul în această zi mohorâtă, însă chiar și așa peisajul de aici de la înălțime nu are cum să nu te emoționeze.

Continuăm încă puțin în urcare și ajungem în coamă unde poteca se domolește din urcat, ba chiar e plimbărică. E ca și cum ai fi într-o pădure de la șes, nu în vârful muntelui 😊


Poteca se lățește tare mult și ne încingem la discuții ca la o plimbare în parc. Foarte relaxant.

Deși cerul a fost mohorât, pădurea ne-a făcut însă câteva surprize vizuale deosebite. De multe ori ceața cobora în pădure printre copacii frumoși colorați în culorile toamnei rezultând o imagine foarte, foarte frumoasă după cum puteți vedea în imaginea de mai jos.

Traseul începe să coboare din ce în ce mai mult spre stânga, iar într-un final ajunge din nou pe malul Crișului Repede și imediat la Peștera Vadu Crișului și podul peste criș care dă în Halta Vadu Crișului.

Vă recomandăm să vizitați și Peștera Vadu Crișului care este foarte frumoasă! Se cumpără bilete de la intrare și puteți vedea o peștera activă, în care apa vuiește și culoarele de vizitare pot fi temporar închise turiștilor tocmai din această cauză.

De altfel apa care circulă prin peșteră se varsă la suprafață în Crișul Repede formând Cascada Vadu Crișului, o cascadă foarte frumoasă înaltă de peste 10 metri.


Circuitul Versantului Drept ()

A doua zi începe mult mai bine. Un soare cald de toamnă ne trezește de dimineață și într-o asemenea zi cum să nu iasă un traseu fain?

Mergem pe calea ferată până în dreptul sălii de sport din Vadu Crișului și pornim pe poteca semnalizată cu marcaj    din spatele acesteia. 

Se urcă abrupt la început pentru aproximativ 5 – 10 minute.

Continuăm în urcare foarte domoală prin pădurea asta minunată. Uitați-vă și voi ce culori calde scăldate în razele soarelui. Cam așa e toamna la munte, în pădure. De asta ne plac nouă traseele în această perioadă.

Primul punct de belvedere, din multele oferite de acest traseu, nu întârzie să apară și putem vedea începutul traseului din ziua precedentă care, tipic acestor trasee montane, se pierde imediat în pădure odată ce părăsim zona Crișului Repede și a căii ferate 😊
 
Unul dintre aceste puncte de belvedere se află chiar în locul în care se termină via ferrata de la Vadu Crișului căci, da, există și așa ceva pentru cei fără frică de înălțime și cu echipament corespunzător.

Este probabil printre cele mai faine puncte de belvedere din zonă fiindcă de aici se vede perfect Defileul Crișului Repede cum șerpuiește printre versanții împăduriți și super colorați ai acestor munți.

E o priveliște de carte poștală! 😋
Continuăm traseul prin pădure și din când în când mai mergem spre dreapta, în buza prăpastiei, să admirăm frumusețe de defileu, de pădure, de perfecțiune.

Traseul de azi e mult mai ușor față de cel din prima zi. Aproape tot traseul e o plimbărică idilică de toamnă 😊
Un punct de belvedere spectaculos este Peretele Zânelor (imaginile de mai jos).

O parte din versantul principal iese în afara peretelui principal și ne trezim pe o stâncă golașă cu prăpastie sub noi undeva aproape direct deasupra căii ferate și a Crișului Repede.

Super spectaculos!


Apoi, înainte să coborâm de pe munte, acesta ne mai oferă o ultimă priveliște minunată!

Când poteca cotește brusc spre dreapta și începe să coboare destul de abrupt, găsim acest ultim punct de belvedere care ne oferă o priveliște spre Cascada Vadu Crișului și a podului din dreptul haltei aproape complet ascuns de pomii colorați.

O imagine splendidă! 😊
Coborâre e nemiloasă. Abruptă și alunecoasă din cauza ploilor din zilele precedente. Fără grabă și cu atenție ajungem în siguranță la calea ferată pe care o urmăm spre dreapta înapoi în Vadu Crișului.

Ne așteaptă un drum destul de lung pe calea ferată, dar chiar și așa nu e plictisitor fiindcă peisajele frumoase sunt la tot pasul și le puteți admira în imaginile de mai jos, surprinse pe drumul de întoarcere 😊
În speranța că v-am făcut puțin să salivați cu aceste imagini de toamnă și cu experiența noastră minunată din Vadu Crișului, aștept să vă plănuiți excursia cât încă mai puteți vedea asemenea peisaje foarte frumoase de toamnă.


Traseele noastre pe hartă:

Circuitul Versantului Stâng (+)

Circuitul Versantului Drept ()

Lasă un răspuns