Cum să te îmbraci iarna pe munte

Am decis să scriem un articol despre cum ar trebui să te îmbraci iarna pe munte 🙂

Din mai multe motive: ca să te bucuri de experiența mersului în natură fără să fii frustrat că echipamentul îți dă bătăi de cap, să nu irosești bani pe echipament nepotrivit și nu în ultimul rând, pentru siguranța ta.

Vom vorbi despre echipamentul necesar pentru trasee ușoare de iarnă, nu despre echipamentul necesar traseelor avansate și pe mai multe zile.

Sunt trei lucruri importante pe care trebuie să le reții:

 1. Îmbracă-te în straturi
 2. Folosește întotdeauna bocanci la munte
 3. Nu folosi haine din bumbac

 

1. Îmbracă-te în straturi

Altfel spus, urmează exemplul cepei 🙂

Poate că mulți am fi tentați să îmbrăcăm o geacă groasă într-o drumeție montană că, deh, e iarnă, e frig și trebuie să ne fie cald.

O geacă groasă e o greșeală din mai multe motive.

În primul rând e grea și voluminoasă. Dacă îți va fi cald pe traseu probabil că nu vei avea loc în rucsac pentru ea și sigur nu vei vrea să o cari în spate.

În al doilea rând îți garantăm că te vei încălzi foarte repede. Imediat ce vei începe să urci te vei încălzi foarte rapid.

Aici intervine treaba cu straturile. Recomandăm trei straturi, maximum patru straturi dacă e foarte frig pentru partea superioară a corpului și două straturi, maximum trei pentru picioare.

Cum funcționează tehnica cu straturile?

Logica îmbrăcatului în straturi e simplă dacă stai să te gândești.

Dacă ești îmbrăcat în straturi ai flexibilitatea de a te îmbrăca/dezbrăca de un strat sau mai multe în funcție de cum te simți:

 • dacă îți este prea cald (pe o urcare de exemplu) atunci dai jos un strat sau două
 • dacă îți este prea frig (dacă stai pe loc sau ai ieșit în golul alpin și bate vântul) pui pe tine un strat.

Așa că totul ține de flexibilitate și posibilitatea de a-ți menține temperatura corpului la un nivel confortabil.

Stratul de bază (first layer)

Ei bine, poate cea mai importantă componentă a straturilor e stratul de bază (sau first layer-ul).

El are rolul de a păstra temperatura corpului fără a-l supraîncălzi sau a-l răci.

În plus are și rolul de a elimina transpirația spre exterior astfel încât să nu simți niciodată umezeală pe piele.

Așadar un strat de bază din bumbac este exclus deoarece, chiar dacă bumbacul respiră foarte bine, odată udat, ud rămâne și nu vrei să fii ud pe frig sau dacă bate vântul.

Alege un strat de bază din material sintetic (sau din lână Merinos) deoarece acest material se usucă mai repede și nu ține umezeala.

E o întreaga discuție legată de materiale, dar noi am constat că cel mai tare ne-au ajutat straturile de bază din lâna de Merinos sau cele cu Poliamida și Poliester.

Dacă ești genul de persoană care transpiră foarte mult atunci nu recomandăm Merinos, pe testate 🙂

Noi personal folosim produse X-Bionic atât ca strat de bază pentru picioare cât și pentru partea superioară a corpului. Problema-i că cei de la X-Bionic sunt foarte scumpi așa că mai jos ai câteva produse cu preț decent și care sunt de calitate:

 

 

Stratul intermediar (mid layer)

În funcție de prognoza meteo folosim un Polar (dacă se anunță frig) sau o jachetă ușoară și subțire, wind-resistant (rezistentă la vânt), water-repellent (rezistentă la puțină apă) și respirabilă (pentru a elimina mai departe transpirația eliminată la rândul ei de stratul de bază).

De obicei pe o urcare avem aceste două straturi pe noi: stratul de bază și cel intermediar.

Rămânem în aceleași două straturi chiar și în golul alpin dacă nu e prea frig și vântul bate ușor.

Pentru picioare folosim pantaloni softshell semi-impermeabili (12.000 mm coloană de apă) pentru că țin de cald și în ture de până într-o zi nu se vor uda chiar dacă ninge.

Câteva produse pe care le recomandăm, mai jos:

 

Stratul exterior (exterior layer)

Pentru stratul exterior recomandăm o jachetă hardshell impermeabilă (water-proof) și anti-vânt (wind-proof) preferabil din GORE-TEX. E subțire și ușoară.

E foarte bună pentru când ninge, iar faptul că e impermebilă previne apa să ajungă în interior. E la fel de bună și atunci când bate vântul cu putere fiindcă nu-l vei simți trecând prin ea.

