Viscri – Prințul Charles printre colinele Transilvaniei

Am ajuns să scriem în sfârșit și despre deja celebrul sat Viscri din județul Brașov. După cum poate știți, acesta a fost făcut cunoscut de către Prințul Charles al Marii Britanii care și-a cumpărat o casă aici și care militează pentru păstrarea tradițiilor, caselor și a modului de viață autentic și sustenabil din această zonă.

Fiind în zonă în anul 2012, când am făcut un tur al Transilvaniei, ne-am hotărât să vizităm mai multe biserici fortificate din zona Brașovului. Aproape în fiecare sat din această parte a Transilvaniei putem găsi o biserică fortificată de secol XIII sau XIV. E o bogăție extraordinară pe care turismul românesc nu o fructifică din păcate. Totuși de aceea existăm și noi: pentru a promova turismul în aceste zone, pentru că merită cu adevărat!

pe uliță în Viscri, case tipic săsești
coșuri de gunoi ecologice

Ca să ajungi în Viscri trebuie să parcurgi cam 13 km pe un drum de pământ de la șoseaua principală, E60/DN13, care leagă Brașovul de Sighișoara. E un drum OK, îl parcurgi încet, însă ai ocazia să admiri peisajul tipic Transilvănean cu văi, poieni și multă verdeață. Odată ajunși în sat ne-am parcat mașina pe una din ulițe și am pornit spre Biserica Fortificată din sat.

 
În drum spre biserică am admirat casele tipic săsești de aici: cu geamurile la vreo 3 metri de la sol, cu acoperișul din țiglă asemenea solzilor de pește și cu obloane frumoase de lemn. Am mai observat ceva: multe case sunt vopsite într-o culoare albăstruie aproape țipătoare, dar totuși plăcută și frumoasă. Ulterior am aflat și motivul pentru care s-a folosit această culoare: cică alungă muștele. Dacă e așa sau nu habar nu avem, dar culoare este tipică pentru acest sat. O altă chestie care ne-a amuzat sunt coșurile de gunoi care au fost adaptate pentru viața la țară: sunt coșuri de nuiele cu capac, agățate de stâlpi: foarte ingenios și ecologic 🙂
 
Biserica Evanghelică Fortificată din Viscri
Biserica Evanghelică Fortificată din Viscri

După câteva minute am ajuns la biserică, dar din păcate poarta era încuiată. Minunaat!! Am crezut că nici nu se poate vizita, dar am întrebat pe un localnic și ne-a spus că doamna care se ocupă de biserică e în pauza de masă și că se întoarce la ora 15 fix. Asta însemna că aveam de pierdut vreo oră și ceva așa că ne-am mai plimbat prin sat. Am coborât prin altă parte de pe colina pe care e așezată fortificația și am dat de o cafenea. Da, cafenea în curtea unei familii. Foarte tare! :)) 
 
Ne-am așezat la o masă cu umbreluță și am băut ceva răcoritor, destul de scump ce-i drept. Găseai în special băuturi naturale, gen limonadă și socată într-un peisaj cât se poate de inedit. E și asta o modalitate de a profita de turismul la țară. Înainte de ora 15 ne-am întors la cetatea țărănească și la 15 fix bătrâna care primește turiștii în cetate a sosit, ne-a descuiat ușa, ne-a dat bilet și ne-a explicat câte ceva despre istoria ei. Ne-a impresionat această bătrânică și bineînțeles, cum e obiceiul la sași totul e exact și ca lumea. Bravo ei! 🙂
 
Biserica Evanghelică Fortificată din Viscri
Biserica Evanghelică Fortificată din Viscri – curtea interioară
Biserica Evanghelică Fortificată din Viscri – interiorul bisericii

Să începem cu câteva informații despre Biserica Evanghelică Fortificată de la Viscri. În primul rând aceasta face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1999. Datează din sec. al XIII – lea, dar a fost fortificată doar în sec. al XV – lea. Este compusă din două turnuri, două bastioane, drum de strajă și turnul de apărare al porții. Aici în cetate puteți vizita, pe lângă biserică, un mic muzeu cu unelte și obiecte tradiționale.
 
Biserica din incinta fortificației este de dimensiuni destul de mici, raportată la dimensiunea satului, evident. Orga este foarte frumoasă, iar pe culoarul principal spre altar sunt așezate bănci din lemn pentru enoriași. Prin spatele biserici se poate urca în turn și vă recomand să o faceți pentru că de aici aveți cea mai bună panoramă asupra colinelor transilvănene care înconjoară acest sat pitoresc. Relieful nu este spectaculos însă formele blânde ale colinelor, pajiștile infinite și mirosul florilor de câmp te cam fac să îți prelungești șederea în Viscri.
 
Biserica Evanghelică Fortificată din Viscri – peisaje Transilvănene
Biserica Evanghelică Fortificată din Viscri – peisaje Transilvănene
Biserica Evanghelică Fortificată din Viscri – peisaje Transilvănene
Biserica Evanghelică Fortificată din Viscri – peisaje Transilvănene
Biserica Evanghelică Fortificată din Viscri

După ce am vizitat cetatea țărănească ne-am întors și ne-am oprit și la casa Prințului Charles. Nu se putea să o ratăm. Este o casă vopsită în acest albastru de Viscri, am putea spune. Este o casă ca toate celelalte și nu iese cu nimic în evidență. Aici te și poți caza, cum de altfel poți să o faci în aproape toate casele din Viscri care au fost transformate în pensiuni tradiționale.

Noi vă recomandăm să petreceți aici câteva zile, să explorați zona la pas sau cu bicicleta. Peisajele sunt frumoase, pitorești și modul de viață al acestor oameni este unul sustenabil, autentic și în armonie cu natura. Asta este de fapt turismul ecologic, care este atât de căutat de către străini și pe care România ar trebui să îl exporte. Viscri este exemplul de urmat pentru toate satele săsești din Transilvania. Este drumul spre prosperitate la tine acasă. Trebuie doar să conservi ce există deja.
 
casele din Viscri
 
casa Prințului Charles al Marii Britanii
casa Prințului Charles al Marii Britanii
casele din Viscri

 

Lasă un răspuns