MTB în Trascău prin Cheile Întregalde

În vara lui 2016 am ajuns într-un loc nebănuit de fain pentru o tură MTB.
 
La 30 km de Alba Iulia, înainte de Teiuș, ia-o spre Galda de Jos. De fapt mergi mai departe până în localitatea Benic care e și punctul de plecare.

Informații utile pe scurt:

Data: August 2016
Distanța: 41 km
Traseu: Benic – Poiana Galdei – Cheile Întregalde – Modolești – Tecșești – Cheile Cetii – Cetea – Benic
Diferență de nivel: +680 m/ – 680 m
Durata: 8 ore (pauze incluse, inclusiv cam 2 ore pt. vizitarea Băilor Romane de la Cetea)
Marcaje: în general fără marcaj
Dificultate:  7/10 (în cea mai mare parte drum forestier, un pasaj de drum abandonat și abrupt prin pădure, un pasaj stâncos)
 
Pornim din Benic, de la intersecția din imaginea de mai sus spre Poiana Galdei pe un drum asfaltat de-a lungul râului Galda. Peisajul e foarte pitoresc: dealuri împădurite, pereți stâncoși în față cu impunătoarea Piatra Ceții în fundal și cu valea lângă noi. E fain 😊

Drumul trece prin primul set de chei, Cheile Gălzii, chiar înainte de a intra în Poiana Galdei. Să pedalezi într-un ritm relaxat pe soarele și răcoarea dimineții printre acești pereți stâncoși e de vis!

Cu câțiva kilometri înainte de a ajunge și în Cheile Întregalde asfaltul se termină însă drumul de pământ și pietre e foarte bine tasat și înaintăm ușor. Din Benic drumul urcă încet-încet de-a lungul văii Galdei, dar fără să prea simțim diferența de altitudine.

Încet-încet înaintăm spre Cheile Întregalde. O frumusețe de care noi nu știam și ce bine că le-am descoperit! 😊

Recunoaștem că nu ne-am așteptat la multe de la Cheile Întregalde, dar ne-am cam oprit de câteva ori să le admirăm măreția, peisajele pitorești și să facem fotografii 😋 E un loc foarte frumos și foarte liniștit și unde poți ajunge ușor și cu mașina.
 
După cheile astea faine ajungem în Modolești unde virăm la dreapta în dreptul indicatorului din imaginea de mai jos. Noi urmăm marcajulpentru o vreme. De aici însă se poate face un traseu la picior până sus pe Piatra Ceții pe marcajunde cred că ar fi o priveliște extraordinară!
Ei bine, dacă până la Modolești urcușul a fost lejer, după ce virăm la dreapta, panta se accentuează și ne cam solicită fizic. Mai ales că nici căldura nu ne ajută. Din fericire însă câmpurile în pantă cu căpițe și priveliștile pitorești ne mai îmbie la o pauză la umbra câte unui copac 😊

În apropiere de vârful urcării dăm de un cătun. Cu câteva case din lemn și acoperiș din paie. Câțiva oameni. Pitoresc, dar și trist. Priveliștea e minunată de aici de sus, dar viața acestor oameni sunt convins că e foarte grea.
Lăsăm în urmă cătunul aproape părăsit de oameni și continuăm tot în față spre Piatra Ceții. Atenție, există o bifurcație pe traseu și un drum o ia la stânga, dar pe acolo se ajunge în Cheile Râmețului. Noi mergem tot în față.

Ajungem pe un platou înierbat și în față începem să zărim din ce în ce mai mult din frumoasa Piatra Ceții pe măsură ce urcăm. Peisajul e de vis, ce să mai 😋

O zonă puțin confuză a acestui traseu se află după coborârea de pe acel platou fiindcă drumul forestier principal ne duce tot înainte însă, într-o curbă spre dreapta trebuie să părăsim drumul care pare principal și să virăm 90 de grade spre stânga în dreptul unei mase cu bănci de lemn.

Apoi urmează un sector necurățat care ne-a cam pus pe gânduri dacă suntem pe drumul bun însă noi eram pe track, lucru confirmat de dispozitivele GPS după care ne ghidăm. Trebuie să parcurgeți acest sector împădurit pe o coborâre destul de accidentată și apoi urcați, peisajul transformându-se din nou: ajungem iar la pereți de stâncă.

Ajungem aici deasupra Băilor Romane practic și putem vedea de sus o parte din cheile care se finalizează cu o cascadă superbă la care vom ajunge mai târziu.

Peisajul e extraordinar și noi coborâm spre satul Cetea pe lângă pereții de stâncă impunători pe care îi vedeți în imagini. O scurtă porțiune e destul de accidentată, trebuind să trecem de niște stânci, dar lungimea acestui tronson e de max. 50 m.

Coborâm în viteză spre satul Cetea și fiți atenți să nu ratați stâlpul din imaginea de mai jos care indică direcția spre un loc genial: Băile Romane de la Cetea! Urmați drumul cale de 1 km. Îl parcugeți în 10 min. cu bicicleta.

Finalul drumului e capătul Cheilor Văii Cetii unde ne bucurăm de o foarte, foarte frumoasă cascadă cu un debit impresionant chiar dacă e luna August. O scară de fier îți permite să urci prin cascadă și să ajungi în vâlcelul de stâncă de deasupra unde ar mai fi câteva cascade.


Din păcate nu am avut la noi echipamentul necesar ca să urcăm și mai sus, dar ne-am ales cu o priveliște minunată și cu o baie pe măsură.


Merită să veniți la Băile Romane de la Cetea fiindcă se poate ajunge și cu mașina și traseul pe jos e foarte scurt 😊


Imagini grăitoare și îmbietoare mai jos 😋Traseul nostru pe hartă:

Lasă un răspuns