Materialul GORE-TEX are câteva proprietăți importante precum faptul că e impermeabil, anti-vânt, dar în același timp permite transpirației să circule dinspre interior înspre exterior pentru a o elimina.

O opțiune pentru pantaloni sunt tot cei din GORE-TEX care se numesc supra-pantaloni și sunt impermeabili, însă noi nu folosim astfel de pantaloni. Până acum nu am simțit nevoia. Au fost în regulă pantalonii softshell despre care am scris mai sus.

Mai jos aveți câteva produse pe care le recomandăm:

 

Stratul termic (geacă de puf)

Acest strat este opțional și noi îl folosim doar în caz de frig extrem.

E vorba de o geacă de puf. Aceasta are rolul de a izola corpul foarte bine de exterior și de a menține căldura acestuia.

Puful e de mai multe tipuri: de gâscă (cel mai bun izolator), de rață (un pic mai slab ca și cel de gâscă) sau PRIMALOFT (puf sintetic).

 

Când veți căuta geci de puf mai trebuie să vă intereseze și termenul FILL POWER. Acesta reprezintă gradul de umplere al gecii cu puf și cu cât e mai mare cu atât vei fi mai bine izolat întrucât puful reține mai mult aer și astfel vei fi mai bine izolat de temperaturile exterioare. Un FILL POWER de peste 500 este bun, dar noi avem geci cu FILL POWER de 700 și îți va ține foarte bine de cald și la temperaturi de -10 grade Celsius.

Noi purtăm geaca de puf sub stratul exterior pentru a fi ferită de apă. Asta pentru că puful odată udat se usucă foarte greu. Așa că evitați purtarea gecii de puf pe ploaie sau zăpadă, asta în caz că nu aveți o geaca de puf care să fie semi-impermeabilă (water-repellant) măcar.

Un avantaj al gecilor de puf este că sunt foarte compacte și foarte ușoare. De obicei pot fi comprimate în propriul buzunar.

Comprimă geaca de câteva ori înainte să o cumperi pentru a fi sigur că nu scapă puf!

Mai jos aveți câteva geci de puf pe care noi le-am și folosit în ultimele ierni:

2. Bocancii

Indiferent de anotimp este obligatoriu să porți bocanci atunci când mergi pe munte.

Iată motivele:

 • Bocancii au rolul de ține glezna fixă și de a o proteja de mișcările bruște și multidirecționale de pe un teren accidentat
 • Talpa bocancilor este specială având rolul de a avea aderență maximă pe teren variat: stâncă, pământ, noroi, crengi, zone umede

Revenind la traseele montane de iarnă vă recomandăm bocanci speciali de iarnă fiindcă aceștia sunt construiți cu gândul de a oferi siguranță și comfort maxim în zăpadă.

Un bocanc de iarnă este diferit de unul de vară sau de 3 sezoane:

 • Talpa nu se îndoaie foarte mult tocmai pentru a preveni mișcările tălpii care să provoace alunecarea (ex. Vibram, Contagrip, Ice Grip, etc.)
 • Sunt impermeabili ceea ce e foarte important atunci când mergi prin zăpadă
 • Extremitățile din față și spate (sau doar una dintre ele) sunt prevăzute cu niște margini întărite pe care se pot monta colțari pentru mersul pe gheață sau zăpadă înghețată
 • Ca regula generală, toată construcția unui bocanc de iarnă e mai rigidă pentru a preveni alunecarea
 • Au membrană care previne pătrunderea apei și permite eliminarea umezelii (ex. GORE-TEX, Sympatex, Merrtex, etc.)

 

3. Mitul bumbacului

Bumbacul e un material natural, foarte respirabil, dar este un material total nepotrivit în orice sezon pe munte.

Deși respiră, bumbacul reține apa, adică transpirația și se usucă foarte greu.

Indiferent de anotimp nu recomandăm nimic din bumbac sau în general materiale textile din fibre naturale (cu excepția lânei de Merinos) nici pentru hainele de pe tine, nici pentru șosete și nici pentru lenjeria intimă.

Recomandarea noastră e să investești în articole de îmbrăcăminte tehnică dedicată exclusiv traseelor montane.

Cel puțin la început e suficient să ai câte o bucată din fiecare strat și cu siguranță te va ține mulți ani.

Am avut ocazia să testăm echipament oferit de Annapurna (https://www.annapurna.ro/) și în curând vom oferi review-uri pentru acesta 🙂

 

Pentru orice întrebări nu ezita să ne scrii un comentariu mai jos sau trimite-ne un email pe contact@amazingromania.net

Și ca să găsești locurile cele mai faine pentru explorat în echipamentul tău tehnic inspiră-te din secțiunea noastră de trasee montane 😀

Vor urma alte articole despre echipamentul și accesoriile utile pe munte și despre ce ni se pare nouă util pentru traseele MTB.

Lasă un răspuns