Cascada Vânturătoarea – un loc special din România

În articolul cu numărul 50 de pe site-ul nostru vă vom povesti despre excursia noastră la cea mai frumoasă cascadă pe care am văzut-o noi până acuma în România: Cascada Vânturătoarea de lângă Băile Herculane. Nu numai că am avut așteptări foarte mari, dar ne-au și fost depășite odată ce am ajuns aici. Această cascadă mi-a rămas în minte și aș mai merge de o sută de ori să o mai văd fiindcă este uimitoare, frumoasă, elegantă, impunătoare și spectaculoasă.

Stați, că n-am epuizat încă toate cuvintele de laudă! 😀 Să începem totuși cu începutul și să vă spunem că ziua a început perfect cu un traseu în Cheile Țășnei despre care pregătim un alt articol și a continuat în a doua parte cu urcarea istovitoare, dar 100% meritată, spre Vânturătoarea 🙂

cerul și ale lui jocuri
podul peste Cerna de unde începe traseul
Informații utile pe scurt:
 
Data: 3 Mai 2015
Durata: 1 oră (dus), 2.5 ore (dus – întors, cu tot cu pauze)
Diferență de nivel: + 320 m
Marcaj:
Distanță: 1.4 km
Traseul începe de la podul peste Cerna aflat la coada lacului Prisaca (imaginea de mai sus), înainte de Motel Dumbrava cum vii dinspre Băile Herculane. După pod faceți dreapta (atenție să nu o luați la stânga fiindcă și încolo este un drum forestier!) și urcușul începe imediat prin pădure pe marcaj. Nu te menajează deloc și începe pieptiș, dar măcar e prin pădure și nu mai ai și grija soarele care să te bată în cap.
 
urcuș pieptiș, marcaj vizibil, picioarele la înaintare 🙂
traseul prin pădure, început cu urcuș pieptiș
uneori ești menajat cu scurte porțiuni pe curbă de nivel
Urcușul în prima parte este pieptiș, dar apoi mai alternează și cu câteva porțiuni scurte pe curbă de nivel după care din nou la deal… Asta e, trebuie puțin sacrificiu ca să vezi frumusețe de cascadă! 🙂 Aici vă recomand să aveți bocanci cu sprijin pe glezne fiindcă sunt destule locuri unde se poate aluneca și un bocanc îți dă o aderență foarte bună și îți sprijină glezna. Recomandăm și bețele de trekking pentru partea mai abruptă din pădure fiindcă ușurează urcatul, distribuind o parte din efort și spre brațe.
 
După parcurgerea a trei sferturi din traseu ajungi într-un loc de belvedere de unde poți vedea două lucruri faine: prima priveliște cu cascada din depărtare și o panoramă superbă spre Munții Mehedinți (imaginile de mai jos).
 
Cascada Vânturătoare de la punctul de belvedere. Mai puțin!
Priveliște spre Munții Mehedinți
Se vede mai bine din depărtare cu teleobiectivul 😀
10 minute mai târziu dai nas în nas cu frumusețea de cascadă. Pot să vă spun că te copleșește din prima. Nu lasă loc de acomodare. E uimitoare din prima. Peretele imens de pe care cade, lovindu-se de un prag cam pe la jumătate e și acesta impunător. Cascada are o cădere liberă de 40 de metri, fapt care o califică drept cea mai mare cădere liberă de apă din România! 🙂
 
Peretele inferior de pe care cade apa este în surplombă, drept urmare poți să te strecori pe după cascadă (alt aspect genial!) și să o vezi din spate. De fapt această cascadă poate fi văzută din toate unghiurile posibile: 360 grade pe orizontală, poți coborî până unde se sparge cascada și te poți urca până sus de unde își dă drumul în gol! Genial! 🙂 Dovedim că am ajuns să o vedem din aproape toate unghiurile prin imaginile de mai jos (numai pe sus nu am ajuns că nu mai aveam timp) 😀
 
Cascada Vânturătoarea
Cascada Vânturătoarea
Cascada Vânturătoarea
Cascada Vânturătoarea
Cascada Vânturătoarea
Proveniența numelui nu e greu de ghicit odată ajuns aici lângă ea. Din cauză că există un prag unde apa se sparge, apa din partea inferioară a cascadei este mult mai pulverizată fiind mai ușor de a fi luată de vânt. Noi chiar am tras câteva dușuri fine din acest motiv :))
 
Vă pot garanta că acesta e unul din acele locuri, cum a fost și Valea lui Stan, care pur și simplu ne-a lăsat cu gura căscată prin frumusețea locului. Din punctul nostru de vedere aceasta e cea mai frumoasă cascadă din România! Bineînțeles că nu le-am văzut pe toate încă, dar am văzut destule totuși.
 
Vă îndemnăm să nu ratați acest loc data viitoare când faceți o excursie la Băile Herculane. În doar o oră puteți vedea această minunăție. E absolut musai de văzut. E cu steluță! :))
 
Harta cu traseul spre cascadă poate fi văzută mai jos, la finalul articolului, ca de obicei 🙂
 
Cascada Vânturătoarea
Cascada Vânturătoarea
Harta:

Lasă un răspuns