Valea lui Stan – adrenalină în canion

De departe cel mai spectaculos traseu pe care am fost noi până acum în România este Valea lui Stan de pe Transfăgărășan. Nimic nu te poate pregăti pentru ce te așteaptă pe acest traseu care pe noi ne-a lăsat cu gura căscată.

Informații utile pe scurt:
 
Data: August 2014
Traseu: Transfăgărășan – Poiana Călugărița (marcaj     punct roșu) – Barajul Vidraru (nemarcat, drum evident)
Durata: 5 ore
Dificultate: medie (implică urcat pe scări, mers pe lanțuri, scurte porțiuni de cățărat bolovani și o urcare abruptă prin pădure înainte de ajunge pe Transfăgărășan)
Recomandăm să folosiți papuci de apă!

* Înregistrăm toate traseele cu ceasul cu GPS, SUUNTO

intrarea pe traseu

Dacă mergeți pe Transfăgărășan (și e musai să mergeți) aflați că în apropierea Barajului Vidraru, la prima curbă ac de păr în sensul Curtea de Argeș -> Barajul Vidraru, este începutul traseului Valea lui Stan, cel mai spectaculos canion din România. În poza de mai sus vedeți unde puteți lăsa mașina și ca punct de reper aveți acea troiță. Acolo e loc de cam două mașini însă curba este foarte lată și puteți parca pe margine fără să încurcați traficul.
 
man-made waterfall, ocoliți prin stânga, pe prima scară a traseului

De aici traseul vă duce pe o potecă preț de 5 minute până ajungeți la această amenajare hidrologică pe care o ocoliți prin partea stângă urcând o scară. Prima scară din multele care vă așteaptă 🙂
 
Apoi continuați fie prin vale, fie pe lângă. Practic țineți firul apei, nu aveți cum să vă pierdeți pentru că oricum nu puteți merge prin stânga sau dreapta fiind înconjurați de pereți înalți de zeci de metri.
 
stâncă, multă stâncă
cascade, multe cascade
apă, stâncă, pădure

Traseul până la primele scări serioase de pe traseu este frumos. Stâncă, vegetație și apă descriu cel mai bine această porțiune. Veți vedea destul de multe cascade ba în stânga, ba în dreapta. E incredibil că poți vedea atât de multe frumuseți ale naturii într-un areal așa de mic. Traseul Valea lui Stan a fost amenajat inițial prin anii ’50 – ’60 odată cu amenajarea hidrologică a râului Stan. De atunci și până în anul 2012 traseul nu a mai fost modernizat. Mă refer la scările care fac posibilă parcurgerea traseului.
 
Până în 2012 turiștii își cam riscau viața escaladând scările foarte șubrede, care abia se mai țineau în perete, lanțuri slăbite sau care chiar lipseau în unele porțiuni expuse. Cu alte cuvine, până în 2012 acest traseu nu putea fi parcurs de oricine. Totuși în 2012 acest traseu a fost modernizat. Scările au fost schimbate, au fost puse lanțuri noi și însuși traseul a fost modificat în unele zone pentru a-l face mai sigur.
 
Efortul acestei modernizări este al echipei Salvamont Argeș și al voluntarilor care au ajutat la refacere acestui traseu impresionant. Așa că felicitări celor care au readus la viață Valea lui Stan!
 
cascade peste tot unde te uiți
zona podețului, între două cascade, cel mai spectaculos loc de pe traseu

Revenind la parcurgerea traseului, suntem de părere că dacă ați urcat vreodată o scară până într-un pod de casă niciuna din scările de pe traseu nu vă vor speria. Unele dintre ele sunt la înălțimi amețitoare, e adevărat, dar tocmai asta e fain. Vei simți ceva adrenalină pe Valea lui Stan 🙂
 
Scările roșii ba te urcă direct pe verticală pe pereții văii, ba merg în coasta peretelui, ba treci podețe (ca și cel din poza de mai sus) peste cascade. E incredibil. Nici nu știu cum să descriu acest traseu pentru că dacă l-aș descrie în detaliu ar trebui să epuizez toate cuvintele de laudă din dicționarul Limbii Române. Ideea e că trebuie să mergi acolo și să fii personal uimit de combinația perfectă între natură și aceste structuri roșii făcute de oameni ca să explorezi natura.
 
