MTB pe Strategica – de la 600 m la 2000 m in Munții Latoriței

De departe cea mai grea, cea mai faină și cea mai complexă tură de MTB pe care am făcut-o până acum! Strategica era în plan de vreo doi ani, dar în August 2016 am reușit (cu emoții) să o parcurgem 😊
 
Strategica (sau Drumul Strategic) traversează creasta Munților Latoriței unind deja faimoasa șosea Transalpina cu localitate Voineasa.
 
Noi am parcurs cea mai spectaculoasă și mai înaltă parte a acestui drum montan.

Informații utile pe scurt:

Data: August 2016
Traseu: Ciungetu – Lacul Petrimanu – Lacul Galbenu – creasta Munților Latoriței – Cabana Plaiul Poienii – Valea Rudăreasa – Ciungetu
Distanța: 59 km
Diferență de nivel+ 1400 m/ – 1400 m
Durata: 11 ore (pauze incluse)
Dificultate:  foarte dificil (10/10)
 
 
prin stânga am plecat (spre Lacul Petrimanu și Galbenu) și prin dreapta ne-am întors pe Valea Rudăreasa

La ora 7.45 dimineața ne-am pus în mișcare pe ce avea să fie un traseul foarte solicitant și ne așteptam la asta. Am pornit din Ciungetu de la intersecția drumurilor care duc spre Lacul Petrimanu (spre stânga) și Valea Rudăreasa (spre dreapta).

Am ales să parcurgem traseul în acest sens pentru că am considerat că e mai bine să urcăm pe o pantă mai domoală și mai lungă pe la Lacul Petrimanu și Galbenu decât pe o pantă mai abruptă pe Valea Rudăreasa și bine am făcut!

Așadar urcăm încet-încet de-a lungul văii care duce spre cele două lacuri, iar peisajul e de vis. Pereții abrupți care mărginesc valea și drumul îngust face din acest peisaj un spectacol de care ne bucurăm din plin. În plus e foarte, foarte răcoare ceea ce e perfect pe o urcare ca asta 😋

Panta este domoală și singurele porțiuni în care este mai abruptă este cu 1-2 km înaintea barajelor de pe cele două lacuri. În rest este chiar lejer. Înainte de a ajunge la Lacul Petrimanu trecem și pe lângă Cascada Apa Spânzurată, care cade de pe pereții verticali cam 5-6 metri.

La Lacul Petrimanu ajungem dupa aprox. 2 ore și până aici se poate ajunge și cu mașina. Chiar mai există și câteva porțiuni de asfalt. Pe traseu ne mai dau bătăi de cap și două pene de care chiar nu aveam nevoie având în vedere cât mai aveam de urcat 😋

De la Lacul Petrimanu la Lacul Galbenu mai facem aprox. 30 min după care coborâm la nivelul pârâului pe care trebuie să îl traversăm.


Atenție, noi ne-am rătăcit puțin aici în sensul că nu ar trebui traversat pe podețul din imaginea de mai jos ci trebuie să mergeți mai în amonte vreo 100 m și apoi să traversați pentru a ajunge pe poteca ce urcă abrupt spre creastă.
După ce am bălăurit, fiindcă pierdusem drumul și ne-am băgat prin pădure și ne-am zgâriat printre brazi, într-un final am găsit poteca minune! Eram pe punctul de a renunța și a ne întoarce fiindcă se făcuse târziu și deja pierdusem cel puțin 30 min.

Poteca asta e criminală! Am făcut cel mai groaznic push-bike ever, pe o pantă cu înclinație medie de peste 20% și cu porțiuni destul de dese de peste 30%. Ne-a stors de puteri!


Deși are puțin peste 2.5 km lungime, ne-a luat peste 2 ore să ajungem în creastă 😕


Dacă am fi făcut traseul invers pe aici ar fi trebuit coborât și nu aș recomanda fiindcă e foarte abrupt și sunt multe pietre desprinse! 

În fine, moralul nostru a crescut în momentul când am ieșit în golul alpin. Parcă împingeam pe biciclete de o veșnicie. Nu se mai termina și totuși, pas cu pas, am urcat până în creasta Munților Latoriței și ne-am întâlnit cu drumul pe care vroiam să îl parcurgem, Strategica! 😊

Spre surpinderea noastră aici pe drum am găsit un fel de mini-bâlci cu muzică și mașini de teren probabil veniți dinspre Transalpina că pe Valea Rudăreasa e foarte accidentat.


Noi facem dreapta spre Voineasa.

Spre stânga puteți ajunge pe șoseaua Transalpina destul de repede fiindcă aveți de parcurs doar vreo 6 km. Spre dreapta însă e partea spectaculoasă, cu priveliștile și drumul pe care îl căutam și pentru care am muncit atât de mult să ajungem la el.

În depărtare vedem instalația de telescaun de la Ski Resort Transalpina și imediat ni se deschid priveliștile și spre frumosul Lac Vidra. Drumul e foarte fain, relaxant, pe vârf de munte la aproape 2000 de metri că încet – încet urcăm spre această altitudine.

Sentimentul de a merge pe acest drum e unic. Pur și simplu te liniștești odată ajuns aici în vârful munților cu panorame atât de generoase și priveliști atât de frumoase. Chiar e de vis și noi ne-am bucurat de el pedalând în tihnă și admirând măiestria inegalabilă a muntelui!

Ni se părea că drumul acesta de altitudine nu se mai termină și că distanța pe care o aveam noi pe GPS-uri nu are nicio legătură cu realitatea. Avem de parcurs doar 12 km de creastă de o frumusețe incredibilă!

Cu un ultim efort urcăm până la punctul maxim al acestei aventuri. Aflați în mega – întârziere, cu traseul pierdut, cu pene și cu push-bike criminal ajungem cu bine la peste 2000 de metri altitudine și putem privi pentru ultima oară Lacul Vidra înainte de a coborî pe Valea Rudăreasa.

Ne oprim aici pentru câteva minute pentru a ne reveni fizic și pentru a cuprinde tot acest frumos din fața ochilor noștri.

După ce am ajuns la cei 2000 de metri altitudine aveam de coborât 1400 m până la Ciungetu (600 m altitudine) în 20 km. Această coborâre a fost pur și simplu fenomenală!

A fost cea mai plină de adrenalină coborâre ever! Am prins viteze de 44 km/h pe offorad, cu stâncă, iarbă și șanțuri. A fost pur și simplu incredibil și vă recomand să faceți coborârea pe Valea Rudăreasa. Nu o veți uita niciodată!


Pe la mijlocul coborârii ne-am oprit pentru scurt timp la Cabana Plaiul Poienii pentru a lua apă de la izvor. În general pe creastă noi nu am văzut izvoare și am suferit mult din cauza lipsei apei. Data viitoare știm 😋

Video:Traseul pe hartă:

Lasă un răspuns