zona podețului, între două cascade, cel mai spectaculos loc de pe traseu
zona podețului, între două cascade, cel mai spectaculos loc de pe traseu

De departe cea mai frumoasă și spectaculoasă parte este tocmai partea cu podețul care te trece valea fix pe deasupra pragului dintre două cascade spectaculoase. E incredibil sentimentul că tu poți ajunge fix acolo și să vezi din cel mai bun unghi de ce e capabilă natura. Sunetul, culorile, stânca, apa grăbită, înălțimea la care te afli: toate acestea ne-au impresionat și aproape că vreau să vă oblig să mergeți să vedeți și voi pentru că nu poți rata așa ceva!
 
În zona podețului apare și prima porțiune mai delicată. Trebuie să treceți de o cascadă mai mică. Această se află între voi și scara în coastă care vă duce pe podețul din imagini. Problema e că în acea zonă totul este ud și trebuie să aveți mare grijă când treceți să nu călcați pe stâncă udă fiindcă alunecarea este garantată. Sunt câteva locuri unde poți păși pe pământ fără să călcați pe stâncă.
 
pe podeț, deasupra pragului dintre cele două cascade
zona podețului, între două cascade, cel mai spectaculos loc de pe traseu
cascadă în stânga, scară verticala de 10 metri în față, cascadă + prăpastie în dreapta = GENIAL!
casada din stânga podețului
scara de 10 metri, atât de fain!
pe aici urci spre podeț

După ce treceți de podeț, unde cu siguranță veți sta câteva minute să admirați priveliștea și spectacolul inclus în efortul de ajunge până aici, urcați o scară verticală (vezi imaginea de mai sus) de vreo 10 metri după care traseul continuă în coastă pe cealaltă parte a văii.
 
Următoarea parte a traseului e o combinație între scări și lanțuri. În multe zone veți da de cascade cu un debit impresionant care formează lacuri și pe care va trebui să le ocoliți pe lateral. Lateralele sunt prevăzute cu fier forjat în formă de “U” pe care călcați cu piciorul  și cabluri în partea superioară de care să țineți cu mâinile. Nu presupune un efort extrem de mare. Trebuie doar să fii concentrat să nu aluneci, dar poate fi parcurs cam de oricine echipat corespunzător (bocancii, ca de obicei, obligatorii la munte!).
 
E foarte distractiv și nu ai cum să te plictisești aici. Treci foarte repede de la mers pe lanțuri, la urcat scară verticală, la escaladat un bolovan uriaș căzut în vale. Unde mai găsești așa ceva în România, la aceeași magnitudine? Niciunde!
 
cascadă – evantai, ocolire pe lanțuri prin dreapta, urcat pe scară prin dreapta cascadei, magnific
amenajare de ocolire a unei cascade
tu și cascada
bolovani, mulți bolovani
ocolim cascada urcând deasupra ei prin stânga
ocolim cascada urcând deasupra ei prin dreapta
nothing can stop me
pâlnie în stâncă apoi cădere liberă în cascadă de vreo 10 metri

Stâncăraia de pe Valea lui Stan este superb sculptată de apă. În imaginea de mai sus puteți vedea cum apa a sculptat un canal perfect, asemenea unei pâlnii pentru ca apoi să se arunce în gol vreo 10 metri. E incredibil cum pe acest traseu poți fi așa de aproape de zonele cheie ale unor fenomene naturale. Asta cred că e de fapt cel mai fain aici. Vezi lucrul naturii din toate unghiurile, aici îi vezi toate secretele și te copleșește!

La un moment dat parcurgi o zonă extrem de îngustă unde distanța dintre pereți este de max. 2 metri (poza de mai jos). Aici apa e puțin mai adâncă și poate ajunge destul de mult peste genunchi. Persoanele mai scunde se vor uda destul de bine aici. A, da, să nu uit. Apa e foarte rece. Deci orice va atinge apa va amorți instant :)))

strâmt
ești mic, mic de tot
altă cascadă frumoasă, ocolim prin stânga
Valea lui Stan

Traseul ăsta e atât de uimitor (și îmi cer scuze că am folosit de atât de multe ori cuvinte elogiatorii, dar numai așa poți descrie ce vezi aici) încât nu îți dai seama cum trece timpul. E clar că te ține în priză în permanență.
 
Ei, după atâta stâncă și pereți înalți și scări și lanțuri și cascade nenumărate și înălțimi amețitoare ajungi în pădure unde te așteaptă o nemeritată urcare destul de abruptă până în Poiana Călugărița. Aici în poiană te poți odihni un pic fiindcă te așteaptă lungul drum înapoi spre unde ai lăsat mașina. Ce-i drept acest drum te cam plictisește având în vedere de unde vii :)))
 
E pădure, apoi dai de un drum forestier care te duce la Barajul Vidraru. E interesant să vezi lacul de acumulare Vidraru și din altă perspectivă decât cea de pe baraj. Ai mai jos harta cu traseul înregistrat de noi ca să vezi exact pe unde te poartă traseul. 
 
În rest entuziasmul îți cam trece după ce treci printr-un tunel și dai de aglomerația și țigănia și claxoanele de la Barajul Vidraru unde tot românul își duce familionul ca să bifeze că au fost și ei pe munte și pe Transfăgărășan. Majoritatea coboară în șlapi din mașină și stau și se holbă pe marginea barajului la enormitate de structură de beton. Oricum nu prea aproape de margine fiindcă burțile generoase le stau în cale. Unii dintre ei mai simt nevoia să își lase sămânța în golul barajului, la propriu. 
 
De la baraj mai ai vreo 2 km până în acea curbă unde ai lăsat mașina pe care îi parcurgi perpedes pe Transfăgărășan.
 
Trecând peste românii agitați de la Barajul Vidraru, Valea lui Stan este clar în top 5 pentru noi. Este foarte spectaculos, vei vedea pereți înalți de zeci de metri, cascade nenumărate, vei urca scări, vei merge pe cabluri, te vei cățăra pe bolovani enormi. E un traseu complet. De aici vei pleca cu o doza considerabilă de adrenalină, cu amintiri de neuitat și cu un gând care nu va dispărea: “Când mai veniiim?? :)))”
 
cascadă pe marginea drumului forestier spre Barajul Vidraru
lacul Vidraru
lacul Vidraru
Barajul Vidraru
Harta:

* Traseu înregistrat cu SUUNTO

0 Replies to “Valea lui Stan – adrenalină în canion”

 1. Felicitari pentru prezentarea facuta!Si eu sunt de parere ca e cel mai spectaculos canion din Romania,pacat insa ca foarte putini stiu de el.Anul trecut am facut si eu acest traseu si am fost foarte incantata.

 2. Multumim pt efortul depus si dragostea aratata frumusetilor tarii!
  Va rog sa-mi spuneti daca este potrivit sa-mi iau copilasul de 2 ani, psiho-motor perfect pt varsta lui, in rucsac de munte, special pt copii, bine ancorat…….?
  Daniel Todor, Brasov

 3. Ciao 🙂

  Acuma depinde cat de stabil si pregatit esti tu. Urcatul pe scarile amenajate e foarte usor si sigur insa sunt cateva zone unde se ocoleste apa pe niste suporturi din fier in forma de "U" pe care mergi cu picioarele si la maini ai un cablu pt echilibru. Acolo e un pic mai tricky si trebuie sa iti tii bine echilibrul.

  Mai este si o singura portiune, scurta, unde trebuie sa te cateri pe niste bolovani mari din cate tin minte unde nu ai niciun fel de cablu sau lant. Acolo nu stiu cat de sigur e cu un copil in spate 🙁

  Ai putea face asa: sa mergi cu el si cu sotia si eventual dc in vreuna din portiuni consideri ca nu este suficient de sigur, atunci sotia sau tu te intorci cu copilul. Plus ca riscul de alunecare e marisor avand in vedere ca e multa apa si stancile pot fi ude, la fel si scarile de fier. Pe astea se aluneca foarte usor asa ca o greutate in spate te poate dezechilibra

 4. Multumim! 🙂

  Incercam "sa scoatem la suprafata" toate frumusetile tarisoarei 🙂

Lasă un răspuns